MSB’den F-35 ve S-400 açıklaması

Yayın tarihi: 1 Kasım 2021 Pazartesi 12:55 pm - Güncelleme: 1 Kasım 2021 Pazartesi 12:55 pm

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, F-35 toplantılarında yeniden programa alınma talebinin ABD’ye iletildiğini söyledi.

Türkiye ve ABD arasında yapılan F-35 toplantılarına ilişkin bir açıklama geldi. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, uçak teslimi ve programa alınma talebinin ABD’li yetkililere iletildiğini bildirdi. Türkiye ve ABD savunma bakanlıklarından heyetlerin F-35’lerle ilgili ikinci toplantıyı birkaç ay içinde Washington’da yapmayı planladığı belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndaki (MSB), Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgilendirme Merkezi’nde basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bilgilendirme toplantısında gazetecilerin soruları da yanıtlandı.

Güvenlik kaynakları, “F-35 konusunda ABD heyeti teknik görüşmelerde biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Görüşmelerin ikincisi ABD’de gerçekleşecek. Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Birinci olarak F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi eğer bunlar olmuyorsa ödediğimiz paraların iadesi şeklinde bir görüşümüz var. Bu kapsamda görüşmeler devam edecek” açıklamasında bulundu.

MSB’den F-35 açıklaması

“DURUŞUMUZDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

Güvenlik kaynakları, Rusya’dan alınan hava savunma sistemi S-400’lerle ilgili konuştu: “Duruşumuzda bir değişiklik yok. Nerede ihtiyaç olursa orada konuşlandırılır. TSK, nerede ihtiyaç varsa oraya birlik kaydırarak gerekli tedbirleri alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da defalarca ifade ettiği gibi halkımızın ve sınırlarımızın güvenliğini için ihtiyaç olan yer ve zamanda gerekenler yapıldı, yapılır. Dönem dönem bu bölgelerde teröristlerin saldırı ve sızma girişimleri oluyor. Buna karşı da her türlü tedbir şu anda alınıyor. Bu kapsamda da TSK, nerede ihtiyaç varsa oraya birlik kaydırmak suretiyle gerekli tedbirleri alıyor.”

İşte Erdoğan ve Biden arasında yaşanan ‘F-16’ konuşması

‘TEZKERE NEDEN 2 YIL?’ SORUSUNA YANIT

“(Suriye tezkeresi) İcra ettiğimiz harekatlarla ülkemize yönelik Irak ve Suriye’den kaynaklanan tehditler azalmış olmakla birlikte hala devam ediyor. Buradaki mücadele bir süreklilik gerektiriyor. Bu sürekliliğin, devamlılığın sağlanması için süre iki yıl olarak belirlendi. Aynı zamanda mücadeledeki kararlılığımızın dosta, düşmana gösterilmesi için bu şekilde çıkarıldı. Ayrıca tezkeredeki ifadelerden hareketle yabancı silahlı kuvvetlerinin ülkemizde bulunması konusu da tartışıldı. Bu ifade 2014 yılından beri çıkarılan bütün tezkerelerde aynı ifadelerle yer aldı. Bu tezkerede bu konuyla ilgili yeni bir ifade yok. 2014’te BMGK’nın 2170 sayılı DEAŞ ve diğer terörist oluşumlarla mücadele konusunda bir kararı var. Bu kapsamda DEAŞ ile mücadeleye yönelik uluslararası koalisyon kuruldu. Bakanlar Kurulumuzun o dönemde aldığı bir karar da var. Bu karara istinaden çıkarılmış bir tezkere ve 2014 yılından itibaren çıkarılan bütün tezkerelerde aynı ifadeler yer alıyor. Bunun arkasında başka bir şey aramaya gerek yok.”

NE OLMUŞTU?

İki taraf, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi için geçen hafta Ankara’da bir araya gelmişti.

ABD: Türkiye artık F-35 programına dahil değil