Milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiriyor!

Yayın tarihi: 2 Aralık 2021 Perşembe 10:18 am - Güncelleme: 2 Aralık 2021 Perşembe 10:18 am

Milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren karar, Yargıtay’dan çıktı. E-ticaret şirketinde önemli pozisyonda çalışan bir işçi rakip firmaya geçince, eski patronu işçiden davacı oldu. Şirket sırlarının rakip firmaya sızdırılması konusunda endişeli olan patronun açtığı dava, mahkeme kararıyla reddedildi.

E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren bir şirkette çalışan kişi, aynı sektörde çalışan başka bir firmaya geçiş yaptı. Önemli görevde olan işçisini rakip firmaya kaptıran şirket, mahkemenin yolunu tuttu, hem eski işçisine hem de onu işe alan iş insanına dava açtı. Şirket sırlarının rakip firmaya geçeceğini iddia eden davacı patron; davalı işçinin rekabet yasağına aykırı davrandığını öne sürdü.

REKABET YASAĞI HÜKMÜ

Davalının, iş sözleşmesinde kararlaştırılan rekabet yasağı hükmüne aykırı surette diğer davalı nezdinde çalışmaya başlaması nedeniyle 5 bin TL’nin ticari faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini istedi.

Davalılar, davacının rekabet sözleşmesinin varlığı iddiası ile cezai şart talep edemeyeceğini, davalı işçinin rekabet yasağı uygulanabilecek bir iş ve görevde çalışmadığını, rekabet yasağı sözleşmesi kurulması için gerekli koşulların bulunmadığını, davaya konu rekabet sözleşmesinin sınırlandırılmadığından geçersiz olduğunu öne sürdü.

DAVA REDDEDİLDİ

Davalılar davanın reddini talep etti. Asliye Ticaret Mahkemesi, davanın reddine hükmetti. Davacı avukatı, kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, davanın reddine dair kararının, eksik incelemeye ve yanılgılı hukuki değerlendirmelere dayalı, açıkça haksız ve hukuka aykırı bir karar olduğuna hükmetti.

Davacının istinaf başvurusunun usulen kabulüne, Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararının kaldırılmasına karar verildi.

Yargıtay’dan yıllık izin kullanan işçiler için emsal karar