Murtaza Çelikel hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2020 Salı 12:28 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2020 Salı 10:06 pm

Türkiye iş, ekonomi ve siyaset dünyasının tanınmış isimlerinden Murtaza Çelikel hayatını kaybetti.

Türkiye iş, ekonomi ve siyaset dünyasının tanınmış isimlerinden, Ülke Politikaları Vakfı Danışma Kurulu Başkanı Murtaza Çelikel hayatını kaybetti.

Çelikel’in ölüm haberini CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç duyurdu.

Özkoç, yaptığı paylaşımda “İş, ekonomi ve siyaset dünyasının tanınmış isimlerinden Murtaza Çelikel’i yitirdik. Büyük mücadelesi biz tanıklık edenlerin zihinlerinde ve kısa zaman önce yazılan biyografik kitabın satırlarında saklı. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınları ve sevenlerine baş sağlığı dilerim.” dedi.

Ecevit DSP’sinin 1 numaralı kurucusu da olan Çelikel için TGC Yönetim Kurulu başsağlığı mesajı yayınladı:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onursal Üyemiz Murtaza Çelikel’in ölümü basın topluluğumuzda ve Yönetim Kurulumuz’da büyük üzüntü yarattı. Ailesine, yakınlarına, basın topluluğumuza ve Ülke Politikaları Vakfı’na başsağlığı diliyoruz”

Murtaza Çelikel’in cenazesi 5 Ağustos Çarşamba günü öğle namazının ardından Levent Camisi’nden alınarak Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

MURTAZA ÇELİKEL KİMDİR?

1931 yılında Konya Ereğisin’ de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ereğli’de ve Konya Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.
Ayrıca Sedat Simavi’nin önerisiyle İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nde eğitim aldı. İstanbul Üniversitesi talebeliği sırasında, Gazetecilik Enstitüsü Talebe Cemiyeti Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi Talebe Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu.
Çeşitli sanayi şirketlerinin kuruculuğunu ve yönetim kurulu başkanlığını yaptı. İstanbul Belediye Meclis Üyeliği ve uzun süre İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyeliği ile Meclis Başkan Vekilliği yaptı.
Kendi şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığını ve yönetim kurulu üyeliklerini sürdürüyordu.
Ayrıca Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi mütevelli heyet üyeliği, Konya Sanayici İşadamları Derneği (KONSİAD), Ereğli Sanayi İşadamları Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Türk Tarih Vakfı kurucu üyesi ve Ülke Politikaları Vakfı Onursal Başkanıydı.
Bir dönem gazetecilik te yapan Çelikel, Yeni Konya Gazetesi’nde mesleğe başladı. Üniversite öğrenciliği sırasında gazeteciliği sırasıyla Yeni Sabah, Vatan, Tan Gazetesi’nde sürdürdü. Daha sonra Erol Simavi ile ortaklığı süresince Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı ve Hürriyet Gazetesi’nin satın aldığı Vatan Gazetesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Bülent Ecevit’in çıkardığı Arayış Dergisi’nin kuruluşunda bulundu. Demokratik Sol Parti’nin 1 numaralı Kurucusu oldu ve Genel Başkan Yardımcılığını yaptı.
Prof. Dr. Aysel Çelikel ile evli, iki çocuk sahibiydi.