Mithar Sancar’dan ‘Kobani davası’ açıklaması

Yayın tarihi: 7 Temmuz 2022 Perşembe 1:09 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2022 Perşembe 1:25 pm

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara Sincan Cezaevi önünde Kobani davası hakkında açıklama yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın aralarında bulunduğu 108 kişinin yargılandığı, bugünkü duruşma ile devam eden Kobani Davası hakkında konuştu.

Sancar, duruşma öncesi cezaevi önünde açıklama yaptı. Davayı, “Kumpas davası” olarak nitelendiren Sancar, “Bu dava Türkiye siyasetini dizayn etme konusundaki kapsamlı mühendislik projelerinin çok önemli bir parçasıdır. Sadece arkadaşlarımızın özgürlüğü gasp edilmiyor, yılları çalınmıyor. Asıl yapılmak istenen bu ülkenin geleceğinin gasp edilmesidir. Bu ülkenin demokratik ve hukuk devletine uygun bir gelecek inşa etme umudunun gasp edilmesidir” dedi.

Sancar’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“ADALETLERİN GEREKLERİ DEĞİL İKTİDARIN İHTİYAÇLARI ESAS ALINIYOR”

Adil yargılamadan vazgeçtik, burada tek yapılan şey acil yargılamadır. Adaletin gerekleri değil, iktidarın ihtiyaçları esas alınıyor bu yargılamada. Son zamanlarda özellikle davayı hızlandırmaya yönelik kararlar çoğaldı, yoğunlaştı. Savunma hakkı yok sayılıyor. Yargılanan arkadaşlarımızın savunma yapmalarına imkân tanınmıyor. Süreler çok kısaltılıyor. Böylece 3 bin 500 sayfalık iddianame, 324 klasörden oluşan dava ile ilgili gerçek bir savunma yapılması bütünüyle imkânsız hale getiriliyor.

“GİZLİ TANIĞI GİZLİ DİNLEME OPERASYONU”

Bırakın gizli tanık uygulamasının kural hale gelmesini gizli tanıkların kendileri bile gizli dinlenir oldu. Hafta sonu mahkeme heyeti, bir gizli tanığı, yargılanan arkadaşlarımızın ve avukatlarının bilgisi dışında dinledi. Gizli tanığı, gizli dinleme operasyonuna da böylece bu ülkede yargılama hukukunda tanık olmuş olduk.”

HDP’den ‘Danışma Kurulu’ açıklaması: Stratejik akla ihtiyaç duyduk