Mucize bu yılda gerçekleşti… Yaren Leylek, Adem amcanın kayığını yine buldu

Belgesel -1 Mart 2019 Cuma

  • Bundan yaklaşık 7 yıl önce Eskikaraağaç Leylek Köyünden Adem Yılmaz'ın kayığına konan Yaren Leylek aradan geçen yıllara rağmen Yılmaz'ı unutmuyor ve her yıl o köyde sadece onun kayığına konarak 3 çocuk babası yaşlı adamın onu balıkla beslemesini istiyor. Zaman zaman kayığın ucunda birlikte balığa çıkan ikilinin bu manzarası ise görenleri şaşkına çeviriyordu. Yılın 6 ayı birbirinden ayrılan ikili, bahar mevsiminde yine buluşuyor ve birlikte balığa çıkıyorlar

  • Uluabat Gölü'nde 8 yıldır sadece Balıkçı Adem Yılmaz'ın kayığına konan ve onun elinden beslenip, birlikte balığa çıkan Yaren Leylek, binlerce kilometre öteden göç edip yine evini buldu.

  • Bursa'da 65 yaşındaki balıkçı Adem Yılmaz ile Yaren Leylek'in 7 yıllık müthiş dostluğu filme konu oluyor.

  • Binlerce kilometre öteden göç edip sadece Yılmaz'ın kayığına konan ve onun elinden balıkla beslenip onunla birlikte göle açılan hayvanın ünü ülke sınırları aştı. Hikaye, Yunanistan'da bir festivalde gölge oyununda canlandırıldı. Dünya basınına konu olan müthiş dostluğun filmi için çekimler hummalı bir şekilde başladı. Hikaye beyaz perdeye aktarılacak.

  • Dünya çapında büyük ses getiren Adem Amca ve Yaren Leylek hikayesi, Avusturya ve Almanya'da ders kitaplarına dahi konu olmayı başarmıştı. Yunanistan da gerçekleştirilen bir festivalde ise gölge oyunu ile canlandırılmıştı. Ulusal ve uluslararası seçkin medya organları da Adem Amca ve Yaren Leylek hikayesine geniş yer ayırmıştı.

  • Türkiye'nin ilk ve tek leylek köyü olan Karacabey'e bağlı Eskikaraağaç'ın adeta simgesi haline gelen Adem Amca ve Yaren Leylek'in hikayesini ortaya çıkaran ve 4 yıldır yakından takip ederek fotoğraflayan Alper Tüydeş bu kez bu hikayeyi Belgeselci Burak Doğansoysal ile birlikte beyaz perdeye taşımak için kolları sıvadı.

  • Filmin yönetmen koltuğuna oturan Burak Doğansoysal yaptığı açıklamada ‘’Karacabey Belediyesi ve Eskikaraağaç halkına ev sahipliği ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Karacabey gerçekten çok önemli bir bölge. Sulak alanlarıyla, ormanlarıyla, longozuyla büyük ilgi çekiyor. Ancak bizim burada belgeselini çektiğimiz daha enteresan bir doğa olayı. Buradaki yabani bir hayvanın leyleğin, Adem Amca ile yıllardır süre gülen bir dostluğu. Bunun filmini yapıyoruz. Doğal bir hadise aynı zamanda bir insan hikayesi. Sevgili Alper Tüydeş’in ortaya çıkardığı hikayeyi birlikte ekrana taşıyoruz. Doğal ortamında, bu bölgenin halkıyla, oyuncu kullanmadan olayı yaşayanları oyuncu olarak kullanıyoruz. Biz de çok heyecanlıyız. Uluslararası anlamda büyük ses getireceğine inanıyoruz.’’ dedi.

  • Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, setin ilk gününde leylek köyünü ziyaret ederek belgesel ekibine başarı dileklerinde bulundu. Eskikaraağaç’ın bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini altını çizen Özkan burada yaptığı açıklamada ‘’Dünyada çeşitli başarılara imza atmış bir yönetmenimiz olan Burak Bey ve ekibi burada belgesel tadında bir film çekiyorlar. Filmin kahramanları ise bizim gerçek kahramanlarımız Adem Amca ve Yaren Leylek. Her yıl bu dostluk insanları büyülüyordu. Adem Amcamız yurtdışındaki pek çok eğitim kurumunda derslere dahi konu oldu. Bu hikayenin özelinde de mahallemizin bu doğayla olan örnek dostluğunun tema olarak kullanılması gurur verici. Buna ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz’’ diye konuştu.

  • Öte yandan Başkan Ali Özkan, ziyareti sırasında köy halkına müjdeli bir haberi de duyurdu. Özkan yaptığı açıklamada çekilen filmin ilk gösterimi olan galasının Eskikaraağaç’ta açık hava sineması kurarak filmin aynı zamanda oyuncu kadrosunu oluşturan mahalle halkı, çekim ekibi ve doğa severlerin katılımıyla Eskikaraağaç’ta gerçekleştireceğini belirtti. Hem nostaljik hem de doğasına uygun bir ilk gösterim olacağını ifade eden Özkan ‘’Bunu da gala günü geldiğini halkımıza zaten duyuracağız’’. şeklinde konuştu.