Hakan Fidan’ın ifadeye çağrıldığı ‘MİT kumpası’ davasında karar

Yayın tarihi: 3 Mart 2021 Çarşamba 11:41 am - Güncelleme: 3 Mart 2021 Çarşamba 12:33 pm

FETÖ’nün ‘7 Şubat MİT kumpası’ davasında aralarında eski emniyet müdürlerinin bulunduğu 9 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

FETÖ’nün 7 Şubat 2012’deki ‘MİT kumpası’na ilişkin 18 sanığın yargılandığı davada, 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki salonda yapılan karar duruşmasına, tutuklu 10 sanık ile başka suçtan tutuklu sanıklar ve tarafların avukatları hazır bulundu.

Sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, sanıklardan eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan’ın da aralarında bulunduğu 10 sanığa, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti, sanıklardan gazeteci Mustafa Gökkılıç’ın ise “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından 8 yıl 4 ay hapisle çarptırılmasına hükmetti.

‘MİT KUMPASI’ NEDİR?

Kamuoyunda ‘FETÖ’nün MİT kumpası’ olarak bilinen olay, 7 Şubat 2012’de, AKP-Cemaat ittifakının sürdüğü dönemde meydana geldi. 7 Şubat günü, 2010’un ocak, şubat ve mayıs aylarında Norveç’in Oslo kentinde PKK ile MİT arasında yapılan görüşmeler üzerinden, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski müsteşar Emre Taner’in de aralarında olduğu kimi yetkilileri ifadeye çağrıldı.

Aynı gün, dönemin başkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir ameliyat geçirecekti. Olayı öğrenen Erdoğan, ameliyatını erteleyerek Hakan Fidan’a ifadeye gitmeme talimatı verdi. MİT kumpası iddianamesinde bu durum, “Fidan’ın gözaltına alınması durumunda ‘emri Başbakan’dan aldığı algısıyla Erdoğan’ın ve hükümetin istifaya zorlanması ve hatta devrilmesinin planlandığı” ifadeleriyle yorumlandı. Başsavcılıkça hazırlanan iddianamede, operasyon öncesi örgütün yargı ve emniyet imamlarının “ABD’ye giderek Fethullah Gülen ile görüştükleri” ifade edildi.