Muhalefet atağa geçti: Erken değil, hemen seçim

Yayın tarihi: 23 Kasım 2021 Salı 6:28 pm - Güncelleme: 23 Kasım 2021 Salı 7:05 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ortak basın açıklamasında konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşamki kur ve faiz açıklaması sonrasında yükselişe geçen Dolar/TL kurunun 12 lira barajını kırıp 13 liraya ulaşması yalnızca 3 saat sürdü. Dolar/TL kuru  13.46 lirayı görürken, Euro/TL ise 15’i geçti. Ayrıca gram altının fiyatı da 710 lirayı buldu. Sterlin ise 18 lirayı aştı. Konuya ilişkin olarak muhalefet partilerinden peş peşe açıklamalar geldi.

İYİ Parti ve CHP olağanüstü toplanıyor

Akşam saatlerinde bir görüşme gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, görüşmenin ardından da basın açıklaması düzenledi.

Davutoğlu’nun açıklamasında şunları söyledi:

Kaygılarımızı kamuoyuyla ve siyasi partilerle paylaşma ihtiyacı duydum. Duyduğum kaygıları milletimizle paylaşma sorumluluğum var. İktidar yetkililerine çağrıda bulunuyorum.

Merkez Bankası bütün bu verileri izah edememiş. Dışardan bir saldırı olduğu söyleniyor. İktidarın yanlış politikalarının ürünüdür. Dışardan müdahale olsaydı geçmişte büyük dış politika krizlerinin içinden geçtik. Davos’ta One Minute krizi yaşadık, aynı gün bedelini Türkiye’ye ödetirler dediğimizde kur bu şekilde oynamadı. Duyduğum kaygıyı 6 maddede ihbar etmek istedim. Artık bu yanlış yolda devam etmeyin. Ülkeye de ekonomiye de halkımıza da zarar verirsiniz.
Türk Lirası’nın değeri Türk milletinin onurudur. Elinde fırsatçı şekilde dolar biriktiren seçkin kitle ile Türk Lirası’nı cebinde taşıyanlar arasındaki uçurum derinleşmektedir.

2022 bütçesi dahil bütçe artık neredeyse yeterliliğini yitirmiştir. Kredi borçları üzerinden vatandaşlarımızın yükü artmıştır. Bu çarpık tablo Türkiye’deki 31 milyon kredi borcu olan vatandaşı faiz altında eziyor. Kimse onlara böylesine açıklamalarla Türk Lirası’nı düşürme talimatı vermedi. Her açıklama bir füze gibi Türk ekonomisini vuruyor. Bu cahil ekonomi yönetiminin elinde atılıyor. 7,40’tı bu yıl başında dolar ama şu an 13’ü gördü.

Türkiye’nin dış borcuna 3 trilyon borç bindiği anlamına geliyor. 70 cente muhtaç hale geldiğimiz tablo ile karşı karşıyayız. Rasyonel bir para politika uygulanması gerekiyor.

Rasyonel bir para politika uygulanması gerekiyor. Kurumsal bir yenilenmeye ihtiyaç var. Ekonomik canlanmayı sağlayacak, ekonomiye güven verecek demokratik hukuk devleti normlarının egemen haline gelmesi lazım.

Üretim ve istihdam ekonomisine dair ekonomik reform paketine geçilmeli.
Kamu kaynaklarının tüketilmesine yol açan yolsuzluklara karşı şeffaflığa, denetlenebilirliğe ve ahlaka dayalı siyaset devrimi gerçekleştirilmeli.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

Devleti yönetmeye talip olanların ülkenin gidişini sürekli izlemeleri gerekiyor. Bunun için de öncü göstergelerden yola çıkılır, bürokrasi siyaset kurumuna sunar. Bizler de ülkenin nereye gittiğini görürüz. Ekonomik kriz çıkacağını 2018’de yaptığım basın toplantısıyla paylaştım ve 12 madde açıkladım. Bir şey yapılmadı.

AKP neden daha önce toplanmadı? Neden Türkiye’yi bir kişiye teslim ettiniz? Türkiye Cumhuriyeti devleti Erdoğan’dan da Erdoğan ailesinden de vakıflardan da çok daha büyüktür.

Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlayamıyor. Sadece seyirci konumunda. Yetkisini elinden Erdoğan aldı. Bugüne kadar bir gün bile toplanmadı Fiyat İstikrar Komitesi.

Öyle bir noktadayız ki döviz kuru elektrik sayacından daha hızlı çalışıyor. Herkes ‘dolar, döviz ne oldu?’ diye bakıyor. Hiçbir çözüm üretemezler bu mantıkla bu ön yargıyla bu ülkenin sorununu çözemezler. Fatura vatandaşa çıkıyor.

Millete neden güvenmiyorsunuz? Millet bir daha sizi seçerse oturur gururlanırsın. Neden kaçıyorsun? Türkiye en derin krizlerinden birisini yaşıyor. Suçu dış güçlere atıyorlar. Türkiye bu kadar zayıf mı?

Ünlü isimlerden ‘dolar’ tepkisi! ‘Çok ağır günler yaşıyoruz’