Kaymakamlığın ‘susun’ dediği muhtarlar konuştu: Valilik direktifi ile aradılar…

Yayın tarihi: 28 Aralık 2019 Cumartesi 8:36 pm - Güncelleme: 28 Aralık 2019 Cumartesi 11:08 pm

Büyükçekmece Kaymakamlığı Yazı İşleri yetkililerinin 18 muhtarı arayıp “Kanal aleyhine konuşmayın, demeç vermeyin ve sosyal medyada paylaşım yapmayın. Siz devlet adamısınız” dediği iddia edildi.

Büyükçekmece’de muhtarlara Valilik direktifiyle Kaymakamlık tarafından “Kanal İstanbul hakkında konuşmayın, yazı yazmayın” baskısı yapıldığı ortaya çıktı. İstanbul Büyükçekmece’de muhtarlara “Kanal İstanbul hakkında konuşmayın, yazı yazmayın” baskısı yapılıyor.

Evrensel’den Meltem Akyol’a konuşan mahalle muhtarları, Kaymakamlıktan arandıklarını söyleyerek, “Bize ‘Konuşmayın, dilekçe vermeyin, açıklamada bulunmayın, yol göstermeyin’ dediler” ifadelerini kullandı.

“VALİLİK DİREKTİFİ İLE ARIYORUZ” DEDİLER

Kaymakamlık görevlisinin kendisini aradığını belirten bir muhtar, “Kaymakamlık tarafından bir görevli, Valilik direktifi ile aradığını söyledi. ‘Basında ve sosyal medyada Kanal İstanbul’la ilgili bir şey paylaşmayın’ dediler” şeklinde konuştu.

“İNSANLARA YOL GÖSTERMEYİN, AÇIKLAMA YAPMAYIN”

Bir başka muhtar da kendisinin de arandığını belirterek, “Bu konuda konuşmayın, açıklamada bulunmayın, yazı yamayın’ dediler. ‘İnsanlara yol göstermeyin’ dediler” şeklinde bilgi verdi.

“HİÇBİR ŞEKİLDE YAZI YAZMAYIN”

Öğle saatlerinde arandığını söyleyen bir başka mahallenin muhtarı da, “Aradılar, Kanal İstanbul hakkında herhangi bir yazı yazmayın’ dediler. ‘Hiçbir şekilde yazı yazmayın, Çevre Bakanlığına dilekçe vermeyin’ dediler” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul’a karşı olduğunu söyleyen muhtar, “Memleketimizin tabiatı bozulmasın, bütün gündem Kanal İstanbul’la geçiyor, bilim adamları bunu zararlı görüyorlar, mühendisler zararlı görüyorlar. Televizyonlarda Cumhurbaşkanımızı dinliyorum, ‘Yapacağım’ diyor, bu kötü bir şey. Bize fikrimizi de sorun olmuyor zaten ama bilim adamları zararlı diyorlar, Marmara rezil olacak diyor. İstanbul’u zaten hafriyat kamyonları birbirine katmış durumda. Şimdi bu hafriyatlar nereye gidecek, nasıl taşınacak? Ben bu yüzden yapılmasına taraftar değilim” dedi.

“KONUŞMAK YASAK”

CHP 26. Dönem İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, muhtarlara dönük baskıyı sosyal medyadan böyle duyurdu:

Yarkadaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kanalİstanbul aleyhine konuşmak yasaklandı? Büyükçekmece Kaymakamlığı Yazı İşleri yetkilileri 18 muhtarı arayıp “Kanal aleyhine konuşmayın, demeç vermeyin ve sosyal medyada paylaşım yapmayın. Siz devlet adamısınız” dedi. Muhtarlara yönelik bu baskı, iktidarın telaşını gösteriyor” iddiasında bulundu.

KAFTANCIOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

İstanbulluların her türlü engellemeye rağmen haklarını savunmaya devam edeceğini vurgulayan Kaftancıoğlu, muhtarlara yönelik tehdit içeren uyarılara tepki gösterdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, “Bir kişi ve çevresindeki yandaş bir grubun kişisel menfaatleri amacıyla ortaya attığı Kanal İstanbul Projesi’nin meşru olmadığı apaçık ortada. Projeden haksız rant elde etme hayali kuranlar dışında hiç kimseye faydası olmayan projeyi bu tür tehditlerle de baskılarla da hayata geçirmenize izin vermeyeceğiz” dedi.

Kaftancıoğlu, “Atanmış memurlar seçilmiş muhtarlarımızı tehdit edemez. Seçilmişlere yönelik baskılarla demokrasi üzerinde vesayet, halk üzerinde tahakküm kurmaktan vazgeçin. Halkla da bilimle de inatlaşmayın. Kanal İstanbul projesi defalarca kez ihanet ettiğiniz İstanbul’u yok etmek, katletmek için yapılan bir cinayet projesidir. İstanbullular da onların oylarıyla seçilen muhtarlar da doğruyu söylemekten, halka rağmen kişisel menfaatleriniz için katletmek istediğiniz bu kenti savunmaktan vazgeçmeyecek” diye konuştu.