Mithat Sancar: Yeni oyunlara girişiyorlar ama bu hesap da tutmayacak

Yayın tarihi: 15 Mart 2022 Salı 1:38 pm - Güncelleme: 15 Mart 2022 Salı 1:43 pm

Grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP ve MHP’nin seçim kanunu teklifini ‘siyasi mühendislik’ olarak değerlendirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına “Mart ayında çeşitli acılar var. Bunları anmadan geçmek doğru olmaz” diye başlayan Sancar, Halepçe ve Gazi katliamlarında yaşamını yitirenleri andı.

Daha sonra AKP ve MHP’nin hazırladığı ve dün Meclis’e sunulan seçim kanunu teklifine değinen Sancar, “Yapılan değişikliğin amacının, bu iktidara siyasi mühendislik ve hukuksal oyunlarla çoğunluğu kazandırma amacına dayanıyor. Bunlar nafile çabalar” ifadelerini kullandı.

Bahçeli doktorları hedef aldı! Gidişleri olsun gelişleri olmasın

Sancar’ın açıklamaları şöyle:

‘SİYASİ MÜHENDİSLİK VE HUKUKSAL OYUN…’

“Toplum farkında ve iktidar desteğini kaybediyor. Bu iktidar kendisini ayakta tutacak oyunlara girişiyor. Başında seçim kanunlarıyla oynayarak oy kaybına rağmen milletvekili sayısını aynı tutmak ve bu şekilde çoğunluğu korumak geliyor. Seçim kanunu teklife dün Meclis’e sunuldu. Yapılan değişikliğin amacının, bu iktidara siyasi mühendislik ve hukuksal oyunlarla çoğunluğu kazandırma amacına dayanıyor. Kaybeden iktidarlar bu mühendislik çalışmalarından medet ummuşlardır.

‘BU HESAP İŞE YARAMAYACAK’

Biz baraja karşı mücadeleyi kuruluşumuzdan beri yürüttük. Bizim önümüze çıkarılmıştı, biz bunu yıktık. Bu barajın ne kadar anlamsız olduğu bizim mücadelemiz sayesinde ortaya çıktı. Kendi hesaplarının da burada bir rolü var ama. İktidarın küçük ortağı eriyor. Yüzde 10’un altında kalacağı kesin gibi. Onu kurtarmak için indiriyorlar. İttifak sistemiyle de oynuyorlar. Yine kendilerine oyları azalmasına rağmen avantaj sağlamak. Bu oyunlara başvuran bütün iktidarlar halkın iradesi karşısında kaybetti. Bu yöntemlerle, seçim kanunlarında mühendislik oyunlarıyla varlığını devam ettirebileceğini sananlar geçmişe baksınlar. Bu hesap işe yaramayacaktır.

Seçim yasası değişiyor, baraj düşüyor…

‘HEKİMLER DEĞİL, İKTİDAR GİDECEK’

Dün tıp bayramıydı. Sağlık emekçileriyle birlikte kutladık. Bugün de süren bir grevleri var. Eylemlerini selamlıyorum. Bozulan sağlık sisteminin yükünü sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkıyorlar. Kendi sorumluluklarını gizlemek için sağlık emekçilerini hedef gösteriyorlar. Şimdi de ülkeden kovmaya kalkıyorlar. Kim kimi nereden kovuyor? Küçük ortak bugün tehditlere devam etmiş.

Halk sağlık emekçilerinin öneminin farkında. Hekimler hiçbir yere gitmiyor. Kim gidecek, bu iktidar gidecek. Bu halka zulmü, açlığı reva gören bu iktidar gidecek. Hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız ve sizleri tarihin çöplüğüne mutlaka göndereceğiz. Zaten TTB de açıklama yaptı hiçbir yere gitmiyoruz diyorlar. Bu ülke bizim, biz bu halkın içinden çıktık ve bu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğiz ama haklarımızı da arama mücadelesini sürdüreceğiz, taviz vermeyeceğiz diyor hekimler ve sağlık çalışanları. Bu mücadelede de sonuç almaya başlıyoruz.

‘HEKİMLERİN TALEPLERİNİ KABUL ETMEK EN BÜYÜK ÖZRÜNÜZ OLACAK’

Dün AKP Genel Başkanı bazı açıklamalar yaptı, sözlerini geri alma amaçlı ifadeler kullandı. Ancak biliyoruz ki daha önceki sözler dil sürçmesi değil, gönlünden geçenin ifadesi. Vaatlerde de bulunmuş 3 5 tane. Bunların hiçbiri hekimlerin haklı taleplerini karşılamaya yetmiyor. Yanından bile geçemiyor. Haklar lütufla gelmez. Haklar mücadele ile alınır. TTB, 10 maddelik bir liste sundu kamuoyuna. Bunların takipçisiyiz, biz de sahibiyiz. Grubumuz dün bu konuda bir kanun teklifi verdi. Bunu yasalaştırmaya ve hekimlere yol gösterenleri özür dilemeye çağırıyorum. Hekimlerin taleplerini kabul etmek en büyük özrünüz olacaktır.

‘NEVRUZ’U TAKİP ETSİNLER’

Geçen seneki Nevruz’u hatırlasınlar, ve önümüzdeki hafta kutlayacağımız Nevruz’u takip etsinler. HDP’yi o meydanlarda savunacağız. Bu kararlı duruşu durduramayacaksınız. Baraj duvarlarını yıktık, seçimlerde önümüze gelen engelleri yıktık, bu iktidarı bu mücadeleyle mutlaka göndereceğiz. Nevruz bunun en büyük göstergesi olacaktır.

AYSEL TUĞLUK AÇIKLAMASI

İktidar zulme doymuyor. Bir iktidarın özünü anlamak için cezaevlerindeki uygulamalara bakın. Aysel Tuğluk’a teşhis kondu, cezaevinde kalamayacağı ortaya çıktı ama orada tutmaya çalışıyorlar. Aysel hafızamızdır. Kasım ayından bu yana 8 hasta hükümlü ve tutsak hayatını kaybetti. Bunların çoğu tek başına yaşamlarını sürdürecek durumda değildi. Bu uygulamalar fiili idama dönüştü.

‘BÜYÜK BARIŞ’ VURGUSU

Hemen şimdi barış için harekete geçelim. Savaşa nerede olursa olsun karşı çıkıyoruz. Bir büyük barış hareketine ihtiyacımız var. Barışı amasız, fakatsız savunuyoruz. Sadece bir ülkede, bir bölgede olduğunda değil, nerede olursa olsun aynı tutumu sergiliyoruz. Eğer gerçekten barıştan yanaysak, Kürt sorunu başta olmak üzere, bütün sorunların diyalogla çözülmesini savunmak zorundayız. Kim ki bu ülkede ve bu coğrafyada, savaşın zeminini besleyecek uygulamalar içerisindeyse, buna hep birlikte karşı çıkacağız. Büyük barış idealinden sapmayacağız.”

AKP’li isim İmamoğlu’nu suçlamaya çalışırken alay konusu oldu