Murat Yetkin yazdı: Bürokrasi kavgası ve arka planı

Yayın tarihi: 18 Ekim 2021 Pazartesi 1:09 pm - Güncelleme: 18 Ekim 2021 Pazartesi 1:13 pm

Murat Yetkin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bürokratlara çağrısı ve Erdoğan’ın yanıtı başlayan tartışmaya ilişkin kulislerde konuşulanları yazdı.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, yetkinreport’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtıyla ‘bürokrasi’ tartışmasını kaleme aldı. ‘Erdoğan-Kılıçdaroğlu bürokrasi kavgası ve arka planı’ başlıklı yazısında konuya ilişkin siyaset kulislerinde konuşulanlara değinen Yetkin, şunları yazdı:

“Kılıçdaroğlu’nun 16 Ekim’de bürokrasiyi tehdit diliyle uyarması 15 Ekim’de Merkez Bankası’na sürpriz gidişinin hemen arkasından yapıldı. Siyaset kulisinde bu çıkışların zıt yorumları oldu. Kimi Kılıçdaroğlu’nun bu bürokrasi çıkışıyla Merkez Bankası ziyaretiyle sergilediği olumlu etkiyi tersine çevirdiğini, CHP liderinin devlet kurumlarının başıyla doğrudan görüşme taleplerine de bundan böyle olumlu yanıt alamayacağı görüşünde. Kimiyse tam tersine bunu bir sinyal olarak alan, özellikle orta bürokrasinin, muhtemel bir iktidar değişikliğinde de yerini koruma gayretine girebileceği tahmininde bulunuyor.

İşin başka boyutunda İYİ Parti Lideri Akşener’in bugünlerde şehirlerin ilan panolarında duran ‘Projeye değil, ranta karşıyız’ sloganı var. Kılıçdaroğlu -tabii seçimde Erdoğan’ı yenip işbaşına gelirlerse bürokrasiye, ‘Bize düşmanlık yapmayana dokunmayacağız’ mesajı veriyorsa, Akşener de iş çevrelerine benzeri bir mesaj veriyor. Akşener’in bu sözü ikili anlam taşıyor. Birincisi, Erdoğan’ın ‘Muhalefet projelere karşı’ söylemine karşı-söylem üretme, iş dünyasını, özellikle inşaat ve enerji müteahhitlerini korkutmama amacı. İkincisiyse, iş çevrelerine ‘Artık yumurtalarınızı aynı sepete koymayı bırakın’ mesajı; bu da AK Parti ve MHP’ye iş dünyasından gelen destekleri etkileyebilir.”

BİR DE İMAMOĞLU ETKENİ

Yetkin yazısının ‘Bir de İmamoğlu etkeni’ başlıklı bölümünde ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir başka boyut ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nun daha önce -Yavaş’ı da kast ederek ‘Bir dönem daha belediyede kalsınlar’ demesine rağmen, Cumhurbaşkanı adaylığı kampanyası algısına yol açan yurt gezileri. Bunun en son örneğini hafta sonu görüldü. İmamoğlu’nun, görünüşte ressam Ahmet Güneştekin’in resim sergisinin açılışı için Diyarbakır (ve Elazığ’daki) gövde gösterisi, muhtemelen Kılıçdaroğlu’nun Merkez Bankası ve ardından bürokrasi çıkışları olmasa daha geniş ilgi toplayacaktı.”

YAZININ TAMAMI

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Ekim’de yayınladığı video mesajıyla bürokratlara, “Siz Erdoğan ailesinin değil, bu devletin şerefli memurlarısınız. Kâmil akla gelmeniz için, Kılıçdaroğlu abinizin, amcanızın bu size son çağrısıdır: 18 Ekim Pazartesi itibarıyla bu düzenin illegal isteklerine verdiğiniz tüm desteğin sorumluluğu size de ait olmaya başlayacaktır. ‘Emir almıştım’ diyerek bu kirli işlerden sıyrılamazsınız. Size kanun dışı ne yaptırılıyorsa pazartesi itibarıyla durun. Bu illegal paralel sistemlerden elinizi eteğini çekin” çağrısını yapmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise CHP lideri’ne tepki göstererek, “Bürokrasiyi özellikle seçilmiş hükümete karşı çıkmaya davet etmek vesayet çağrısından başka bir şey değildir. Kılıçdaroğlu’nun kamu görevlilerine yönelik bu tehdidi aynı zamanda açıkça bir suçtur. Haydi bakalım göreceğiz ne yapacağını” sözleriyle yanıt vermişti.

Kılıçdaroğlu’na suç işliyor diyen Erdoğan da 20 yıl önce bürokratlara çağrı yapmış