Mısır’dan Türkiye açıklaması

Yayın tarihi: 15 Mart 2021 Pazartesi 10:29 am - Güncelleme: 15 Mart 2021 Pazartesi 10:40 am

Türkiye ile Mısır arasında normalleşme rüzgarları eserken, Kahire yönetiminden “Diyalog sınırlı” açıklaması geldi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, dün gece bir açıklama yaparak Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkinin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Ankara ve Kahire arasında iletişim olduğunu doğrulayan Şükri, diyalogun ise sınırlı olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili konuşan Şükri, “Normal diplomatik çerçeve haricinde bir iletişim yok. Eğer Mısır’ın prensiplerine ve hedeflerine Türkiye uyum sağlayacağını gerçek hamlelerle gösterirse ilişkilerin normale dönmesi için zemin hazırlanabilir” dedi.

ERDOĞAN, ‘SIKINTI SÖZ KONUSU DEĞİL’ DEMİŞTİ

Geçen hafta Türk yetkililer diplomatik ilişkilerin devam ettiğini ve Ankara’nın iş birliğini geliştirmek için çalıştığını söylerken, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullanımıştı: “Mısır’la istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak işbirliği sürecimiz devam ediyor. Sıkıntı söz konusu değil. Bunu en üst düzeyde değil de, bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısırla olan bu süreci çok daha güçlü devam ettirelim. Bu istihbari, diplomatik ve siyasi görüşmeler netice verici olduktan sonra bunu daha ileri taşırız. Mısır halkıyla Türk milletinin ayrı olması söz konusu değil. Mısır halkını Yunanistan’ın yanına yerleştirmek söz konusu değil.”

NE OLMUŞTU?

Mısır ordusunun ülkedeki ilk demokratik seçimle gelen Muhammed Mursi’yi devirdiği 2013’ten beri Türkiye-Mısır ilişkileri donma noktasına gelmişti. 2013 yılından beri Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler maslahatgüzar düzeyinde devam ediyordu.

Çavuşoğlu: Mısır’la diplomatik düzeyde temaslarımız başladı