Muhalefet tek ses: Parlamento iradesi yok sayılıyor

Yayın tarihi: 1 Nisan 2021 Perşembe 12:50 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2021 Perşembe 11:41 pm

Kamuya ilk kez atanacaklar için güvenlik soruşturması öngören kanun teklifi muhalefetin oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi. Muhalefet, Cumhur İttifakı’nın dün yapılan oylamanın iptali için girişimlerde bulunduğunu belirterek, “Meclis iradesi yok sayılıyor” görüşünü savundu.

AKP’nin kamu görevine alınacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması getiren 18 maddelik ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun teklifi’ Meclis’te muhalefetin oylarıyla kabul edilmedi. Muhalefetin OHAL düzenlemesi eleştirisi getirdiği teklif daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından da iptal edilmişti.

AKP ve MHP 9 ay sonra güvenlik soruşturmasını yeniden Meclis’e getirdi. Muhalefetin reddettiği teklifi kabullenemeyen iktidar yeni bir hamleye girişti. Bugün basın toplantısı düzenleyen muhalefet partisi grup başkanvekilleri, Meclis İç Tüzüğü’nü dayanak göstererek, Genel Kurul’da reddedilen bir teklifin bir yıl içinde tekrar getirilemeyeceğini savundu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yaşananları, “Olağanüstü bir gün yaşıyoruz” diye nitelerken, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Meclis’te tarihi anlar yaşanıyor” ifadesini kullandı. İYİ Partili Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu ise iç tüzüğü hatırlattı.

ÖZEL: OLAGANÜSTÜ BİR GÜN YAŞIYORUZ

“3 muhalefet partisi 10’ar dakika bölüşerek basın toplantısı yapıyoruz” diyen Özel, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Olağanüstü bir gün yaşıyoruz. 3 muhalefet partisi 10’ar dakika bölüşerek basın toplantısı yapıyoruz. Acilen konuşulması gereken hususlar var. Çünkü Meclis’in işleyişine karşı, demokrasinin şeklen bile olsa Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Saray’dan aldığı talimatlar, milletvekili grubu üzerine kurmuş olduğu tahakküm önceden milletvekillerinin hangi kararı alacağının haftalar önce bakanlar tarafından bilinmesi..

Meclis’i hiçe sayan, yok sayan, kendi grubunu yok sayan anlayış şimdi de Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak, kural tanımamak, kuralları değiştirmek, tabiri caizse yediği golü yememiş saymak için sahadaki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere karışmış durumda Adalet ve Kalkınma Partisi. Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak isteyen bir anlayış. Bu kadar Anayasa’ya aykırı bir kanun olmaz. İçtüzükten kaynaklı tüm haklarımızı kullanıyoruz. Yoklama isterseniz Çin ordusu geliyorlar, müzakerede çil yavrusu gibi dağılıyorlar. Çoksanız geleceksiniz, yoksanız sonucunu kabul edeceksiniz. Tayyip bey bizi mahveder, orasını da sen düşün.”

HDP’Lİ BEŞTAŞ: TARİHİ ANLAR YAŞANIYOR

Reddedilen teklif için Meclis Başkanlık Divanı’nın toplantıya çağrıldığını belirten HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi: “Oylamayı geçersiz saymak için bugün bazı girişimler oldu. Saat 12’de Meclis Başkanlık Divanı teklifin maddelerine geçilmesi oylaması hakkında İç Tüzük 13. maddesine içerisinde yapılan başvuruların değerlendirmesi için toplantıya çağrıldı. AKP grubu, Meclis Başkanlık Divanı’nda kendi çoğunluğu dayanarak yapılan oylamayı geçersiz kılmak için Genel Kurul’da tekrar gündeme getirmeye çalışıyor. Oysa İç Tüzük’ün 13. Maddesinin 2. Fıkrası açıktır. Bugün Divan’daki toplantı İç Tüzük’e aykırı. Çünkü teklif görüşüldüğü sırada ortada herhangi bir itiraz yoktu. Reddedilmiş bir oylama tekrar gerçekleştirilemez, birleşim yenilemez bunun yolu kapalıdır.

İktidarın bir kanun yapma tekniği var, ‘Biz çoğunluğuz her dediğimizi yaparız’ şeklinde. Biz bunun bir fişleme yasası olduğunu hep söyledik ve muhalefetle birlikte karşı çıktık. Dünkü oylamada muhalefet partilerinin demokratik iradesi açıkça galip geldi.

