Mithat Sancar: Seçimlerin birinci turda kazanılmasını sağlayacak en önemli faktör…

Yayın tarihi: 5 Mayıs 2023 Cuma 9:32 pm - Güncelleme: 5 Mayıs 2023 Cuma 10:51 pm

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TELE1 ekranlarında gazeteci Zeynel Lüle’nin sunduğu “Gündem Özel” programının konuğu oldu. Sancar, “Seçimlerin birinci turda kazanılmasını sağlayacak en önemli faktör Erdoğan’ın kurduğu tuzaklara ve oyun alanına gelmemektir” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TELE1’de gazeteci Zeynel Lüle’nin sunduğu “Gündem Özel” programına konuk oldu.

“KANDİL’İN BU İŞİN İÇİNDE YERİ YOK”

HDP’nin Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vermesi sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendileri için “Biz Allah’tan emir alıyoruz, onlar Kandil’den” ifadelerinin hatırlatılması üzerine Sancar, seçim stratejilerinin bir buçuk yıl öncesinden hazırlandığını söyledi. Sancar şu ifadeleri kullandı:

“Kandil’in bu işin içinde herhangi bir yeri yok. Tamamen HDP’nin kendi kurullarında demokrasi çevrelerine danışarak oluşturduğu bir politikadır. Diğeri  hep bu AKP-MHP’nin oynadığı oyundur kurduğu tuzaktır” ifadelerini kullandı. HDP’nin bugüne kadar politikalarını en şeffaf oluşturan parti olduğunu öne süren Sancar “Bu politikaların tamamı şimdi Yeşil Sol Parti’dedir” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar’dan Cengiz Çandar’a ‘dekorasyon’ tepkisi

“SEÇİMLERİN BİRİNCİ TURDA KAZANILMASINI SAĞLAYACAK FAKTÖR…”

Daha önce yerel seçimlerde aday çıkarmadıklarını ve bunu demokrasiye giden yola katkıda bulunmak için yaptıklarını belirten Sancar, “Erdoğan kendi partisi dışında herkesi terörist ilan etti ama muhalefet bu oyuna gelmedi. Ve kurduğu tuzağa kendi düştü, bütün büyükşehirleri kaybetti” dedi.

Sancar, aynı ‘senaryonun’ AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tekrar  devreye spkulduğunu ifade ederek, “Muhalefet onun bu ithamlarına karşı sürekli savunma pozisyonunda kendini kanıtlama çabasında olursa, bu risklidir. Seçimlerin birinci turda kazanılmasını riske edecek en önemli faktördür. Seçimlerin birinci turda kazanılmasını sağlayacak en önemli faktör de Erdoğan’ın kurduğu tuzaklara ve oyun alanına gelmemektir” dedi.

“İÇERİDE NE KONUŞTUYSAK KAPIDA DA ONU ANLATTIK HALKA”

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararı aldıklarını anlatan Mithat Sancar, daha sonra Kılıçaroğlu’nun kendilerini ziyaret ettiğini ifade etti. Kılıçadroğlu’nun adaylığına nasıld estek akrarı aldıklarını ve Meclis’teki ziyarette ne konuşulduğuna dair Sancar şunları söyledi:

“Kemal Bey’in ve bizlerin açıklaması dışında bir şey konuşulmadı. Ne konuştuysak kapıda da halkımıza onu anlattık. Orda ne konuştuysak toplantı sonrasında da onları söyledik. Bizim kararımız politiktir. Biz bir politika sonucu bu kararı verdik. Daha dar manada bir hesap için yapmadık bunu. Bakanlık, pazarlık gündeme gelmez. Gelmedi. Biz politika olarak Türkiye’de demokrasiyi, hukuk devletini, barışa giden yolun açılmasını sergileyen bir tutum beklediğimizi söylüyoruz. Bunu da bir buçuuk yıl önce yayınladık. Biz bu çerçevede bir yönetim iradesini ortaya koymasını söyledik. Kendisi de çıktı görüşmeden sonra bu yönde bir açıklama yaptı”

Bundan sonra Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını kurullarına götürdüklerini oradan çıkan karar ve tek aday rejimine de karşı olmalarının etkisiyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek verme kararı aldıkalrını belirtti.

“BİZ İTTİFAKI BİTİRMEK İSTEMEDİK”

Türkiye İşçi Partisi’nin Emek ve Özgürlük İttifakı’na liste konusunda getirdiği önerilerin kendilerini ikna etmediğini söylediklerini belirten Sancar, ittifaklarındaki liste görüşmelerine dair şunları söyledi:

“Bu seçim o seçim değil diye anlatmak istedik ama onlar da gerekçelerini söylediler. En son oturduk bize göre mevcut kazanımları zararı uğratmayacak formül önerdik. Ya böyle bir formül önerecektik ya ittifakı bitirecektik. Biz ittifakı bitirmek istemedik.

Bizim için bu ittifak sadece seçimlere dönük değildir. Evet seçimle önemlidir ama mevcut ittifak geleceğin Türkiye’sini kurarken belirleyici  aktör olsun istiyoruz. Olabilecek en geniş ittifakla Türkiye’nin geleceğini inşa etmede, demokratik cumhuriyeti kurmada, özgürlükleri adaleti getirmede bu ittifak belirleyici olsun istiyoruz. Ara formül olarak, yoğun oy aldığımız illerde girmiyorlar. Bıça sırtı illerde bir çalışma yapıldı ve TİP’te İstanbul, İzmir gibi yerlerde kendi amblemiyle gireceğini ama bunun dışında kalan yerlerde girmeyeceeklerini söylediler”

 

ÇANDAR VE CEMAL YORUMU!

Sancar milletvekili adayı gösterilen Cengiz Çandar ve Hasan Cemal’in partilerinin bileşenlerinden oluşan mutabakat komisyonlarında oyçokluğu sağlanmasıyla aday gösterildiğini belirtti.

“Buradaki spekülasyonları fazla abartılı buluyorum” diyen Sancar Çandar ve Cemal’in aday yapılmasının tartışma konusu haline getirilmesini doğru bulmadığını söyledi.

Her iki ismin de gelecekte birikimleriyle çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülerek aday yapıldığını da ifade eden Sancar,  temel uzlaşma noktalarının tek adam rejiminden kurtulmak olduğunu ve “şunun busu var, bunun şusu var” diyenlerin eleştirisini tarihe kaydedebileceğini söyledi.

Sancar şöyle konuştu:

“Hasan Cemal ve Cengiz Çandar ile ilgili pek çok görüş dile getirdik. Kendileri zaten kendi açıklamalarını yapıyorlar. Benim onlar adına herhangi bir savunma yapmam gerekmiyor. Ben usulü, işleyişi ve yöntemi anlatıyorum”