Mitsubishi uzayda parça üretecek

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 9:00 am - Güncelleme: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 11:42 pm

Mitsubishi Electric, uzay boşluğunda 3D yazıcı ile anten gibi gerekli parçaların üretilmesini mümkün hale getiren yeni bir teknoloji geliştirdi.

3D yazıcılar bugün sağlıktan mimariye pek çok alanda kullanılıyor olsa da hala tam anlamıyla gerçek potansiyellerine ulaşamadıklarını söyleyebiliriz. Ancak yavaş yavaş bu alanda gerçekten dikkat çekici gelişmeler görmeye başlıyoruz. Hatırlayacağınız gibi daha önce sizinle Kaliforniya’da tamamen 3D yazıcı ile üretilen lüks evin ve Çin’in bu yazıcılar ile inşa edeceği devasa barajın detaylarını paylaşmıştık. Bugün de 3D yazıcılar ile ilgili dikkat çekici bir haber Japonya’dan geldi. Japonya merkezli teknoloji şirketi Mitsubishi Electric, dünya sınırlarının ötesine taşan bir 3D yazıcı projesi açıkladı.

Japon teknoloji şirketi, anten gibi uzay araçlarında kullanılan parçaların, uzayın yer çekimsiz boşluğunda 3D yazıcı ile üretilmesini sağlayacak yeni teknolojisini tanıttı. Bu yenilikçi 3D yazıcılar, güneşten gelen ultraviole ışınları ve ışığa duyarlı reçine benzeri bir malzemeyi kullanarak uzay boşluğunda çeşitli ekipmanlar üretebilecekler.

Mitsubishi Electric,

Bu yeni 3D yazıcılar, kısa süre önce geliştirilen özel yapım sızı reçine maddesinin yaratılmasıyla mümkün oldu. Bu özel reçine sayesinde uzay boşluğunda 3D yazıcı ile üretim yapılabiliyor.

Uzayda 3D yazıcı ile parça üretimi uzay seyahatlerinin geleceği için kritik olabilir. Çünkü uzaya gönderilen araçların boyutlarının belli bir limitin altında olması gerekiyor. Bu da uzayda gerekli olacak büyük eşyaların uzaya taşınmasını neredeyse imkansız hale getiriyor. Ancak bu eşyaları oluşturacak parçaların uzayda üretilip bir araya getirilmesi bu sorunu tamamıyla ortadan kaldırabilir. Öte yandan uzayda üretilecek bu eşyalar fırlatma sürecinden sonra ortaya çıkacağı için fırlatmaya dayanıklı olacak şekilde tasarlanmaları da gerekmeyecek.

Mitsubishi Electric tarafından geliştirilen bu yenilikçi 3D yazıcıların yakın gelecekte uzay şartlarında da test edilmesi bekleniyor.

Elon Musk bir günde 11 milyar dolar kaybetti