Muharrem Erkek: Yeni bir maça çıkıyoruz ve 0-0 başlıyor

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2023 Çarşamba 10:53 am - Güncelleme: 17 Mayıs 2023 Çarşamba 12:09 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İkinci Tur Oylaması için, ” yeni bir maça çıkıyoruz ve bu maç 0-0 başlıyor. Onun için lütfen herkes sandığa gitsin” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 14 Mayıs Seçimleri’nde tutarsızlık tespit edilen sandık tutanakları ve 28 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İkinci Tur Oylaması hakkında açıklamalarda bulundu.

Muharrem Erkek, YSK verileriyle kendi ellerindeki ıslak imzalı tutanaklar arasında farklılık tespit ettikleri bütün sandıklarda itiraz ettiklerini ve sonuçların düzeltildiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve Milletvekili Seçimleri’nde fark tespit ettikleri sandıkların da sayısını paylaşan Erkek şunları söyledi:

“Toplam 201 bin 803 sandığımız vardı. Bu sandıkların tamamına yakınında yüzde 99.9’unda ıslak imzalı tutanakları sistemimize girdik. O küçük oranda da kontrollerimizi yapıyoruz. Bu sandık sonuç tutanağını sisteme girdiğimizde aynı tutanak YSK sistemine de girilmişse ve bir uyumsuzluk varsa sistemimiz kırmızı alarm veriyor. İşte burada zaten düzeltmeler ve itirazlar başlıyor. Yani son derece sağlıklı bir sistemimiz var. Çünkü bizim için milli irade her şeyin üstündedir. Bu kırmızı alarm verildi. Size rakamları vereceğim. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2 bin 269 sandık sonuç tutanağında farklılık tespit ettik. Tabii dört adayın lehine aleyhine olabilir. Tabii kendi adayımız Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da ayrıca tespit ediyoruz. Bunların hepsinin itirazları Pazartesi 17.00 itibarıyla yapıldı. Milletvekillliği için 4 bin 825 sandıkta farklılık tespit ettik CHP ve İYİ Parti aleyhine. Bunların bazı bir oydur bazıları 100 oydur bazıları 300 oydur. Bunların da itirazları dün 15.00 itibarıyla bitti. Birleştirme tutanakları düzeltilirken bazı maddi hatalar da ilçe seçim kurulları tarafından düzeltiliyor. İtiraz olmadan da bazı maddi hatalar ilçe seçim kurullarında orada bütün siyasi partilerin temsilcileri de var düzeltilebiliyor.

Birkaç somut örnek vereceğim: Hepsi tek tek incelenmiştir. Cumhurbaşkanlığı için Sultangazi Nuri Pakdil Anadolu Lisesi 1374 Numaralı Sandık Kemal Kılıçdaroğlu 260 oy almış 76 yazılmış YSK’nın sistemine 76 olarak girilmiş Erdoğan 72 almış sisteme 248 olarak girilmiş. İtirazlar yapılmış çünkü sandık sonuç tutanağı elimizde itiraz yapılmış ve seçim kurulu kararıyla itiraz haklı bulunmuş YSK’nın sistemine doğru olarak düzeltilmiş.

Genel sonuçları değiştirmeyecek nitelikte bile olsa her bir oyu takip ediyoruz. Memleketin her köşesindeki her bir sandıktaki oyu takip ediyoruz. Milletvekilliğinde bazı yerlerde 100 oyla 200 oyla farklılıklar olabilir. Örneğin Maraş’ta ikinci milletvekilliğimiz için, İstanbul 3. Bölge’de milletvekilliğimiz için. Diğer taraf da yapıyor. Yakından takip ediyoruz. Bu konuda herkes müsterih olsun.”

