Muhalefet mes’elesi

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2022 Salı 2:15 pm - Güncelleme: 19 Temmuz 2022 Salı 2:15 pm

Sayıl Cengiz Gündoğdu

Bir memleketin huzur içinde kalkınması ve gelişmesi iktidar mes’elesi değil, muhalefet me’selesidir. Bu, demokrasi açısından da mühimdir. Demokrasi ancak muhalefetle gelişir ve zenginleşir.
Tarihsel açıdan demokrasi mes’elesine bakarsak Cumhuriyet tarihinin ilk muhalefet partisi Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’dır.
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası muhalefet bakımından başarılı olamamıştır.
Daha sonra 1930’larda kurulan Serbest Fırka’yı görüyoruz. Serbest Fırka, muhalefette o kadar başarılı oldu ki, kısa sürede milyonlar bu partide iktidar için birleşti.
Serbest Fırka mes’elesi Türk demokrasisi bakımından talihsizliktir. Milyonların bu partinin çevresinde toplanması, iktidar korkutmuş ve parti kapatılmıştır. Böylece demokrasi tarihimiz yara almıştır.
Vakta ki İkinci Cihan Savaşında Hitler faşizmi yenildi ve fakat Amerika’nın demokrasisi galip geldi ve Missuri gemisiyle Amerika, Türkiye’ye geldi. Missuri gemisi bize demokrasiyi getirdi ve Demokrat Parti siyasi hayata girdi.
Demokrat Parti çok başaralı bir muhalefet sonucu 1950 seçimlerinde ezici bir oyla iktidara geldi. Cumhuriyet Halk Partisi muhalefet görevini aldı. Bu, demokrasi tarihimiz açısından bir şanstı. Ve fakat Cumhuriyet Halk Partisi bu şansı iyi kullanmadı. Cumhuriyet Halk Partisi yapıcı değil, yıkıcı bir muhalefet yaptı. Tahrik ve tertiplerle darbe teşvikçiliği yaptı. Ve sonunda Demokrat Parti bir darbeyle iktidardan indirildi.
Demokrasi tarihimiz yara aldı.
Cumhuriyet Halk Partisi koalisyonla iktidara geldi.
Adalet Partisi başarılı bir muhalefet sergiledi ve ilk seçimde ezici bir çoğunlukla iktidara geldi. Cumhuriyet Halk Partisi yine muhalefete düştü. Ve ne yazık ki Cumhuriyet Halk Partisi bir türlü yapıcı muhalefet yapmadı.
Yıkıcı bir darbe ile iki kez ihtilale sebep oldu. Sonunda Ak parti başarılı bir muhalefetle yine iktidara geldi… Cumhuriyet Halk Partisi yine yıkıcı muhalefete geçti, ama başarılı olamadı.
Cumhuriyet Halk Partisi, şimdi yanına aldığı beş parti ile altılı bir masa oluşturdu.

Altılı masanın iktidar olması için şunları yapması lazım gelir. Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeye kazandırdığı eserlerin bir listesi çıkarılmalı.

Bu listede şunlar yer almalı;

-Çanakkale Köprüsü,
-Osmangazi Köprüsü,
-Sultan Selim Köprüsü,
-Marmaray Tüneli,
-Avrasya Tüneli,
-Yeraltı yolları,
-Havalimanları,
-Adalet Sarayları,
-Hızlı Trenler,
-Hızlı vapurlar,
-Barajlar,
-Santraller,
-Ovalar,
-Dağlar

Altılı masa bu yapılanların krokilerine bakıp kendilerinin neyi, nasıl, nerede yapacaklarını tespit ve ilan etmeleri zaruridir.
Muhalefet iktidar olmak istiyorsa laga lugayı bırakıp proje üretmelidir.