Muhsi̇n Fahri̇zade sui̇kastı; saldırıyla ilgili neler biliniyor, İranlı yetkililer ne diyor?

Yayın tarihi: 28 Kasım 2020 Cumartesi 3:07 pm - Güncelleme: 28 Kasım 2020 Cumartesi 5:11 pm

İran’ın nükleer çalışmalarının ‘babası’ olarak bi̇linen bilim insanı Muhsin Fahrizade suikast sonucu öldürüldü. Suikastın ardından bölgede tansiyon yükseliyor. İran, Cumhurbaşkanı Ruhani̇ ve dini lider Hamaney İsrail’e sert mesajlar verirken, Devrim Muhafızları da “Bunu karşılıksız bırakmayacağız” açıklamasını yaptı. ABD ise bölgeden ayrılan deniz filosuna acil geri̇ dönüş kodu verdi̇.

Nükleer faaliyetleri nedeniyle ABD ile sık sık karşı karşıya gelen İran’da bölgeyi sarsabilecek bir suikast düzenlendi̇. İran’ın nükleer çalışmalarının ‘babası’ olarak bilinen fizikçi Muhsin Fahrizade, başkent Tahran’da aracının geçişi sırasında patlatılan bir bombalı saldırı sonucu ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

RUHANİ: ZAMANI GELDİĞİNDE KARŞILIK VERECEĞİZ

Suikastın ardından başta Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani olmak üzere pek çok yetkili İsrail’i̇ sorumlu tuttu. Ruhani̇, “Fahrizade’nin öldürülmesi̇ düşmanlarımızın çaresizliğini ve nefretlerinin derinliğini gösteriyor” derken, en kısa karşılık verileceğini söyledi.

Ruhani’nin yanı sıra İran’ın dini lideri Hamaney’in danışmanı Hüseyi̇n Dehkan da sert konuştu. Dehkan, İsrai̇l’in Trump dönemi̇ sona ermeden İran ile savaş peşinde olduğunu ve intikam alınacağını belirtti.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI: SALDIRIDA İSRAİL’İN PARMAĞI OLDUĞU CİDDİ ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de tepkisini Twitter hesabı üzerinden gösterdi̇. Zari̇f, “Teröri̇stler İran’ın önde gelen bilim insanını öldürdüler. Saldırıda İsrail’i̇n parmağı olabileceği ciddi bir şekilde görülüyor. Uluslararası toplumun bu konuda çifte standart yapmamasını ve terör saldırısını kınamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami de Fahrizade’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tutarak, “Sahada hiçbir adımı karşılıksız bırakmayacağımızı gösterdik” dedi.

Suikastin ardından Tahran’da gösteriler düzenledi. Üniversite öğrencilerinin düzenlediği eylemde saldırıdan sorumlu tutulan İsrail ve ABD’ye karşı “Barış yok, teslimiyet yok, ABD ile savaş var”, “İsrail’e ölüm” sloganları atıldı. Göstericileri hükûmeti de ABD ve İsrail’e karşı etkisiz kalmakla suçladı.

TRUMP’IN ‘FAHRİZADE’ PAYLAŞIMI

Fahrizade’nin adı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Mayıs 2018’deki İran’ın nükleer programına ilişkin yapılan sunumda özellikle belirtilmişti. Suikastın ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda Fahrizade’nin Mossad’ın ölüm listesinde olduğu da yer alıyor.

Hindistan donanması ile Malabar Tatbikatı’na katılmak üzere Körfez’den ayrılan ABD’nin ‘USS Nimitz’ uçak gemisi ve beraberindeki savaş filosuna tekrar bölgeye dönmesi emri verildi.

Öte yandan New York Times’a konuşan 3 CIA yetkilisi saldırının ardında İsrail’in bulunduğunu teyit etti.

KASIM SÜLEYMANİ DE ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Kısa süre önce ABD, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Irak ziyaretinde öldürülmüş, ardından İran, bölgedeki ABD üslerine füze saldırısı düzenlemişti. İran’ın saldırısında önce yaralı olmadığı açıklanmış, daha sonra 200’den fazla ABD askerinin beyin kanaması geçirdiği bilgisi paylaşılmıştı.