Milyonlar meydanda! En şanlı bayram, en kutlu gün… Cumhuriyet 100 yaşında

Yayın tarihi: 29 Ekim 2023 Pazar 7:10 pm - Güncelleme: 30 Ekim 2023 Pazartesi 12:20 pm

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu  Türkiye Cumhuriyet’in 100 yaşında… Cumhuriyet’in 100. yılı tüm yurtta coşku ile kutlanıyor.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti 100. yaşına girdi. Cumhuriyetin çocukları yurdun dört bir yanında bayramlarını kutlama başladı.

İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet’in 100. yılını Maltepe’de kutladı. Etkinliğe binlerce yurttaş katılırken kutlamalar renkli gösterilere sahne oldu.

İBB’DEN GÖRKEMLİ KUTLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Maltepe Etkinlik Alanı’nda düzenlediği kutlamada, 10. Yıl Marşı eşliğinde havai fişek gösterisi yapıldı. Gösteri dakikalarca sürdü. Görsel şölen 10 binlerce vatandaş tarafından coşkuyla takip edildi.

 

İMAMOĞLU GENÇLERLE HORON TEPTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla gerçekleştirilen kutlamalarda gençlerle horon tepti.

İSTANBUL – DOLMABAHÇE

Cumhuriyet kutlamalarının İstanbul’daki bir diğer adresi ise Dolmabahçe Meydanı oldu. Dolmabahçe’de binlerce yurttaş bir araya geldi.

İstanbul Boğazı’nda düzenlenen havai fişek gösterileri ise nefes kesti. Boğaz’da drone ile yapılan gösteride ise izleyiciler duygu dolu anlar yaşadı.

BALIKÇILAR KÜÇÜKÇEKMECE’DE ATATÜRK DENİZ KOŞKÜ’NÜ SELAMLADI

Küçükçekmeceli balıkçılar Marmara Denizi’ne açılarak Cumhuriyetin 100. Yılını Florya Atatürk Deniz Köşkü’nün önünde kutladı.

ANKARA

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yılına özel görsel şölen hazırladı. Ankara’da Mustafa Kemal Atatürk’ün yapay zeka ile yeniden canlandırılan nutuk konuşması izlenildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ”Tüm Türkiye’ye armağan olsun” dedi. Kızılay’da sinema salonunun 20 katı büyüklüğündeki alana yansıtılarak görsel şölen hazırlandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, paylaşımında şu notu düştü:

”Yapay zeka ile yeniden canlandırdığımız Ata’mızın bugüne kadarki en net ve karşıdan tek nutuk görüntüsünü elde ettik. Bu görüntüyü sinema salonunun 20 katı büyüklüğündeki alana yansıtarak Kızılay’da görsel bir şölen hazırladık. Cumhuriyet’in Simgesi Güvenpark’tan, Başkent’ten; tüm Türkiye’ye armağan olsun.”

Ankara’da  kutlamaların adresi Atatürk Orman Çiftliği oldu. Hal Girişi’nden Atatürk Orman Çiftliği Doğal Yaşam ve Atatürk Çocukları Parkı’na meşaleli yürüyüş düzenledi. Belediye görevlileri tarafından vatandaşlara Türk bayrakları ve meşaleler dağıtıldı. 100 metre uzunluğunda Türk bayrağı da vatandaşlar tarafından taşınmaya başlandı. Bando takımının ve bir motosiklet grubunun eşlik ettiği yürüyüşte, marşlar söylendi. Yürüyüşte Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş da vatandaşlara eşlik etti.

 

BİNLER ANITKABİR’E AKIN ETTİ

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamalarında Ankara’da yaşayan yurttaşlar Anıtkabir’de bir araya geldi.

ANKARA PURSAKLAR

Ankara’nın Pursaklar Belediyesince, Cumhuriyetin 100. yılı dev Türk bayrağı ve fener alayı ile kutlandı. Kutlamalarda yanan meşaleler geceyi aydınlatırken coşkuya binlerce vatandaş katıldı.
Pursaklar’da vatandaşlar belediye binası önünden Muhsin Yazıcıoğlu parkına kadar fener alayı oluşturdu. Cumhuriyet’in 100. yılı olması nedeniyle fener alayında büyük bir coşku hakimken vatandaşlar Türk bayraklarını dalgalandırdı. Fener alayında yanan meşaleler ise geceyi aydınlattı. Yürüyüşe, balkonlara çıkan vatandaşlarda şarkılar ve ezgilerle eşlik etti.

İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Kültürpark’ta düzenlediği etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. Rengârenk boyalarla yapılan Colour Fest ise Kültürpark’ta görsel bir şölen oluşmasını sağladı. Çocuklarsa lunaparkta İzmir Büyükşehir Belediyesi organizasyonuyla keyifli dakikalar geçirdi.

