Murat Mercan’ın süresi neden uzatılmadı?

Yayın tarihi: 11 Ocak 2024 Perşembe 6:07 am - Güncelleme: 11 Ocak 2024 Perşembe 6:11 am

Yılmaz Polat

Yaş haddinden emekli olan Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan 12 Ocak’ta ABD’den ayrılmaya hazırlanıyor. Mercan New York’a gitti, eşyalarını gemiye koydu veda ziyaretlerine başladı.

Mercan ‘Hakikati aramak’ rumuzlu X hesabında 1 Ocak’ta şunları yazmış: ‘Bir yıl da böyle geçti. 2023 yılında toplam 5252 km yürüyüş yapmışım. Bu yıl Allah Kerim.’

Tabii bu 21 ayda ‘arabayla uçakla’ yapılan bir ABD turu.’ Bizde Mercan’ın ABD maratonuna ‘maşallah’ diyelim. Mercan ABD’nin birçok Eyaletine gitti, toplantılara katıldı, ziyaretler yaptı.

Sosyal medya hesabından verdiği mesajdan birkaç hafta öncesine kadar emekli olacağı anlamı çıkmıyor. Belli ki beklenmeyen ‘apar-topar’ alınmış veya verilmiş bir karar var!

64 yaşında olan Murat Mercan herhalde Washington’da iki yılı dolmadan emekli olmak için atanmadı.

Altı ay önce Dışişleri Bakanlığı’na atanan Hakan Fidan’la bir süre daha çalışabilirdi.

ABD’de önümüzdeki Kasım ayında Başkanlık seçimi var. Genellikle her ülke yönetim değişince o ülkedeki Büyükelçisini de yeniler.

Mercan en azından Kasım ayına kadar Washington’da görevine devam edebilirdi.

Ayrıca Murat Mercan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok yakın bir isim olarak bilinir. Erdoğan ‘görevine devam et’ diyebilirdi.

Murat Mercan geçen yıl İsrail’le ilişki kurulmasında çok önemli rolü oldu. Ankara’nin talimatıyla ABD’deki etkili Yahudi Lobisiyle başarılı, müthiş bir diplomasi yürüttü. Erdoğan-Herzog buluşmasının mimarlarından biriydi.

Peki neden şimdi dönüyor’ Ne oldu da emekli olma kararı aldı?

Ankara’yı kızdıracak birşey mi dedi?

Murat Mercan nerede yanlış yaptı veya yaptı mı? Bilmiyoruz.

Seçim öncesi bazı tahminlerinin yanlış çıktığı, bunun Ankara’nın kulağına gittiğine ilişkin iddialar var. Bunun da rahatsızlık yarattığı söyleniyor.

Bir kaç gündür veda davetlerine koşuşturan Mercan’ın emekli olma kararı Amerikalılar tarafından da sürpriz olarak niteleniyor.

Karar vericinin bir nolu ismi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle ABD’ye yapılacak atamalardaki hassasiyeti sır değil.Mutlaka konuyla yakından ilgileniyordur.

Diğer taraftan İttifakın güçlü ortağı MHP’nin Washington gibi önemli merkezlere atanacak kişilerle ilgili görüşleri de çok önemli!

Sonuç olarak Ankara’da ‘birşey’ olduğuna ilişkin haberler Washington kulislerine de yansıyor.

Murat Mercan büyük bir İl’e Belediye Başkan adayı olmayacaksa sebep ne olabilir?

Araştırmaya değer..

 

Kaynak: TELE1