Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren haber: Ticari araç sürücülerine psikoteknik test mecburiyeti

Yayın tarihi: 16 Kasım 2019 Cumartesi 11:36 am - Güncelleme: 16 Kasım 2019 Cumartesi 11:36 am

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 1 Aralıktan itibaren ticari araç sürücülerinin psikoteknik teste girip rapor alması mecburi hale getirildi. Raporu olmayan araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira cezai işlem uygulayacak.

İstanbul’da otobüs durağına dalan halk otobüsünün dehşeti yaşatması, Avcılar’da bir servis minibüsünün öğrenciyi ezmesi ticari araç sürücülerinin belgelerini ve psikoteknik raporlarını bir kez daha gündeme getirdi. Bu kapsamda, insan unsurundan kaynaklı olarak meydana gelen trafik kazalarını minimize etmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza, hız kontrolü ve saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanılan psikoteknik testi 1 Aralıktan itibaren ticari araç sürücülerine zorunlu hale geliyor. Genelge yayınlayan İçişleri Bakanlığı, 1 Aralık itibariyle psikoteknik test raporu olmayan araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira cezai işlem uygulayacak.

12 FARKLI TEST UYGULANIYOR

Riskli sürücüleri trafikten çekmek için uygulanan psikoteknik test, psikologlar eşliğinde 1-1.5 saat arasında gerçekleştiriliyor. Bu süre içerisinde sürekli dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test bulunuyor.

Test ile riskli sürücülerin tespit edilip, bu kişilerin trafikten uzaklaştırılması hedefleniyor.