YANLIŞ BİLGİLENDİRME

Muharrem Erkek, seçim günü yapılan yanlış bilgilenme nedeniyle de sorun yaşadıklarını belirtti. Almanya Bremen’i örnek veren Erkek, “Tabii yanlış bilgilendirme de hepimizi çok yoruyor. Örneğin; Almanya Bremen’de paylaşılmış: Efendim Bremen’de şu kadar seçmen var ama şu kadar geçerli oy çıkmış, nasıl olur? İşte 1138 seçmeni var Bremen’in geçerli oy nasıl 10 bin 680 olur? Saygıdeğer basın mensupları bir kere Bremen’de kayıtlı bir seçmen yok. Hepsi Hannover’e bağlı. Hannover’in toplam seçmen sayısı 114 bin 119 ve Bremen’de kullanılan oy da çünkü Bremen’e de sandık kuruldu 12 bin 151. Biliyorsunuz yurt dışındaki seçmenler her yerde oy kullanabilir. Bremen’in seçmeni Köln’de de oy kullanabilir. Köln’ün seçmeni İngiltere’de de kullanabilir. Fransa’nın seçmeni gidip Amerika’da da kullanabilir. Nerede oy kullanırsanız kullanın sisteme giriyor ve oy kullandığınız görülüyor. Yurt dışındaki oylar da tek tek takip ediliyor” dedi.

“YENİDEN SEÇİME GİDİYORUZ”

Muharrem Erkek, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin sonuçlarının AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halktan güven oyu alamadığı anlamına geldiğini ve yeni bir seçime gidileceğini belirtti.

Erkek şu şekilde konuştu:

“Biliyorsunuz 64 milyonun üzerinde seçmenimiz var. 55 milyon 833 bin 172 seçmen oy kullanmış. Bu oyların da bir milyon 37 bin 103’ü geçersiz. Sandığa gitmeyen sekiz milyon 295 bin 595 seçmen var. Geçersiz oylarla birlikte topladığımızda sandığa gitmeyen seçmeni dokuz milyon 332 bin 698 seçmen var. Yani dokuz buçuk milyon seçmen iradesini ortaya koymamış. Önümüzdeki seçim 28 Mayıs’taki seçim çok daha basit bir seçim olacak. 14 Mayıs’taki seçim bitti ve bu seçimin kazananı olmadı. Yürütmenin başı Cumhurbaşkanı güven oyu alamadı seçmenden. Şimdi yeniden seçime gidiyoruz. Daha doğrusu yeni bir maça çıkıyoruz ve bu maç 0-0 başlıyor. Onun için lütfen herkes sandığa gitsin. Özellikle gençler, özellikle kadınlar, 14 Mayıs’ta sandığa gitmeyen milyonlarca seçmen. Bir milyonun üzerinde geçersiz oy kullanan seçmen. Bu seçim çok daha basit. İki aday, küçük normal bir oy pusulası ve biz sağ taraftaki adaya oyumuzu verirken şuna da oy vereceğiz aslında: Eşitliğe, özgürlüğe, adalete, kardeşliğe, liyakate, hakkaniyete, demokrasiye oy vereceğiz. Tek adam rejimine oy vermeyeceğiz. Bugün maalesef liyakatsizliği, adaletsizliği, baskıları istikrar diye pazarlamak isteyen bir zihniyet var. Bütün gücü bir kişiye verdiğinizde sonuç ortada. Ekonomik kriz ortada, eğitim, adalet, sığınmacılar, Türkiye’nin bütün temel sorunları daha da derinleşiyor.”

UMUDUMUZU YİTİRMEDİK, YİTİRMEYECEĞİZ

Evet 28 Mayıs’ta bunun da kararını verecek milyonlarca seçmen. Bu adaletsiz düzen devam mı etsin, bu adaletsiz düzen değişsin mi? Tek adam rejimine değil demokrasiye oy vereceğiz ve Türkiye’nin yarınını hep birlikte inşa edeceğiz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi: Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, kurtuluşun ve kuruluşun partisi olarak bizim temelimizde Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk var. Cumhuriyet Halk Partisi’nin temelinde Kuvayi Milliye vardır ve biz hiçbir zaman umudumuzu yitirmedik, yitirmeyeceğiz. 28 Mayıs’ta demokrasiyi, baharı, mutluluğu hep birlikte yakalayacağız.”

İletişim Başkanlığı’nın seçim dönemi harcamaları rekor kırdı