Muğla’da enstitü müdürünü kalp krizinden öldüren mobbing

Yayın tarihi: 16 Eylül 2020 Çarşamba 9:54 am - Güncelleme: 16 Eylül 2020 Çarşamba 9:54 am

Özcan Özgür, Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hüdayi Baş’ın ölümünün Hamle gazetesinde bugün yayınlanan yazısına taşıdı.

Özcan Özgür’ün yazısından ilgili bölüm şöyle:

Bu günlerde en çok sorulan soru “Hüdayi Baş’ın beklenmedik ölümünde yeni gelişme var mı?” sorusu. Herkes bu soruyu soruyor. Yeni bir gelişme olarak, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre’nin ve Türk Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Mürsel Özata’nın açıklaması var.

Bu arada en önemli gelişme Milli Eğitim Bakanlığı’nın Olgunlaşma Enstitüsü Öğretici Usta sınavı hakkında soruşturma başlatılması oldu…!

Menteşe İlçesinde geçtiğimiz hafta Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hüdayi Baş’ın kendisine uygulandığı öne sürülen mobbing sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi sonrasında basında ve sosyal medyada yer alan iddialar Milli Eğitim Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Bakanlığın Muğla Olgunlaşma Enstitüsünün usta öğretici sınavı hakkındaki iddialarla ilgili inceleme ve soruşturma başlattığı öğrenildi. Bakanlık resmi web sitesinde yer alan basın açıklamasında şöyle denildi:

“Muğla Olgunlaşma Enstitüsü’nün ‘usta öğretici sınavı’ hakkında kamuoyu gündemine gelen iddialarla ilgili bakanlığımız maarif müfettişleri tarafından inceleme/soruşturma başlatılmış olup süreç devam etmektedir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.”

Bakanlık sitesinde yeralan haber Muğla gündemine bomba gibi düşerken, Türk Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Mürsel Özata önceki gün “Bu kadar tepkiye rağmen Hüdayi Baş ile ilgili açıklama yapılmaması endişe verici.” demiş ve aynı gün İl Milli Eğitim Müdürü Töre de suçlamalara yanıt vermişti. Ölen kişinin arkasından konuşmak istemediğini belirten Töre, “Hüdai Baş’ı ölümünden 12 gün önce gördüm. İddiaların hepsi asılsızdır” demişti.

Bu durumda “Ne olacak, bu konu kapanacak mı?” diye soranlar olurken, Bakanlık’tan soruşturma haberi geldi.

 

Rahmetli Hüdayi Baş’ın Menteşe Kaymakamlığı’na 04.09.2020 tarihinde verdiği iddia edilen 44886064-663.07-E. 12133203 sayılı “şikayet” dilekçesi var.

Önceki günkü yazımda da rahmetli Hüdayi Baş’ın eşinin doğruladığı belirtilen dilekçenin sonunda rahmelinin şu ifadeleri yeralmıştı:

“24.08.2020 günü İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre beni makamına çağırıp, listeyi kaldırmam konusunda baskı yaptı. Kendi verdiği listeyi işleme koymadığım takdirde istifa etmem gerektiğini söyledi. Üzerimdeki bu baskı ve üzüntüler sebebiyle tansiyonum yükseldiği için baygınlık geçirmişim ve hastaneye kaldırmışlar. Bunu fırsat bilen İl Milli Eğitim Şube Müdürü kurumumuzun müdür yardımcısını tehdit ederek listeyi kaldırtmıştır. Hayatıma kasteden bu davranışlar halen devam etmektedir. Ayrıca Bakanlık onaylı müdürlük kararnamem geldiği ve bana tebliğ edilmediği halde bir de iptal etmek için girişimde bulunulmuştur. Ben adil olmayı ve kul hakkı yememeyi zamanın en iyi polislerinden biri olan rahmetli babamdan öğrendim ve kimsenin bunu değiştirmesine izin veremem. Hakkaniyetle ölçülmüş ve değerlendirilmiş bir liste oluştuğu için bu ülkenin bir yöneticisi olarak gurur duyuyorum.”

Menteşe Kaymakamlığı bu dilekçenin olmadığını söylüyor. Pervin Töre de “Böyle bir dilekçe yok” diyor…

Şimdi dilekçenin eğrisi, doğrusu maarif müfettişlerinin yapacağı inceleme/soruşturma ile anlaşılacaktır.

Türk Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Mürsel Özata, Menteşe Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hüdayi Baş’ın 9 Eylül günü hayatını kaybetmesine dair açıklama yapılmamasını endişe verici buldu. “Merhum hocamızın şikayet mektupları sonrası bir işlem yapılmış mıdır merak ediyoruz.” diyen Özata şu ifadelerde bulunnuştu:

“Hüdayi hocamızın vefatı sonrası sosyal medyada ortaya atılan iddialar hüznü tepkiye dönüştürmüştür. İddialarda yer alan bilgi ve belgeler kamuoyunun kafasındaki soru işaretlerini arttırmıştır. Bu nedenle olayın bir an önce aydınlatılması ve gerçeklerin ortaya çıkması ve kamuoyunun vicdanını rahatlatmak adına acilen ihtiyati tedbir kararları alınmalı, herkesin görüş ve düşüncelerini hiçbir baskı altında kalmadan beyan edebileceği bir ortam oluşturularak ivedilikle bir tahkikat başlatılmalıdır. Bundan sonra bu tür müessif olayların yaşanmaması tüm yasal tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. Hüdayi hocamızın başta kıymetli eşi ve ailesi olmak üzere tüm eğitim çalışanlarına başsağlığı diliyoruz. Ruhu şad mekânı cennet olsun!”

Başkan Özata’nın beklentileri müfettişlerce karşılanacaktır. Ki daha önce de Eğitim Sen Muğla Şubesinden valilik ve il milli eğitime “Sınav komisyonunun nasıl oluşturulduğu”, “Menteşe Olgunlaşma Enstitüsüne alınacak 4 usta öğretici için 21.08.2020 tarihinde bir liste yayınlanmış mıdır?”, “Yayınlandıysa liste 24.08.2020 tarihinde kaldırılmış mıdır?”, “Sınav komisyonunun belirlediği liste dışında başka bir liste oluşturulmuş mudur? Böyle bir liste oluşturulduysa bu listenin oluşturulmasında siyasi vb etkenler var mıdır?”, “Enstitü Müdürü Hüdayi Baş’a yönelik bir baskı ve yıldırma uygulanmış mıdır?” soruları yöneltilmişti. Müfettişlerce bu soruların yanıtları da aranacaktır diye umuyoruz…

Menteşe Kent Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada da “Kent hakkı yanında, kentli hakkının da takipçisi olan Kent Konseyi mobbing uygulamalarını ve şikayetlerini dikkatle izlemektedir.” denilmiş ve şu ifadeye yerverildi:

“Muğla halkını derinden üzen ve vicdanları yaralayan iddialarla ilgili olarak, en kısa sürede adli ve idari soruşturma başlatılmalı, her türlü etkiden uzak bir şekilde titizlikle sürdürülmeli, soruşturmanın selameti açısından gerekli tüm adımlar atılmalıdır.”

Sanıyorum tüm açıklamalardan toplumsal beklenti anlaşılıyor. Beklentiyi karşılayacak yetki ise Muğla Valisi Orhan Tavlı ve elbette Milli Eğitim Bakanlığı… Bakanlık harekete geçtiğine göre, idareye güvenelim, bekleyip görelim…

Bu dramatik olayın aydınlatılmasında herkes üzerine düşeni yapmalıdır…

 

Yazının tamamı için tıklayın.