MSB’den Akar ve Şoygu görüşmesine ilişkin açıklama

Yayın tarihi: 11 Şubat 2019 Pazartesi 6:00 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2019 Pazartesi 6:00 pm
Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya’nın Soçi kentinde yapılacak liderler zirvesinde iki ülke devlet başkanlarının görüşeceği konuların ön çalışmalarını ele alacaklarını belirterek, “Bugün burada yapacağımız çalışma kapsamında ana hatlarıyla başlıca konular üzerinde mutabakata varacağımızı umuyorum.” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Milli Savunma Bakanlığında heyetlerarası görüşmelere başkanlık etti.

Heyetlerarası toplantının açılışında konuşan Bakan Akar, “Bu çalışmaların çok değerli olduğuna inanıyor, bölgenin barış ve istikrarına önemli katkı sağlayacağını değerlendiriyorum. Bölgede hem barış ve istikrarın idamesi hem de iki ülkenin hak ve menfaatlerinin korunması için Rusya ile her seviyede temaslarımız olmakta” ifadelerini kullandı.

Şoygu ise toplantı öncesi yaptığı konuşmada, “Önemli konuları, özellikle Suriye bağlamındaki konuları burada görüşebileceğimize inanıyorum. Soçi’de devlet başkanlarımızın bir araya geleceği, görüşeceği konuların ön çalışmalarını burada tamamlayacağımıza inanıyorum.” diye konuştu.

Şoygu, şöyle devam etti:

“Uzmanlarımız 31 Ocak- 2 Şubat tarihlerinde Moskova’da ciddi bir çalışma gerçekleştirdi ve kilit konulardaki hususlarda mutabakat sağlamayı başardılar. Özellikle İdlib ve Fırat’ın doğusuyla ilgili konuların üzerinde çalışma yaptılar. Bugün burada yapacağımız çalışma kapsamında ana hatlarıyla başlıca konular üzerinde mutabakata varacağımızı umuyorum.”

Konuşmaların ardından basına kapalı devam eden görüşmeye MİT Başkanı Hakan Fidan da katıldı.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Millî Savunma Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ”Bakan Akar’ın Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile görüşmesinde Astana ve Soçi mutabakatları çerçevesinde Suriye’deki son durum değerlendirildi. Görüşmede provokasyonlara rağmen barış ve istikrarın sağlanması için İblib’de istihbarat ve askeri işbirliğinin önemi vurgulandı” ifadeleri kullanıldı.