Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, reformlarını açıkladı

Yayın tarihi: 1 Ekim 2024 Salı 12:26 pm - Güncelleme: 1 Ekim 2024 Salı 12:26 pm

Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, seçime sayılı günler kala Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmeye odaklandığı yaklaşımlarını açıklarken, toplumu doğrudan ilgilendiren ekonomik ve diplomatik konulardaki yenilikçi planlarını paylaştı.

Moldova halkının sandık başına gitmesine sayılı günler kaldı. Ülke için önemli dönüm noktalarından biri olan 20 Ekim’de Moldovalılar, hem cumhurbaşkanını seçecek hem de Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik konusunda oy verecek. Cumhurbaşkanı adayları arasında yer alan Andrei Nastase ise Moldova’nın Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmeye odaklandığı yaklaşımlarını açıklarken toplumu doğrudan ilgilendiren ekonomik ve diplomatik konulardaki yenilikçi planlarını paylaştı.

“TÜRKİYE, ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR AKTÖR”

Türkiye’nin Moldova’nın ekonomik ve diplomatik ilişkilerinde önemli bir aktör olduğunu belirten Andrei Nastase, “Türkiye ile bağlarımızı güçlendirerek ticareti artırabileceğimizi, yatırım çekebileceğimizi ve kültürel alışverişleri çoğaltacağımızı öngörüyorum. Türkiye ile işbirliği yapmak, özellikle tarım ve imalatta Moldova ürünleri için yeni pazarlar açabilir. Ayrıca, Türkiye’nin altyapı geliştirme ve enerji çeşitlendirme konusundaki deneyimi, kendi projelerimiz için değerli içgörüler sunabilir. Ortaklığımızı derinleştirerek, yalnızca ekonomimizi güçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda bölgesel istikrarı ve işbirliğini de artırabiliriz” dedi.

“MOLDOVA’NIN ESAS DEĞERLERİ AİLE VE İNANÇTIR”

Aile ve inanç olgularının Moldova’nın temel direkleri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, “Bu iki olgu, ülkemizin sosyal yapısı için elzem olduğuna inandığım temel değerlerimizi ve geleneklerimizi temsil ediyor. Politikalarım da kaliteli sağlık hizmetlerine, eğitime ve konuta erişimi iyileştiren sosyal programlar aracılığıyla aileleri destekleyecek. Ayrıca, yerel dini ve kültürel kurumlara daha iyi destek olmak gibi toplulukları güçlendiren politikaları da teşvik etmek istiyorum. Dolayısıyla inancı ve aileyi politikalarımızın merkezine koyarak geleneklere saygı duyan ve müreffeh bir geleceğe hazırlanan toplum yaratabiliriz” diyerek toplumu doğrudan ilgilendiren en önemli vaatlerinden yolsuzlukla mücadele kapsamında şu sözleri kaydetti:

“Yolsuzlukla mücadele sözüm, bir seçim değil, benim için bir görev. İçişleri Bakanı olarak görev yaptığım süre boyunca, yolsuzluk yapanları soruşturma ve kovuşturma konusunda önemli adımlar attım. Ancak, bugün daha fazlasının yapılması gerekiyor. Yolsuzlukla mücadele kurumlarını güçlendirmeyi, yargının gerçekten bağımsız olmasını sağlamayı ve yolsuzluk uygulamalarına karışanlar için daha ağır cezalar verilmesini sağlamayı planlıyorum. Ayrıca, hükümet sözleşmelerinde ve karar alma süreçlerinde şeffaflığı artırmamız gerektiğine inanıyorum. Bu, kamu kurumlarına olan güveni yeniden tesis ederken, daha güçlü bir Moldova’nın da temelini oluşturacak.”

“İŞ DÜNYASINI CANLANDIRMAK İÇİN VERGİ TEŞVİKLERİ YAPACAĞIZ”

Ekonomik istikrarın Moldova halkı için en kritik meselelerden biri olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, “Ekonomimiz özellikle yolsuzluk ve kötü yönetim nedeniyle birçok zorlukla karşı karşıya kaldı. Ekonomik istikrarı sağlamak için yerel işletmeleri desteklemeye, altyapıyı iyileştirmeye ve bürokratik engelleri azaltmaya odaklanacağım. Moldovalıların ekonomik büyümeden faydalanmasını sağlarken, açık ve adil bir yasal çerçeve sunarak yabancı yatırım çekmeyi planlıyorum. Bu doğrultuda bütçemizi dengelemek için mali reformlar uygulayacağız ve tarım, teknoloji, imalat gibi sektörleri canlandırmak için vergi teşvikleri yapacağız” ifadelerini kullandı.

“ULUSAL GÜVENLİĞİMİZ İÇİN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINI SAĞLAMALIYIZ”

Ekonomik dayanıklılık için enerji güvenliğinin hayati bir konu olduğunun altını çizen Andrei Nastase, “Moldova’nın enerji bağımsızlığı, ulusal güvenliğimiz ve ekonomik dayanıklılığımız için hayati önem taşıyor. Çok uzun süredir dış enerji kaynaklarına aşırı bağımlı kaldık. Bu da bizi fiyat artışlarına ve siyasi manipülasyona karşı savunmasız hale getirdi. Yenilenebilir enerji projelerine yatırım yaparak ve güvenilir ortaklarla uzun vadeli enerji sözleşmeleri imzalayarak enerji ithalatımızı çeşitlendirmeyi hedefliyorum. Enerji güvenliğini artırarak her hane ve işletme için istikrarlı ve uygun fiyatlı enerji tedariki sağlıyor, değişken dış kaynaklara olan bağımlılığı azaltıyoruz” diyerek değerlendirmelerini şöyle sonlandırdı:

“Moldova’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılımı sadece anlaşma imzalamaktan ibaret olmamalı, vatandaşlarımızın her biri için fayda sağlamalı. AB entegrasyonunu ulusal çıkarlarımızı koruyan şartlar içerdiği takdirde destekliyorum. Bu yaklaşımım Moldova’nın çiftçilerine, işçilerine ve küçük işletmelerine öncelik veren, rekabet güçlerini korurken AB pazarlarına erişimlerini sağlayan anlaşmalar müzakere etmek anlamına geliyor. Kurumlarımızı veya ekonomimizi bunaltmayacak bir hızda Moldova’yı AB standartlarıyla uyumlu hale getirecek reformlar uygulamak için çaba göstereceğim.”

Kaynak: BÜLTEN