Murat Yetkin: Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş’ın önünü neden kesti?

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2021 Pazartesi 10:55 am - Güncelleme: 9 Ağustos 2021 Pazartesi 10:55 am

Gazeteci Murat Yetkin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyükşehir belediye başkanlarının “ikinci döneme de devam etmesinden yana” olduğunu söylemesini değerlendirdi. Yetkin, Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerinin perde arkasını yazdı.

Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Ağustos’ta HaberTürk canlı yayınında Muharrem Sarıkaya’nın sorularını yanıtlamış, CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının ‘ikinci dönem de devam etmesinden yana olduğu’nu söylemişti. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın önümüzdeki seçimde cumhurbaşkanı adayı olmasından yana olmadığı yorumlarına neden olmuştu. Murat Yetkin, bu yorumun yerinde olduğunu söyleyerek şu değerlendirmeleri yaptı:

“Kılıçdaroğlu daha önce de İYİ Parti lideri Meral Akşener ile kurdukları Millet İttifakında o yönde görüş çıkması haline aday olabileceğini söylemişti. Bu sözleriyle de aslında CHP içinde İmamoğlu ve Yavaş’ın Cumhurbaşkanı adaylığının tartışılmasının önünü kesmeyi amaçlamıştı. Genel Başkanın aday olma ihtimali varsa belediye başkanlarının öne çıkmaması doğaldı, öyle de oldu. Kılıçdaroğlu şimdi bu söylemi bir adım öteye taşıyor ve o faslı kapamak istediğini gösteriyor. Peki, kamuoyu yoklamalarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı yakaladığı, geçtiği görülen İmamoğlu ve Yavaş’ın önünü neden kesmek istiyor CHP lideri?”

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, “Peki, kamuoyu yoklamalarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı yakaladığı, geçtiği görülen İmamoğlu ve Yavaş’ın önünü neden kesmek istiyor CHP lideri?” sorusunu yönelterek, şöyle devam etti:

Kılıçdaroğlu’nun, başkanların cumhurbaşkanı adaylığı defterini kapamasında en önemli gerekçe; gerek İstanbul gerek Ankara’da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğun AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakı’nda bulunması… Gerek CHP gerekse İYİ Parti çevrelerinin seçime doğru giderken en büyük endişesi, İstanbul ya da Ankara belediyelerinden birinin, başkanın cumhurbaşkanı olmak istemesi nedeniyle kendi elleriyle yeniden AK Partiye verilmesi. Bunun cumhurbaşkanlığı seçiminin de kaybedilmesine dek sonuçları olacağı endişesi hâkim.

Tabii bütün bunların üstünde bir de Kılıçdaroğlu ve Akşener’in cumhurbaşkanı adayını birlikte belirleme ve bir geçiş dönemi ardından ‘güçlendirilmiş’ ya da ‘iyileştirilmiş’ parlamenter sisteme dönüş sözüne -en azından şimdiye dek- sadık kalmaları bulunuyor.

Kılıçdaroğlu’nun “Büyükşehir belediye başkanları bir dönem daha devam etmeli” demesinin altında böyle bir arka plan bulunuyor.