Musa Özuğurlu’dan kritik değerlendirme! İran ve Hizbullah ‘Dişe diş, kana kan’ mı diyecek?

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2024 Çarşamba 6:12 pm - Güncelleme: 31 Temmuz 2024 Çarşamba 6:12 pm

Hamas lideri Haniye‘nin suikastine ilişkin konuşan TELE1 programcısı Musa Özuğurlu, “Savaşın yayılıp yayılmayacağını görmek için olacakları görmemiz gerekiyor” dedi.

Hamas lideri İsmail Haniye, Tahran’da kaldığı evde suikaste uğradı. Önceki gün de Lübnan’da Hizbulah komutanına saldırı oldu. Haniye’nin ölümü ve Hizbullah saldırısı bölgede gerilimi artırdı.

TELE1 Ankara Haber Müdürü Musa Özuğurlu, Haniye’nin ölümü ve Lübnan’a yapılan saldırıları değerlendirdi. Özuğurlu, “Şuanda deyim yerindeyse İsrail bir atak yaptı ve geri çekildi. Top şuanda İran ve Hizbullah sahasında. Onların nasıl hareket edeceği çok önemli” dedi.

Özuğurlu şu ifadeleri kullandı:
“Ulusal güvenlik konseyini topladı hemen İran. Dini liderin sözlerine baktığımız zaman İsrail’in çok ağır bir bedel ödeyeceğini ifade ediyor. İran’da dini lider bunu sadece bir açıklama olarak yapmaz, aynı zamanda bir emir olarak da telakki edilmesi gerekiyor bunun. İran otoriteleri de buna göre hareket edecektir. Bu saldırı olursa eğer bunun hacmi de çok önemli olacak. İsrail’i gerçekten acıtacak bir cevap mı verecek, yoksa İsrail bundan çok etkilenmeyecek mi? Aynı şey Hizbullah için de geçerli. Çünkü Hizbullah’tan daha önce yapılan açıklamalar ki ben dün akşamdan bu yana Lübnan kanallarını da izledim. Orada katılan milletvekili, bakan düzeyindeki söyledikleri bir şey var. ‘Biz İsrail’e dişe diş, kana kan dedik. İsrail bizim sivil yerleşkemizi vurursa biz de aynısını yapacağız. Elektrik santralimizi vurursa biz de aynısını yapacağız’ gibi örnekler de verdiler. Dolayısıyla Hizbullah acaba Dahiye semtinin vurulması karşılığında gidip Telaviv’i mi vuracak? Ya da başka bir yerleşim birimini mi vuracak? Keza İran aynı şekilde bu suikast sonrasında acaba Telaviv’i mi vuracak ya da başka bir şekilde mi İsrail’e zarar verecek? Bunlara niyetlenebilirler ancak İsrail’in savunma kapasitesinin çok geliştiğini söylemek lazım. Bir de şunu eklemeliyiz, Amerikan gemileri dün gece itibariyle, Akdeniz’deki gemileri Lübnan kıyısına doğru yanaştılar. Özellikle şunun için yanaştılar. İsrail’i savunmak üzere ve hatta gece İsrail ordusunun paylaştığı bir görüntü vardı. İsrail karasuları üzerinde Hizbullah’ın göndermiş olduğu bir füze İsrail savunma füzeleri tarafından havada imha ediliyor. Acaba bu füzeyi İsrail mi fırlattı, yoksa ABD gemileri mi? Bu soruların hepsi çok önemli. Çok kritik. Bütün bunların birleşimi yani, bundan sonra İran ve Hizbullah’ın nasıl bir intikam taktiği uygulayacağını, bunu gerçekten başarıp başaramayacağını ve İsrail’in savunma gücünün ne kadar olduğunu görmemiz gerekiyor. Bu savaşın gerçekten yayılıp yayılmayacağını görebilmek için.”

“BİZ YAPTIK DEMİYORLAR AMA SIZDIRIYORLAR”

Özuğurlu, İsrail ordu yetkililerinin konuyla ilgili yorum yapmaması hakkında “Anadolu Ajansı’nın muhabiri İsrail Ordu yetkililerine İsmail Haniye’nin İsrail saldırısı sonucu öldürülüp öldürülmediğini sorduğunda İsrail ordusunun yetkilisi ‘Biz bu konuda kesinlikle yorum yapmıyoruz, yapmayacağız’ ifadesini kullanmış. Bu da şu anlama geliyor. Daha önceki saldırılardan yola çıkacak olursak İsrail böyle bir açıklama yapıyorsa demek ki bunu kendileri yapmıştır. Evet biz yaptık demiyorlar. Başka bir yerden sızdırabiliyorlar, sivil bir otoriteden sızdırabiliyorlar. Buradan yola çıktığımızda İsrail’in yaptığını söyleyebiliyoruz. Dikkat edecek olursak El Cezire’de yer alan bir haber vardı. El Cezire’deki haber de İran Devrim Muhafızlarının açıklamasına dayandırılan bir haber vardı. O açıklamada İsmail Haniye’nin bulunduğu evin vurulduğu söyleniyor. Şimdi acaba drone ile mi yapıldı, füze ile mi yapıldı? Benim görüşüm şahsen füzeyle yapıldığı yönünde. Aksi halde zaten evin vurulduğu ifadesi kullanılamaz.” dedi.

 

EMEP’ten ‘Haniye’ açıklaması: Türkiye İsrail ile tüm ilişkileri kesmeli

Kaynak: HABER MERKEZİ