‘Minnoşlar’ filmi Netflix Türkiye kataloğundan kaldırıldı

Yayın tarihi: 7 Eylül 2020 Pazartesi 4:55 pm - Güncelleme: 7 Eylül 2020 Pazartesi 4:55 pm

Hem afişi hem de tanıtım yazısı ile tartışma yaratan “Minnoşlar” (Cuties), Netflix Türkiye kataloğundan kaldırıldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu “Yayın hizmetleri Çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez” hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle ‘Minnoşlar’ filmine yönelik yaptırım kararı aldı.

Sundance Film Festivali’nde ‘Dünya Sineması Drama’, ‘En İyi Yönetmenlik’ gibi ödüller kazanan ve Fransa’da 19 Ağustos’ta vizyona giren filmin afişinden farklı bir poster kullanan Netflix, tartışmaların ardından bir özür mesajı paylaşmıştı. Filmin afişini değiştiren ve filmin açıklamasında kullandığı “dişiliğini keşfetmeye başlayarak” ifadesini çıkaran platform, “Cuties filmi için kullandığımız uygunsuz afiş için çok üzgünüz. Bu, hoş değil ve Sundance’de ödül kazanan bu Fransız filmini yansıtmıyor. Fotoğrafları ve açıklamayı güncelledik” ifadelerini kullanmıştı.

Netflix’in özür açıklamasının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı film hakkında gerekli tedbirlerin alınması ve filmin değerlendirilmesi için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) resmi yazıyla talepte bulunmuş, RTÜK, oy birliğiyle filmin kaldırılması gerektiğine dair karar vermişti. RTÜK’ün aldığı kararın ardından herhangi bir açıklama yapmayan Netflix, “Minnoşlar” (Cuties) filmini Türkiye’de kütüphanesinden kaldırdı.

Film Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde ise Netflix kütüphanesinde yer almaya devam ediyor.