AKP, MHP ve BBP’nin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan türban düzenlemesiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifi Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.
AKP’nin türban düzenlemesini içeren Anayasa değişikliği teklifi Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. AKP, MHP, BBP ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un desteğiyle TBMM’ye sunulan ve Anayasa'da değişiklik öngören 3 maddelik başörtüsü teklifi Anayasa Komisyonu’nda görüşülüyor. Komisyonu CHP ve İYİ Parti heyetleri grup başkanvekili düzeyinde takip ediyor. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Özgür Özel ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da komisyondaki görüşmelere katılıyor. Ayrıca Yargıtay, Danıştay, bakanlıklar, üniversiteler, Türkiye Barolar Birliği, sendikalar ve derneklerin temsilcileri de komisyonu temsilcileri aracılığı ile takip ediyor. Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, teklifin maddelerini aktararak, “Başörtüsünü yasaklayan kanun olmamasına rağmen ülkemizde yıllarca başörtüsü yasaklanmış bir daha asla geri dönmesin istemeyeceğimiz mağduriyetler ortaya çıktı” dedi. Beyazıt, Türkiye’de artık başörtüsü yasağı olmadığını dile getirerek, “Bu konuda bir hukuki düzenleme yapılması gündeme geldiğinde ise çözümün ancak anayasal düzeyde en güçlü teminat sağlanacak düzenleme ile sağlanacağı açıktır” diye düşüncesini açıkladı. Beyazıt, teklifin ikinci maddesinin ailenin korunmasın ilişkin olduğunu kaydederek, “İnsan fıtratına yönelik tehditlerin önünde bir set çekilmiş olacaktır” dedi. Beyazıt, “İki ayrı cinsiyetin, yani kadın ve erkeğin evlenmesi ile kurulacak aile milletimizin teminatıdır” diye ekledi.TEKLİFİN TAM METNİ
Anayasa’da değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi şöyle: TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ MADDE 1- 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 24’üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. "Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz. Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz. Bu nedenle kınanamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tâbi tutulamaz. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda Devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir." MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 41 inci maddesinin kenar başlığı "I. Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları" şeklinde ve birinci fıkrasında yer alan "temelidir ve" ibaresi "temelidir. Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir ve" şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır.”
Muhabir: Gizem Özlen