Cumhuriyet’in 100. yılı İzmir’de de coşkuyla kutlandı. İzmir’de binlerce drone ile Atatürk portresi oluşturuldu.

ÇANAKKALE

Çanakkale Valiliği tarafından düzenlenen fener alayında meşaleler Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümü için yandı. On binlerce vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yıldönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladı. Fener Alayı’nda vatandaşlar, Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümü için özel olarak hazırlanan 2023 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla yürüdü.

ELAZIĞ

Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü, ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da coşkuyla kutlanıyor. Gün içerisinde çeşitli etkinlikler yapılırken akşam ise fener alayı yürüyüşü düzenlendi. Gazi Caddesi’nde başlayan yürüyüş, marşlar söylenerek Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş renkli görüntüler oluşturdu.

RİZE

Rize’de binlerce yurttaş Cumhuriyet’in 100. yılı için fener alayı düzenledi. Ellerinde Türk bayrakları ile Gençlik Merkezi önünde toplanan 7’den 70’e yüzlerce kişi fener alayına katıldı. Gençlik Merkezi önünde başlayan yürüyüş Cumhuriyet Caddesi üzerinde kortej halinde devam etti. Yüzlerce genç ellerinde Türk bayraklarıyla marşlar söyledi.

 

KARS

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yüzlerce Karslı yurttaş açtıkları bayraklarla, marşlar söyleyerek Cumhuriyet için kilometrelerce yürüyerek Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

ANTALYA

Antalya’da Cumhuriyet’in 100. yılı için bir araya gelen yurttaşlar tüyleri diken diken eden bir görüntü oluşturdu. Bir araya gelen binlerce kişinin oluşturduğu metrelerce uzunluktaki fener alayı havadan görüntülendi. O anlar tüyleri diken diken etti.

1923 KİŞİ ZEYBEK OYNADI

Antalya’da Cumhuriyetin 100. yıl kutlamalarına binlerce kişi katıldı. Konyaaltı Belediyesi tarafından düzenlenen organizasyonda ellerinde bayraklarla büyük coşku yaşayan kalabalık, 1923 zeybeğin gösterisinin ardından sevilen sanatçı Leman Sam’ın konseriyle Cumhuriyet coşkusunu doyasıya yaşadı. Saatler 19.23’ü gösterdiğinde belediye binası önünü dolduran ve günlerdir Konyaaltı Halk Oyunları ekibi eğitimcisi Mehmet Bağcı’dan ders alan 1923 gönüllü, aynı anda Atamızın en çok sevdiği oyun olan zeybek oynadılar.

SAKARYA

Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla Sakarya’da düzenlenen fener alayında vatandaşlar, 100 metrelik Türk bayrağıyla yürüyerek cumhuriyet coşkusunu yaşadı.

ESKİŞEHİR

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Porsuk Çayı’nda gondol ve teknelerle fener alayı düzenledi. Cumhuriyet’in 100. yılı nedeniyle düzenlenen fener alayında binlerce Eskişehirli, gondolların gelişini çalınan marşlar eşliğinde bekledi. Fener alayı Köprübaşı mevkiinden başlarken, çay kıyısında bekleyenler ellerinde bayraklarla fener alayının geçişini izleyip, bu anları cep telefonlarına kaydetti.

ADANA

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yılı dolayısıyla Atatürk Caddesi’nde toplanan kalabalık grup, saatler 19.23’ü gösterdiğinde ellerinde taşıdıkları Türk bayrakları ve meşalelerle, marşlar okuyarak Uğur Mumcu Bulvarı’na yürüdü. Çok sayıda vatandaş, üzerine Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve ay-yıldız baskısı olan tişörtler giyerek yürüyüşe katıldı. Atatürk anısına sloganlar atan grup, dev Türk bayrağı ve davul eşliğinde gerçekleşen yürüyüşü Uğur Mumcu Meydanı’nda sona erdirdi.

KONYA

Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında Konya Kültürk Park’ta toplanan vatandaşlar, Atatürk Anıtı’na yürüyüşe geçti. Ellerinde Türk bayrağı ve meşalelerle yürüvan vatandaşlar, yol boyunca marşlar söyledi. Yürüyüşün sonunda on binlerce Konyalı, anıt alanında toplandı. Türk bayraklarıyla donatılan alanda toplanan kalabalık, marşlar ve şarkılar söyleyerek Cumhuriyetin 100’üncü yılını kutladı.

ŞIRNAK

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 100. yıl kutlamaları çerçevesinde fener alayı ve bayrak yürüyüşü gerçekleştirildi. Binlerce vatandaş, merkez Ömer Kabak Meydanı’nda ellerinde Türk bayrağı ile toplandı. Şırnak Valisi Cevdet Atay, 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Emre Tayanç, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka ve il protokolünün katılımı ile başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Burada il protokolü ile vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirerek lazer müzik ve lazer ışığı gösterisi ile doyasıya eğlendi.

