Muhalefette tarihi buluşma bugün gerçekleşecek!

Yayın tarihi: 12 Şubat 2022 Cumartesi 11:26 am - Güncelleme: 12 Şubat 2022 Cumartesi 11:26 am

CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin liderleri bugün bir araya gelecek. Toplantıda ittifak yapısı, ortak aday konusu ele alınacak.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun davetiyle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bugün saat 19.00’da Ankara’da bir araya gelecek.

Ekim ayından bu yana genel başkan yardımcılarının katılımıyla Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarını sürdüren altı muhalefet partisi, toplantıda çalışmaya son şeklini verecek ve yol haritasını belirleyecek. Liderler nezdinde gerçekleştirilecek buluşmada, sistem çalışmalarının yanı sıra Millet İttifakı’nın geleceği de ele alınacak. Muhalefet kulislerinden edinilen bilgiye göre, ilk olarak sistem çalışmaları hakkında kaleme alınacak önsözün ne zaman açıklanacağını görüşecek. Bu konuda en geç mart ayının başı olmak üzere bir tarih belirleneceği kaydedildi.

Liderlerin önündeki bir diğer konu, ittifakın yapısı olacak. Gelecek Partisi ve DEVA’nın henüz resmen katılmadığı ittifaka bu partilerin dahil olma süreciyle ilgili fikir alışverişi yapılacak. Gelecek Partisi’nin talebi olan “Millet İttifakı’nın ismi değişsin” önerisinin de toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor. Gelecek Partisi’ne bu konuda destek veren tek partinin ise DEVA olduğu, İYİ Parti’nin öneriye kesinlikle karşı çıktığı, CHP’nin ise genel eğilimin belirlenmesini beklediği biliniyor.

Toplantı öncesinde, Gelecek Partisi ile diğer partiler arasında “ittifakın ilanı” konusunda da fikir ayrılığı yaşandığı öğrenildi. Gelecek Partisi’nin sistem çalışmasından önce ittifaka ilişkin net kararların verilmesini istediği, diğer partilerin ise önce sistem çalışmasının resmen duyurulması eğiliminde olduğu bildirildi. İttifakın genişlemesinin kesinleşmesi durumunda ise altı parti ittifakın ilkeleri üzerine görüşmeler gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, liderlerin gündeminin son konusu olacak. Genel başkanların olası erken seçime karşı altı partili ittifakın ilanının hemen ardından Cumhurbaşkanı adayının da kesin olarak belirlenmesi eğiliminde oldukları kaydedildi.

Tarih belli oldu: 6 parti parlamenter sistem için bir araya geliyor!

KAPILAR KAPALI DEĞİL

Kritik görüşme öncesinde DEVA ve Gelecek partilerinin Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday Gelecek ve DEVA partisinin Kılıçdaroğlu’nun adaylığına soğuk bakmadığı öğrenildi.

MECLİS’İN İŞLEVİ ARTIRILACAK

Altı muhalefet partisinin genel başkan yardımcıları tarafından yürütülen ve liderlerin gündeminde olan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasında, çok sayıda önemli değişiklik yer alıyor. Meclis’in geçmişe göre daha güçlü olmasının öngörüldüğü çalışmaya göre, Cumhurbaşkanı sembolik bir makam haline getiriliyor. Yürütmenin yargı üzerindeki etkisini ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler yapılacak. Gensoru ve sözlü soru önergeleri ile Meclis’in denetim yetkileri artırılacak. Hükümeti kurmak kolaylaştırılacak, düşürmekse zorlaştırılacak. Mevcut hükümet güvenoyu alamasa bile yerine alternatif bir hükümet oluşturulmadığı sürece görevini sürdürecek. Milletvekili seçilemeyenler bakan olamayacak. Yasama sürecine iktidar partisi dışında muhalefet partileri de dahil edilecek, komisyonlardaki muhalefet temsilcilerinin sayısı artırılacak. Sandık güvenliği ve ekonomi, muhalefetin parlamenter sistem çalışmalarının ardından ortak çalışmalar yürüteceği diğer konular olacak.