Mısır ve Libya arasında tansiyon yükseliyor: ‘Savaş ilanıdır’

Yayın tarihi: 20 Haziran 2020 Cumartesi 10:32 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2020 Pazar 12:48 am

Libya’da Trablus merkezli Ulusal Muatabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı ordu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’nin “Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir” yönündeki açıklamalarının, Libya’nın iç işlerine yapılmış açık bir müdahale ve savaş ilanı olduğunu bildirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdelfettah el Sisi, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçlerin Sirte kentine saldırması durumunda Mısır’ın doğrudan çatışmaya girebileceğini söyleyerek, ‘kırmızı çizgi uyarısında’ bulundu. Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçlerin Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, açıklamaların Libya’nın iç işlerine yapılmış açık bir müdahale ve savaş ilanı olduğunu belirterek Sisi’ye yanıt verdi.

Dırah, “Sisi’nin, kendi tabiriyle Sirte ve Cufra’nın kırmızı çizgisi olduğunu söylediği açıklamalar, ülkemizin iç işlerine apaçık müdahaledir. Bunu Libya’ya yapılmış açık bir savaş ilanı sayıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kalın’dan ‘Libya’ açıklaması

SİSİ NE DEMİŞTİ?

Konuşması televizyonda yayınlanan Sisi, Mısır ordusunun bölgenin en güçlülerinden biri olduğunu ve Mısır’ın ulusal güvenliğini ülke sınırları içinde ve dışında savunabileceğini dile getirdi.

Sisi, “Artık gerek kendimizi savunma açısından gerek Libya’da seçilmiş tek meşru otorite olan (Tobruk’taki) Temsilciler Meclisi’nin talebi üzerine olsun Mısır’ın (Libya’ya) yapacağı herhangi bir doğrudan müdahale uluslararası meşruiyet kazanmıştır. (Libya’ya müdahale durumunda) Hedeflerimiz, ülkenin batı sınırını korumak ve Mısır’ın ulusal güvenliğinin bir parçası olması hasebiyle Libya’da güvenlik ve istikrarın hızlı bir şekilde sağlanmasını desteklemek, Libyalıların akan kanını durdurmak, derhal ateşkesi sağlamak ve Birleşmiş Milletler gözetiminde kapsamlı müzakereleri başlatmak olacaktır.” diye konuştu.

‘SİRTE VE CUFRA KIRMIZI ÇİZGİDİR’

Sisi, Libya halkının birini diğerine karşı tercih etmediklerini ve onların güvenlik ve istikrarlarını düşünmekten başka bir çıkarlarının olmadığını ifade ederek, “(Libya’nın sahil kenti) Sirte ve (güneyindeki askeri üsse sahip) Cufra (kentleri) kırmızı çizgidir. Libya’yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız” dedi.