Mücadele sonuç verdi: Somalı madencilerin tazminatları ödenmeye başladı

Yayın tarihi: 22 Ocak 2021 Cuma 4:50 pm - Güncelleme: 22 Ocak 2021 Cuma 4:51 pm

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Somalı madencilerin tazminatlarının ödenmeye başladığını açıkladı. İşçiler, örgütlenmenin önemini anlatarak, “Bu süreçte işçinin birlik ve beraberliğinin ne kadar güç olduğunu, istenildiğinde her şeyin başarılabileceğini gördük” açıklamasını yaptı.

Manisa’nın Soma ilçesinde tazminatları ve alacakları için 6 yıldır zorlu bir mücadele yürüten madencilerin eylemleri nihayet sonuç verdi. Madencilerin örgütlendiği Bağımsız Maden- İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının ardından 3 bin 700 işçinin 6 yıldır tazminatlarını alamadığını vurgulayarak, “6 yıllık mücadelenin sonucunda dün itibariyle madenci arkadaşlarımızın tazminatları ödenmeye başlandı. 2 bin 300 arkadaşımızın tazminatları ödendi. 1300 arkadaşımızın tazminatı da önümüzdeki hafta ödenecek” dedi.

“UYAR MADENCİLİK HALEN ÖDEMEDİ!”

Soma’daki madencilerin tamamının tazminat sorunun çözülmediğine dikkat çeken Çetin, Uyar Madencilik’te çalışan madencilerin tazminatlarının ödenmesi için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun söz verdiğini hatırlatarak, geçtiğimiz hafta Bakan Soylu ile yapılan toplantıya ilişkin şunları söyledi: “Bakan Soylu, bu hafta içerisinde Enerji Bakanı ile beraber bir toplantı yapılacağını, bu tazminatların ödenmesi için bir gün belirleneceğini taahhüt etti.”

Madenciler bu süreçte mücadele etmenin ve sendikalı olmanın önemini anlatarak, “Bu süreçte işçinin birlik ve beraberliğinin ne kadar güç olduğunu, istenildiğinde her şeyin başarılabileceğini gördük” dediler.

BAKANLIK AÇIKLADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Somalı madencilerin tazminatlarının ödenmeye başladığını açıkladı. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Soma Kömür İşletmelerine bağlı Atabacası, Işıklar ve Geventepe ocaklarında çalışan 2.395 işçiye toplam 102 milyon TL’lik tazminat ödemelerininin yapıldığı belirtildi.

TKİ’DEN AÇIKLAMA: 102 MİLYON TL ÖDENDİ, 48 MİLYON KALDI

Türkiye Kömür İşletmeleri’nden yapılan yazılı açıklamada ise Soma Kömür İşletmeleri’ne bağlı Atabacası, Işıklar ve Geventepe maden ocakları çalışanlarından 2 bin 395 kişiye bugün 102 milyon TL ödeme yapıldığı belirtilerek, “Toplam 150,6 milyon TL ödeme yapılacak. Bugün itibarıyla 2 bin 395 kişiye toplam 102 milyon TL ödeme yapılarak işçilerin banka hesaplarına yatırıldı” denildi.

Ödemelerin kısa sürede tamamlanacağı belirtilen açıklamada, ayrıca 2020 yılında Eynez madencilerinden 2 bin 184 kişiye 38.6 milyon TL ödeme yapıldığı hatırlatıldı.