‘Montrö’ açıklamasını imzalayan amirallerin ifade işlemi tamamlandı

Yayın tarihi: 11 Haziran 2021 Cuma 2:27 pm - Güncelleme: 11 Haziran 2021 Cuma 2:27 pm

‘Montrö’ açıklamasını imzalayan emekli amirallerin savcılık ifadeleri tamamlandı. Amirallerden 5’inin ise sağlık sorunları nedeniyle ifadesi alınamadığı belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 104 emekli amiralin hazırladığı ‘Montrö’ açıklamasına ilişkin soruşturma kapsamında, 1’i emekli tuğgeneral, 98’i emekli amiral 99 amiralin ifade işlemi tamamlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 104 emekli amiralin yayımladığı ‘Montrö bildirisi’ hakkında, ‘Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 316/1 maddesinde yer alan ‘devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma’ iddiasıyla 4 Nisan’da resen soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında, ilk aşamada açıklamayı hazırlayan ve yayımlanma sürecinde aktif faaliyet gösteren 14 emekli amiralin ifadesi alındı. 14 emekli amiral, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede sulh ceza hakimliğince adli kontrol hükümleri uygulanarak, serbest bırakıldı. Başsavcılık, daha sonra gruplar halinde, bildiride imzası bulunan isimleri ifadeye çağırdı.

Başsavcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, bugüne kadar 99 amiralin ifade işlemi tamamlandı. Amirallerin tamamının ifadelerinin ardından çıkarıldığı mahkemece adli kontrol hükümleri uygulanıp, serbest bırakıldığı öğrenildi. Sağlık sorunları nedeniyle amirallerden 5’inin ise ifadesi alınamadı.

Öte yandan amirallerin ev ve iş yeri aramalarında alıkonulan dijital materyallerin ve HTS kayıtlarının incelenmesine devam edildiği belirtildi.