Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle tedavi gördüğü hastanede dün öğle saatlerinde yaşamını yitiren yazar, fikir adamı Nuri Pakdil’in (85) cenazesi Taceddin Dergahı’nda defnedildi.
Pakdil için cenaze namazı Hacı Bayram Camii’nde kılındı. Pakdil’in tabutunun üzerine Kudüs’ü temsilen şal örtüldü. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ali Ağıroğlu ve daha pek çok isim katıldı.
Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Taceddin Dergahı’ndaki defin işleminin ardından Pakdil’in kabri başında dua etti. Cenazeye katılanlar, dualar eşliğinde Pakdil’in kabrine toprak attı.
MUHSİN YAZICIOĞLU’NUN MEZARI DA ORADA
Kaza mı suikast sonucu mu öldüğü hala tartışılan Büyük Birlik Partisi Lideri Muhsin Yazıcıoğlu da vasiyeti uyarınca, bakanlar kurulu kararı çıkarılarak, Taceddin Dergahı’na defnedilmişti.
O dönem de Yazıcıoğlu’nun neden Taceddin Dergahı’nı vasiyet ettiği konuşulmuştu. Taceddin Dergahı’ndaki törene katılanlar Muhsin Yazıcıoğlu’nun mezarında dua etti.
https://tele1.com.tr/islamci-yazar-nuri-pakdil-oldu-kimdir-ataturk-ve-cumhuriyet-icin-ne-93288/
ANKARA MÜFTÜSÜNÜN OĞLUYDU
İslam Ansiklopedisi’ne göre; Ankara’da Hamamönü mevkiinde inşa edilen dergâhın kurucusu Tâceddinzâde Mustafa Efendi’nin Ankara’nın eski müftülerinden Tezkireci Tâceddin Efendi’nin oğlu olduğu düşünülüyor. Ansiklopedide bir cami ve bir dergah inşa ettiği, bu dergahın zaman içerisinde Ankara’nın en çok ziyaret edilen dini mekanlarından biri haline geldiği yazılmış.
İSTİKLAL MARŞI ORADA YAZILDI
Yolu dergahtan geçen ünlü isimlerden biri de şair Mehmet Akif Ersoy. Ersoy, Ankara’da kaldığı dönemde bu dergahta ikamet etti. İstiklal Marşı ve daha pek çok eserini de burada yazdı.
“CELVETİ TARİKATININ DERGAHI”
Muhsin Yazıcıoğlu’nun defnedildiği dönemde Akşam gazetesinde bir yazı kaleme alan gazeteci Gürkan Hacır, Taceddin Dergahı’nın Nakşibendiliğin bir kolu olan Celveti tarikatının dergahı olduğunu yazmıştı:
“BBP liderinin defnedildiği Taceddin Dergahı da Celveti tarikatının dergahıdır. Milli Mücadele yıllarında Mehmet Akif Ersoy’u evinde ağırlayan da bir Celveti şeyhiydi. Yani Ersoy, İstiklal Marşı’nı bir Celveti tekkesinde yazmıştı.
Nuri Pakdil 85 yaşındaydı
Taceddin Dergahı, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hacı Bayramı Veli’nin kurduğu Bayramiyye tarikatının bir kolu olan Celvetiler için yaptırılmıştı. Taceddin Dergahı, Celvetilerin olduğu kadar Nakşibendiler için de önemli dergahlardan biridir.
Muhsin Yazıcıoğlu, hayattayken ölümü halinde Taceddin Dergahı’na gömülmesini, eğer orası olmazsa Hacı Bayram Camii haziresine, orası da olmazsa Yazıcıoğlu Camii’ne defnedilmesini istemişti.
Peki, Nakşibendiler için önemli sayılan bu Celveti tekkesine defnedilmek neden Yazıcıoğlu’nun vasiyeti olmuştu?
Yazıcıoğlu, Nakşibendilerin lideri konumundaki Esat Coşan’ın yakınıydı. Coşan, Mehmet Zahit Kotku’dan sonra cemaatin lideriydi. Her fırsatta Muhsin Yazıcıoğlu’yla bir araya geliyordu. Buluşmaları kamuoyundan pek gizlenmiyor, Coşan’ın verdiği yemeklerde Yazıcıoğlu hemen yanında onur konuğu olarak yer alıyordu.”
Nuri Pakdil 'özel izinle' Taceddin Dergahı'na defnediliyor iddiası
Üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle vefat eden Nuri Pakdil, Bakanlar Kurulu'ndan çıkan özel bir karar ile Taceddin Dergahı'na defnedileceği ifade ediliyor. Muhafazakar camiada Nakşibendi olarak bilinen Pakdil, Nakşibendiğiliğin bir kolu olarak görülen Celveti tarikatınca önemli bir isim olarak kabul ediliyordu. Pakdil'in defni için Bakanlar Kurulu'ndan özel bir karar çıkarıldığı havuz medyasının önemli yayın organlarınca da servis edilmişti.