“Mozart dinlemek faşizm oldu!” – 18 Dakika (8 Ocak 2019)

Yayın tarihi: 8 Ocak 2019 Salı 5:50 pm - Güncelleme: 8 Ocak 2019 Salı 6:03 pm

Tele1 Televizyonu ve ABC Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ile Prof. Dr. Emre Kongar ’18 Dakika’ programında Eren Erdem’in tutukluğunun devam etmesini, Deniz Çakır ve sanatçıların hedef gösterilmesini değerlendirdi.

Merdan Yanardağ ve Emre Kongar’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘ADALET BİR SOPA GİBİ KULLANILIYOR’

Emre Kongar; Deniz Çakır’a soruşturma açılması ile ilgili olarak, ‘Erdoğan kendi iktidarının hatalarını başkalarına yıkmak için mağduriyet devşiriyor, bir tür kutuplaştırıcı politika uyguluyor’ ifadelerinde bulundu.

Yılmaz Özdil ve Rutkay Aziz’in de Erdoğan’ın gündeminde olmasına da değinen Kongar; ‘Ne haddine kimsenin Sayın Erdoğan’ı bir şeylere zorlamak, adalet bir sopa gibi kullanılıyor. Gayet masumane şeyler söyleyenler hemen tahkikata uğruyor. Hüzün verici ve tedirgin edici bir durum bu. Çok muktedir bir cumhurbaşkanının büyük bir makamda bulunan, hem başkan hem başbakan hem cumhurbaşkanı olan ve olağanüstü yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanının sanatçıları şahsen hedef alması siyasal ahlakın ve nezaketin kabul edebileceği tavır değildir. Demokrasinin kabul edebileceği bir tavır hiç değildir.’ ifadelerini kullandı.

‘FAŞİZMİ GÖLGELEMEK İSTİYORLAR’

Merdan Yanardağ; ‘Birisini bira içmeye davet etmek ya da Mozart dinlemeye davet etmek bir zorlama mıdır? Hangi zorlamadan bahsediliyor? Sadece bir empati kullanmaya, karşısındaki insanları anlamaya çağırıyorlar sadece. Silahlı bir güç mü var Rutkay Aziz’in ve Yılmaz Özdil’in?. Bırakın bu işleri Allah aşkına. Bu sadece bir ‘faşizmi gölgelemek için gündem değiştirme’ çabasıdır. Sanatçıları koruyan bir kanun bile yok. Kanunlar bile korumuyor. Mozart’tan bir suç devşirebilir bir savcı bugün. Türk Marşı yazmıştır Mozart. Böyle bir kişidir. Dünya müzik otoritesinin kabul edeceği hangi kurum varsa sorduğunuzda ilk 5’te sayılacak bir kişidir.’

deniz çakır ile ilgili görsel sonucu

İLGİLİ HABER:Deniz Çakır ve garson tanık yalanladı ama Erdoğan hedef gösterdi

İLGİLİ HABER: Olayın tanığı ortaya çıktı, ‘Deniz Çakır haklı’

‘BİRA İÇENLERİ FAŞİSTLİKLE SUÇLUYOR’

Yanardağ; ‘Bira içenleri faşistlikle suçluyor Erdoğan ve klasik müzik düşmanlığı üstünden konuşuyor. Ve klasik müzik dinleyenleri aşağılıyor. Erdoğan’ın toplumu bu kadar kutuplaştırıcı, ötekileştirici bir durum takınması doğru değil. Asıl dayatma sizin konuşmalarınızdır Sayın Cumhurbaşkanı. Bu toplumu niye bölüyorsunuz? Bu millet tüm parçalarına doğru ayrışmaya gider en sonunda. Bunu yapmayın.’ ifadelerini kullandı.

Deniz Çakır tartışmalarına değinen Yanardağ; ‘Bir türbanlıyla başı açık birisiyle tartışma olduğunda mutlaka mağdur olan ‘türbanlı’ oluyor. Bu mekanda kendileriyle tanışmak istenilince Deniz Çakır’ın yanındakiler ‘Daha sonra olur’ diyor ve karşısındakiler bunu kendi türbanlarına bağlıyor. Kimse kimseyi başı örtülü diye aşağılamıyor. Bu bir kompleks. Dolayısıyla Deniz Çakır bu olayın bir mağdurudur.

‘TÜRKİYE’DE MUHAFAZAKARLARA DEĞİL ÇAĞDAŞ BİR ÇİZGİDE YAŞAYANLARA MÜDAHALE VAR’

Yanardağ; ‘Yaşam tarzına bir saldırı var Türkiye’de. Bu saldırı muhafazakar kesimlere değil, modern, çağdaş bir çizgide yaşayan insanlaradır. Kadınlara ve çocuklarıdır. Rejimin faşizan niteliğini gizlemek için masumane bir ‘Mozart’ davetine faşizm diyen,literatüre girecek bir değerlendirmede bulunuyorlar. Seçimler geliyor ve sıkışınca oraya bağlamaya çalışıyorlar, ‘Başörtülü bacım’ edebiyatı yapıyorsunuz. İşine geldiğinde Cumhurbaşkanı işine geldiğinde AKP Genel Başkanı gibi davranırsa Erdoğan bunlar oluyor.’ diyerek sözlerini devam ettirdi.

Kongar; Bir cumhurbaşkanı bir devletin bütün yetkileriyle donatılmıştır. Herhangi bir parti başkanından daha büyük yetkilerle donatılmıştır. Bir muhalefet başkanı değil icranın başında olan yetkili kişi eleştirilir. Cumhurbaşkanı’nın çok daha rahatsız edebilecek eleştirileri göğüslemesi gerekmektedir.’ ifadelerinde bulundu.

eren erdem ile ilgili görsel sonucu

İLGİLİ HABER: Eren Erdem yeniden tutuklandı

EREN ERDEM’İN TUTUKLULUĞUNA KARŞI ÇIKMAK BU ÜLKENİN İFFETİNİ KORUMAKTIR

Eren Erdem’in tutukluluğuna değinen Yanardağ; ‘Eren Erdem’in yeniden tutuklanması tamamen bir hukuk skandalıdır. Eren Erdem’in hakkında tahliye kararı veren mahkeme ‘bir kumpasın’ çöktüğünü görüyor. Tutuklanmasının bütün hukuksal zemini kalkmış durumdadır.

Eren Erdem’in tutuklanmasına ve bu hukuk skandalına karşı çıkmak bu ülkenin iffetini korumak demektir. Eren Erdem’in tutukluluğuna derhal son verilmelidir.

AKP bir dönem Cemaat ile birlikte bu ülkenin aydınlarına bir kumpas kurmuştu. AKP bu millete bir kumpas kurmuştu. Cumhuriyet’i yıkmak için kurulmuş bir kumpastı. Bir bölümünü de gerçekleştirdiler bunu not etmek gerek. Her türlü hileler ile bunları yaptılar. Halen de yapıyorlar. Şırnak’ta , Adalar’da görüyoruz. Adalar’da metruk binalara yapılan kayıtlar ne arıyor? Bu bir suç. O yüzden millete kurulmuş bir kumpas var.’ diyerek sözlerini bitirdi.