Mısırlı muhalifler ‘Sisi Türkiye ziyaretinde tutuklansın’ suç duyurusunu son dakika iptal etti

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2023 Salı 7:27 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2023 Salı 7:29 pm

Mısırlı muhalifler, Mursi’yi darbeyle deviren Mısır Cumhurbaşkanı Sisi‘nin Türkiye ziyaretinde tutuklanması talebiyle yapacakları suç duyurusunu son anda iptal etti. Muhaliflerin avukatı konuya dair yorum yapmadı.

Mısır’da Mursi’nin devrilmesiyle sonuçlanan darbe sonrası uzun bir süre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefi olan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin bu hafta Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Türkiye’de yaşayan Mısırlı muhalifler, Sisi’nin ziyareti öncesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Sisi’nin tutuklanması ve yargılanması talebiyle suç duyurusunda bulunma kararı almıştı. 21 Temmuz Cuma günü Çağlayan Adliyesi’nde verilecek olan suç duyurusu ve ardından adliye önünde yapılacak basın açıklaması için gazetecilere çağrı gönderilmişti.

Serbestiyet’ten Onur Erkan’ın haberine göre bu suç duyurusu girişimi son dakikada iptal edildi. Cuma günü saat 11.00’da basın açıklaması için Çağlayan Adliyesi’ne giden bazı gazeteciler, girişimin iptal olduğunu oraya gittikten sonra öğrendi.

Erdoğan’ın darbeci dediği Sisi Türkiye’ye geliyor!

‘MÜVEKİLLERİN KARARI, YORUM YAPAMAM’

Mısırlı muhaliflerin avukatlığını da insan hakları savunucusu kimliğiyle tanınan Av. Gülden Sönmez üstlenmişti.

Av. Gülden Sönmez girişimin hükümet kanadından Mısırlı muhaliflere iletilen bir yönlendirme sonucu iptal edilip edilmediğini sorusu üzerine müvekkiller tarafından alınan bir karar olduğunu ve yorum yapamayacağını söyledi.

Rabia ne oldu?

‘RABİA’DAN U DÖNÜŞÜ

Erdoğan, 2013’te Mısır’da darbeyle Müslüman Kardeşler iktidarını yıkan Sisi hakkında o dönemden bu yana pek çok defa sert sözler sarf etmişti.

Erdoğan’ın bu tip çıkışlarından en çok hatırlananı, 2014’teki bir AKP Grup Toplantısı’nda söylediği “Zulüm kokan Mısır yönetimiyle dost olmamız mümkün değildir. Bunu söylemezsem Allah’a hesabını veremem” sözleri olmuştu.

Erdoğan’ın Sisi politikası: “Allah’a bunun hesabını veremem”den “Körfez liderleri memnun oldu”ya
Son dönemde ise Erdoğan’ın Mısır’la ilgili tutumu hızla normalleşme eğilimine döndü.

Kasım ayında Katar’da Dünya Kupası’nda Sisi’yle ilk defa tokalaştı, bu ayın başında ise karşılıklı olarak büyükelçiler atandı.

Erdoğan geçen hafta da Körfez ülkeleri ziyaretinden dönüşte uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada “Körfez ziyaretimde liderlerle yaptığımız özel görüşmede gördüm ki Mısır konusunda attığımız adım onları ciddi manada memnun etmiş. Yani Mısır ile büyükelçilerin atanmış olması, bizler için bölgede yeni bir gelişmenin olması durumudur” diye konuşmuştu.

‘Darbeci’ dediği Sisi ile görüşen Erdoğan’a tepki yağıyor