Moody’s Türkiye’nin kredi notunu neden düşürdü?

Yayın tarihi: 14 Eylül 2020 Pazartesi 3:14 pm - Güncelleme: 14 Eylül 2020 Pazartesi 5:50 pm

Ekonomist Emin Çapa, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys’in Türkiye’nin notunu düşürmesinin nedenlerine ilişkin, “Bunlardan 2’si ekonomik. 3. neden benim hiçbir şekilde görmediğim kadar ağır” ifadesini kullandı.

Ekonomist Emin Çapa, Halk TV’de Ayşenur Arslan’ın Medya Mahallesi programında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çapa, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys’in Türkiye’nin notunu düşürmesine ilişkin çarpıcı bir yorumda bulundu.

“2002 KRİZİNDEN DAHA KÖTÜ DURUMDAYIZ”

Çapa, 2002’den daha kötü bir durumda olunduğunu belirterek, “2002’de bizim ekonomimiz çökmüştü. Siyasi partilerimiz çökmüştü. O partiler tarihin çöp sepetine gittiler. Ama bir şey ayaktaydı. Siyasi partilerden daha önemli. Türkiye Cumhuriyeti devleti ayaktaydı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti vardı. Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan yapılar çökmüş olduğu için biz 2002 krizinden daha kötü not alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“3. NEDEN HİÇ GÖRMEDİĞİM KADAR AĞIR”

“Moody’s puanı düşürmesini 3 şeye bağlıyor” diyen Çapa, “Bunlardan 2’si ekonomik. Birincisi ekonomide Türkiye’nin tamponunu oluşturan sağlam mali durum çöküyor diyor. İkincisi, Türkiye’nin döviz ihtiyacı karşılanamaz noktaya doğru kayıyor diyor. Bir de 3 . madde var. Bu benim hiçbir şekilde görmediğim kadar ağır. Normal şartlarda kredi kuruluşları böyle şeyleri söylemezler. Diyor ki Türkiye’yi yönetenler bu durumu ya düzeltmek istemiyorlar ya da düzeltecek kapasiteleri yok. Burada çok korkunç bir şeyle karşı karşıyayız. Ekonomik krizi neden düzeltmek istemesinler? Çünkü kendi dertlerine düşmüşler umursamıyorlar kimseyi” değerlendirmesini yaptı.

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu Uganda seviyesine düşürdü