Mısır’dan ‘Türkiye’ açıklaması

Yayın tarihi: 12 Nisan 2021 Pazartesi 12:00 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2021 Pazartesi 12:05 pm

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, ülkesinin Türkiye ile ‘diyalog ve uluslararası hukuk kurallarına uygun ilişkiler kurulmasında istekli olduğunu’ söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri, ‘Türkiye’yle iki tarafın da faydasına olacak bir diyalog ve uluslararası hukuk kurallarına uygun ilişkiler kurulmasında istekli olduklarını’ söyledi. Şukri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin yerel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin son dönemdeki açıklamaları ve jestlerinin takdir edildiğini” belirtti.

Siyasi göstergeler aşamasından, ilişkilerin çerçevesini belirleyen siyasi açılım aşamasına geçilmesine önem verildiğini belirten Şukri, Çavuşoğlu ile görüşmesinin “Türkiye’nin Mısır’ın önemiyle alakalı yaptığı açıklamalar ve verdiği sinyaller üzerine gerçekleştiğini” kaydetti.

“Mısır, her iki tarafın da faydasına olacak bir diyalog ve çıkarlara zarar verilmeden uluslararası hukuk kurallarına uygun ilişkiler kurulmasında istekli” diyen Şukri, gerekli zemin oluştuğu zaman bunların siyasi görüşmeler şeklinde yapılmasına da önem verdiklerine işaret etti.

NE OLMUŞTU?

Mart ayında Anadolu Ajansı ve TRT’ye açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır ile diplomatik düzeyde temasların başladığını açıklamıştı. Çavuşoğlu, “Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı” ifadelerini kullanmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise aynı gün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mısır’la istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak işbirliği sürecimiz devam ediyor. Sıkıntı söz konusu değil. Bunu en üst düzeyde değil de, bir tık altında devam ediyor. Gönlümüz ister ki Mısırla olan bu süreci çok daha güçlü devam ettirelim” demişti.

Çevrim içi yapılan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatının 10’uncu Zirve Toplantısı’na katılan ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yi temsilen bir konuşma yapan, Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli de “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ülkesinin D-8 Dönem Başkanlığında ortaya koyduğu çabalardan ötürü teşekkür ederim” diyerek ikili ilişkiler için önemli bir adım atmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, 10 Nisan’da Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile ramazan ayını tebrik etme amacıyla telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Türkiye’den Mısır’a üst düzey ramazan kutlaması: Çavuşoğlu, Şukri’yi aradı