Mobil uygulama devrede… Dijital sürü bağışıklığı modeli

Yayın tarihi: 20 Nisan 2020 Pazartesi 10:48 am - Güncelleme: 20 Nisan 2020 Pazartesi 10:48 am

İtalya ülke genelindeki kısıtlamaları bir an önce kaldırmak amacıyla koronavirüs vakalarının temaslarını izlemeyi hedefleyen yeni bir akıllı telefon uygulamasını deniyor.

Avrupa’da koronavirüsün en fazla can aldığı İtalya’da ölü sayısı 25 bine yaklaştı. Hükümet geçen hafta ülke genelindeki sokağa çıkma yasağı ve karantina uygulamalarını 3 Mayıs’a kadar uzattığını duyurdu. Öte yandan kısıtlamaların bir an önce gevşetilmesi için çabalar dört koldan devam ediyor.

Acil Tedarik Komiseri Domenico Arcuri, RAI televizyonuna yaptığı açıklamada yeni bir ‘temas izleme’ uygulamasını İtalya’nın bazı bölgelerinde test etmeye başladıklarını açıkladı.

BÖLGESEL TEST EDİLMEYE BAŞLANDI

Akıllı telefon uygulamaları Singapur ve Güney Kore gibi Asya ükelerinde salgını önlemek amacıyla sık olarak kullanılmıştı. Avrupa’da ise kişisel verilerin kötü amaçlarla kullanılmasına yönelik yaygın şüpheler nedeniyle bu doğrultuda bir adım atılmamıştı.

Şimdilik sadece bölgesel olarak test edilen uygulamanın ülke genelinde de erişilebilir olması hedefleniyor. Arcuri, “Bu uygulama, acil durum sonrası evreyi göğüslemekte stratejimizin destek noktalarından birisi olacak” dedi.

İtalya’da hükümet geçen ay uygulama geliştiricilere çalışmalarını hızlandırmaları için çağrıda bulunmuştu. Özel bir komite, yüzlerce proje arasından Bending Spoons adlı şirketin projesini seçerek test aşamasına geçilmesine karar verdi.

Milano merkezli Bending Spoons şirketi spor uygulamalarından video düzenleme araçlarına kadar geniş yelpazede mobil uygulama geliştiriyor. Şirket, bu amaçla kurulan ‘Tüm Avrupa Gizlilik İlkeleriyle Yakından Takip’ (PEPP-PT) adlı girişimin üyesi.

PEPP-PT, ülkelerin ayrı ayrı geliştirdiği temas izleyici uygulamaların koordine olmasına izin veren Avrupalı bir platform olarak kuruldu.

KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKAN BİRİNİN TEMAS KURDUKLARINA BİLDİRİM GELECEK

Bending Spoons şirketinin Immuni adını verdiği uygulama temas izleme için Bluetooth teknolojisini kullanıyor. Eğer bir kullanıcının koronavirüs testi pozitif çıkarsa, uygulama bu kişinin temas kurmuş olduğu herkese bildirim gönderiyor ve bu kişilere karantina ya da sağlık kuruluşuna başvurmak gibi tavsiyelerde bulunuyor. Uygulama bu işlemi kişisel verileri koruyarak yapacak.

Bluetooth teknolojisinin, diğer ağlara ve uydu bağlantılarına göre ‘üçüncü şahısların izinsiz olarak araya girmesi’ riskine karşı daha güvenli olduğu belirtiliyor.

Acil Tedarik Komiseri Domenico Arcuri, uygulamayı kullanmanın isteğe bağlı olacağını söyleyerek, İtalya’nın veri koruma kanunlarına ve Avrupa’nın gizlilik kurallarına uygun davranılacağını belirtti.

EN AZ YÜZDE 60’I KULLANMALI

Arcuri, “Yine de vatandaşlarımızın bu uygulamaya yaygın şekilde katılmasını bekliyoruz. Temas izleme sisteminin çalışması için onların desteği gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, ‘dijital sürü bağışıklığı’ olarak ifade ettikleri yaygınlığa ulaşmak için uygulamanın nüfusun en az yüzde 60’ı tarafından kullanılması gerektiğini belirtiyor. (Birgün /Engin Karaman)