Mine Kırıkkanat Elif Şafak’a intihal davası açtı

Yayın tarihi: 7 Haziran 2022 Salı 2:50 pm - Güncelleme: 7 Haziran 2022 Salı 2:50 pm

Mine Kırıkkanat, Elif Şafak’a intihal davası açtı. Dava dilekçesinde Elif Şafak’ın “Bit Sarayı” romanının Kırıkkanat’ın “Sinek Sarayı” kitabından konu, kurgu ve yazım üslubu açısından intihal edildiği iddia edildi.

Elif Şafak hakkında intihal yaptığı iddia edildi. Cumhuriyet gazetesi yazarı Mine Kırıkkanat, 19 Kasım 2021 tarihinde Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 70/2-3 maddeleri kapsamında Elif Şafak’a maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Dava dilekçesinde, Kırıkkanat’ın “Sinek Sarayı” romanını ilk olarak 1990 yılında yayımladığı, son basımının ise 2020 yılında yapıldığı anımsatıldı. Dilekçede, Şafak’ın “Bit Palas” romanının konu, kurgu, kurgu mekanı ve marjinal karakterler ile yazım üslubu açısından Sinek Sarayı’ndan intihal edildiği iddia edildi.

Elif Şafak ve DK Doğan Yayınlar A.Ş’ye açılan davanın ön inceleme duruşması İstanbul Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülürken ikinci duruşma 11 Ekim 2022 tarihine ertelendi.

İLK KEZ İNTİHALLE SUÇLANMADI

Elif Şafak, intihal iddialarıyla ilk kez de karşı karşıya kalmıyor. Daha önce İskender romanının Zadie Smith’in İnci Gibi Dişler adlı romanıyla pek çok paralellik gösterdiği, Ustam ve Ben adlı kitabının ise konusunu yazar Jose Saramago’nun Filin Yolculuğu kitabından aldığı iddia edilmişti.

Elif Şafak’a bir intihal suçlaması daha