Moskova’da kritik zirve… Çantalarında neler var?

Yayın tarihi: 4 Mart 2020 Çarşamba 5:23 pm - Güncelleme: 4 Mart 2020 Çarşamba 5:23 pm

İdlib’de tansiyonun yükselmesinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Moskova’da bir araya gelecek. Peki masada neler olacak? işte tüm detaylar.

Suriye’den üst üste şehit haberleri gelip, ülke içinde iktidar ve muhalefet arasındaki ilişkiler gerginleşirken, gözler, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yapılacak görüşmeye çevrildi.

Esad’dan Türkiye’ye yumuşak mesajlar

Rusya’nın başkentinde 5 mart’ta yapılacak Erdoğan-Putin zirvesinde, Rusya tarafının Türkiye’ye Astana süreci kararlarını ve Soçi Mutabakatının Ankara’ya yüklediği görevleri anımsatması bekleniyor.

Gerilim ve çatışma süreci boyunca Moskova, Ankara’yı Soçi Mutabakatı’nın yükümlülüklerini yerine getirmemekle ve bölgeyi El-Nusra’cı teröristlerden temizlememekle suçladı.

Rusya, Türkiye’nin 34 askerinin şehit olduğu saldırıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Ankara Soçi’yi ihlal etmeseydi bunlar yaşanmazdı” ifadelerini kullanmıştı.

RUSYA NE TALEP EDECEK?

Her zaman Suriye ordusunun kendi topraklarında yaptığı operasyonların uluslararası hukuk bakımından meşru olduğunu ve desteklediklerini belirten Rusya, Erdoğan’dan, Suriye’nin El-Nusra’cı teröristlerden temizlediği bölgelerdeki Türk gözlem noktalarının boşaltılmasını talep edecek.

ERDOĞAN NELER TALEP EDECEK?

Kulislere sızan bilgilere göre AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Suriye ordusunun İdlib’de durmasını talep edecek ancak bu talebin Rusya tarafında bir karşılığı bulunmuyor. Bu nedenle Erdoğan’ın Putin’den cihatçı teröristler konusunda yeni bir süre istemek dışında bir talep iletmesi beklenmiyor.

ÇANTADA MÜLTECİ KRİZİ DE VAR

Masada ayrıca mülteci krizinin de ele alınmasi da bekleniyor. Bu çerçevede Erdoğan, İdlib’den çekilmenin karşılında Putin’den 30 kilometre derinliğinde bir koridor verilmesini isteyecek ancak, Erdoğan’ın sınır kapılarını ve sığınmacıların büyük bölümünün Yunanistan’a geçmekte başarısız olması, sadece Avrupa karşısında değil, Putin’e karşı da masada elini zayıflattı. Bu nedenle Putin, Erdoğan’a 5 kilometrelik bir koridor önerecek ve mültecileri bu koridorda tutmasını isteyecek.