Maç 90 dakikadır, 95 dakika değil. Maçı kuralına göre oynadık. Şimdi golü iptal etmeye çalışıyorlar. Bunu yapana ‘mızıkçı, oyunbozan’ derler. Şu an AKP ve MHP bunu yapıyor, oyunun kurallarını reddediyor. Demokrasinin gereği olan bu iradeyi kabul etmiyor. Bu fişleme yasasının tekrar gündeme gelmemesi gerekiyor. Meclis’te dün ve bugün tarihi anlar yaşandı. Dün seçimi kabul etmeyen zihniyet, bugün bu güvenlik soruşturmasında da aynı tavrı sergiliyor. Biz bunun gereğini savunacağız, bu yasa düşmüş, görüşmeleri bitmiştir. İç tüzük  81, 13, 141 bu konudaki açık belgelerdir. Meclis İç Tüzüğü Meclis’in anayasasıdır ve hiç kimsenin bunu ihlal etme gibi bir lüksü yoktur.”

İYİ PARTİLİ DERVİŞOĞLU: SIRA MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ’NDE Mİ?

AKP’nin Meclis İç Tüzüğü’nün 13’üncü maddesini yorumlayarak, TBMM Başkanlık Divanı’ndaki çoğunluğuyla ‘parlamento kararına keyfi müdahalede bulunmak istediğini’ söyleyen İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu ise şöyle konuştu:

“Meclis İç Tüzüğü’ne görüşülen teklif bir yıl içinde tekrar Genel Kurul’a getirilmez. Oylamanın sonlandığı üçüncü oturumun ardından Meclis Başkanvekili oturuma ara vermiştir. Verilen arada TBMM Başkanı Şentop, tüm grup başkanvekilleriyle bir toplantı düzenlenmiş ve AK Parti Grup Başkanvekili oylamanın iptalinin yollarını aramıştır. Beğenmediğiniz parlamento kararlarını milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmak demokrasiyle bağdaşmaz.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile anayasanın, kanunun yok sayıldığına şahit olmuştuk şimdi sıra Meclis İç Tüzüğü’nde mi? Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un da Genel Kurul iradesinden yana tavır koymasını bekliyoruz, AKP grubuna da demokratik bir olgunlukla Meclis iradesine saygı duymaya davet ediyoruz. TBMM Başkanlık Divanı’nın ise parlamentonun iradesine gölge düşürülmesini engellemekle sorumlu olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

AKP’nin İç Tüzük 13’üncü maddesini kendi zaviyesinde yorumlayarak TBMM Başkanlık Divanı’ndaki çoğunluğunu kullanarak tekriri müzakerenin yolunu açması parlamentonun kararına keyfi müdahaledir. Tutanaklar ve Meclis TV kayıtlardan da anlaşılıyor ki oylamada tartışmaya açık bir durum yoktur. Oylamanın usulüyle ilgili herhangi parlamento üyesinin itirazı olmamış ve oturumu yöneten başkanvekili oylamanın sonucu ‘Kabul edilmemiştir’ olarak ilan etmiştir.

Kanun teklifi AKP vekilleri tarafından kabul edilseydi bu parlamento iradesine de yansırdı. AKP grubu içinde kanun teklifinin bu şekilde kabul edilmesinden rahatsızlık duyanlar mı vardır? Bu zihnimizi tırmalamaktadır.  İyi Parti olarak parlamentonun iradesini sarsacak anayasa ve içtüzüğün verdiği yetkiler kapsamında asla müsaade etmeyeceğiz.”

AKP DİVAN’A TAŞIDI, ŞENTOP AÇIKLAMA YAPTI

AKP’nin itirazı üzerine konu Meclis Başkanlık Divanı’na taşındı. Toplantıda muhalefetin itirazlarına karşın reddedilen oylamanın tekrar yapılması ile ilgili Meclis Başkanlığı tezkeresi hazırlanmasına karar verildi. Meclis Başkanvekili Haydar Akar’ın bu tezkere doğrultusunda işlem yapması istenecek. Konuyla ilgili konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Genel Kurul tekrarlanır derse tekrarlanır” ifadesini kullandı. Bu kararın da genel kurulda tartışma yaratması bekleniyor.

Şentop’tan reddedilen kanun teklifine ilişkin açıklama