Mühürsüz oyları geçerli sayan YSK’da seçim

Yayın tarihi: 15 Ocak 2020 Çarşamba 5:48 pm - Güncelleme: 15 Ocak 2020 Çarşamba 5:48 pm

24 Haziran seçimlerinde alınan mühürsüz pusula kararıyla tartışmaların odağında olan ve görev süresi 31 Mart seçimleri sonrasına uzatılan YSK Başkanı ve 5 üyenin yerine seçim yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven ile 5 üyenin görev sürelerinin dolması nedeniyle yeni üyelikler için Yargıtay ve Danıştay Büyük Genel Kurullarınca yarın seçim yapılacak. Başkan Sadi Güven ile Faruk Kaymak ve Refik Eğri’nin görev süreleri 23 Ocak’ta dolacak.YSK’nin Danıştay kontenjanından seçilen üyeler Zeki Yiğit, İlhan Hanağası ve Nakiddin Buğday’ın da görev süreleri aynı gün sona eriyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Başkan dahil 6 üyeden boşalan üyelikler için Yargıtay ve Danıştaydan 3’er üye belirlenecek.

Yargıtay Genel Kurulunca yarın yapılacak seçimde, üye tam sayısının salt çoğunluğunu alan 3 aday YSK üyeliğine seçilecek.Danıştay Genel Kurulunca, boşalan 3 üyelik için yeni isimler 16 Ocak Perşembe günü belirlenecek.Toplam 6 üyenin seçilmesinin ardından yeni üyeler 24 Ocak’ta göreve başlayacak. YSK üyeleri toplanarak, kendi aralarından salt çoğunluk ve gizli oyla başkan seçecek.”

“ŞAİBELİ SEÇİM” TARTIŞMASI

Seçim gecesi verilen ‘Mühürsüz oy pusulaların geçerli olacağı’ kararı 24 Haziran seçimlerine damga vurmuş, seçimin şaibeli olduğu tartışmalarını da beraberinde getirmişti.Tartışmalı pusula kararının altına imza atan YSk’nın görev süresinin 2019’da bitmesi beklenirken, YSK Başkanı ve 5 üyenin görevinin 2020’ye kadar uzatılması kararı alınmıştı.