‘Munzur gözelerine beton döküldü’ iddiası

Yayın tarihi: 21 Aralık 2020 Pazartesi 12:11 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2020 Pazartesi 5:25 pm

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Munzur Su Fabrikası’nın Ovacık’ta bulunan Munzur Gözeleri kaynaklarına beton döktüğünü iddia etti. Munzur Su tarafından yapılan açıklamada iddialar yalanlanarak “yapılan işlem mevcut kaptajın tadilatından ibarettir” denildi. DEDEF ise tadilatın neden yerinde değil de yanında yapıldığını sordu.

DEDEF, Munzur tarım ürünleri Ticaret Sanayi A.Ş tarafından Munzur Gözeleri’nin kaynaklarına beton döküldüğünü, su borusuyla suların toplanarak fabrikaya pompalandığını iddia etti. Dernek, Tunceli’nin Ovacık ilçesinde bulunan kutsal olarak kabul edilen Munzur Gözeleri’nin yağma ve talanına son verilmesi çağrısında bulundu.

DEDEF’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Ovacık Munzur Gözeleri üzerine kurulu olan Munzur Su fabrikası yeni kaptajlar yaparak gözelerdeki dağınık göze sularını bir araya toplayarak mevcut suları çapı büyütülmüş yeni borularla fabrikaya pompalamaktadır. Gözelerde şirketlerin kâr hırsı ile yağma ve talanına son verilsin.”

MUNZUR SU’DAN AÇIKLAMA

İddialarla ilgili Munzur Su tarafından yapılan açıklama şöyle:

Kamuoyuna Zorunlu Açıklama;
Son günlerde bazı çevrelerce, Munzur Su şirketinin “yeni kaptajlar yaptırarak ve bir çok göze suyunu bir araya toplayarak kapasitesini arttırma çalışmalarını sürdürdüğü” yönünde açıklamalar yapılmaktadır.
Belirtilen açıklamalar gerçeği yansıtmamakta olup; yapılan işlem mevcut kaptajın tadilatından ibarettir.
Mevcut kaptajımız 2005 yılından beri kullanılmakta olup, zamanla yıpranmış ve son olarak ilgili idarelerin kaptajda tadilat yapılması yönündeki talimatları doğrultusunda, gerekli izinler alınarak Kasım ayı başında tamamen insan gücüyle tadilat çalışmalarına başlanmıştır.
İş makinesi ile birkaç günde yapılabilecek olan bütün iş ve işlemler; gerek inancımıza gerekse de doğamıza olan saygımızdan dolayı, tamamen beden gücüyle hava koşullarının imkan verdiği ölçüde yapılmaya çalışılmaktadır.
Suyun en az olduğu bu dönemde kaptajda çalışma yapılabilmesi için içeride bulunan suyun borularla dışarı drene edilmesi zorunludur. Resimlerde görünen borular kapasite arttırımı vb işlemler için yeni döşenen borular olmayıp, drenaj için kullanılan borulardır. Şirketimizin gözelerden aldığı mevcut su miktarı da üretimimize yeter miktardadır. Kapasitemizi artırmak bir yana, hali hazırda dahi kullanma hakkımız olan su miktarının ancak %50’si kullanılmaktadır.
Bu yönüyle kapasite artırımına yönelik yeni bir kaptaj yapılması sözkonusu olmayıp tadilatın bitmesi sonrasında da; kaptajımız yine tek kaptaj olarak doğaya ve mevzuata uygun bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir.
Kasım ayı başından beri kamuoyunun gözü önünde yapılan çalışmaların gizli kapaklı yeni bir çalışma yapılıyormuş gibi gündeme getirilmesini değerli kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Saygılarımızla

DESEF: BİR KEŞİF HEYETİ KURULMASI GEREKİYOR

Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Haydar Ben, TELE1’e yaptığı açıklamada, tadilatın yerinde değil de yanında yapılmasının nedenini sorarak, “Su sızıntılarını önlemek için tadilat yaptıklarını söylüyorlar ancak mesele şöyle; eskisi duruyor, eskisinden fabrikaya su gidiyor. Yerinde değil yanında inşa ediliyor. Sorduğumuzda ise tadilat bittiğinde eskisinin kapatılacağını söylediler. Yerinde bir tadilat söz konusu değil. Munzur Su da bizim tepkimiz sonrası bir açıklama yapmış. Sadece gizli saklı yapmadıklarını söylemişler. Biz zaten izinli yaptıklarını biliyoruz ama ama açıklamada bir belge yok. Bizim önerimiz bir keşif heyeti kurarak gidip bilimsel anlamda oraya bakılması.