KIRIKKALE

Kırıkkale Belediyesi’nin düzenlediği etkinlik kapsamında binlerce Kırıkkaleli, Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Yurttaşlar fener alayı, mehter takımı eşliğinde, Atatürk Bulvarı, Ankara Caddesi ve Zafer Caddesi’nden geçti. Etkinlik, mehter takımının gösterisinin ardından sona erdi.

ZONGULDAK

Zonguldak’ta Fener yüzlerce kişi Türk bayrakları ve meşaleler eşliği ile Valilik binası önüne yürüdü.

MERSİN

Mersin’de Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında fener alayı düzenlendi. Dronla görüntülenen etkinlikte ortaya renkli görüntüler çıktı.

Katılımcıların ellerinde Türk bayrağı ve fenerlerle yürüdüğü etkinlikte 100 metrelik Türk bayrağı taşındı. Mehter takımının da marşlarıyla eşlik ettiği fener alayının yürüyüşü Suphi Öner Öğretmenevinde son buldu. Yürüyüşün sonunda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Etkinlik, dronla havadan da görüntülendi.

ÇANKIRI

Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü, ülke genelinde olduğu gibi Çankırı’da da coşkuyla kutlanıdı. Gün içerisinde çeşitli etkinlikler yapılırken akşam ise fener alayı düzenlendi. Şehrin 4 farklı noktasında başlayan yürüyüş, marşlar söylenerek Anıt alanında sonlandı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş renkli görüntüler oluştururken havai fişek gösterileri izleyenleri mest etti.

BATMAN

Cumhuriyetin 100. yıldönümünü kutlayan vatandaşlar Batman Valiliği’nin çağrısıyla Turgut Özal Bulvarı’nda bir araya geldi. Vatandaşlar belediyeye kadar bando takımı, bayraklar ve meşalelerle yürüdü. Her yaştan insanların katıldığı yürüyüşte şarkılar ve marşlar söylendi.

DÜZCE

Düzce’de cumhuriyetin 100. yılında organize edilen Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Belediye Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, ellerindeki meşalelerle Belediye Bandosu ve Mehteran eşliğinde İstanbul Caddesi boyunca yürüdü. 100 metrelik Büyük boy Türk bayrağı ve Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün posterini taşıyan grubun yürüyüşüne binlerce kişi eşlik etti.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane’de Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında son olarak yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla fener alayı yürüyüşü gerçekleştirildi.

TUNCELİ

Cumhuriyet’in 100. yılı ülke genelinde olduğu gibi Tunceli’de gün boyu kutlandı. Bu çerçevede Çemişgezek Kaymakamlığı’nın himayesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Çok Programlı Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından düzenlenen Tağar Çayı kenarında düzenlenen etkinliğe çok sayıda vatandaş katıldı.
Ellerinde Türk bayraklarıyla meydanı dolduran öğrenci ve vatandaşlar, bando takımının ve hoparlörden çalan marşlara eşlik etti. Ardından ilçenin hemen yanı başında binlerce yıldır akan Tağar Çayı’na yüzlerce dilek mumu bırakıldı. Alev topundan hazırlanan 100 Yıl yazısı ve Atatürk silueti ve bayrak, Tağar Çayı ortasındaki adacıkta görsel şölen oluşturdu. Havai fişek gösterisiyle birlikte gökyüzüne yüzlerce dilek fenerleri bırakıldı.

 

 

ARDAHAN

Cumhuriyet’in 100. yılında atlı ve meşaleli fener alayı geçişi yapıldı.

AYDIN

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde Atatürk Kent Meydanı’nda on binlerce Aydınlıya unutulmaz bir görsel şölen yaşattı. Atatürk Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen gösterilere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikler dahilinde Aydın Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Kent Meydanı’ndaki havuzda ışık ve ateş gösterisi gerçekleştirildi. Atatürk’ün en sevdiği şarkıların çalındığı etkinlikte, vals gösterisi ve Sarı Zeybek oyunu vatandaşlara duygu dolu anlar yaşattı. Vatandaşlar, marşlara ve türkülere Türk Bayraklarıyla eşlik etti.

BALIKESİR

Balıkesir’in Edremit Kaymakamlığı koordinasyonunda Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları çerçevesinde ‘İstiklalden İstikbale’ sloganıyla 100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü ve Fener Alayı yoğun katılımla gerçekleştirildi.

KAYSERİ

Kayseri’de Talas Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende dünyanın en büyük Türk bayrağı açıldı.

ISPARTA

Isparta’da Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamalarında fener alayı yürüyüşü düzenlendi. Isparta Belediyesi önünden bando takımı eşliğinde başlayan fener alayı Mimar Sinan Caddesi üzerinden 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’nda sona erdi. Fener alayına Isparta Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında toplanan binlerce vatandaş saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nı okuyarak 100. yılı coşkuyla kutladı.

KÜTAHYA

Kütahya’da Gün boyu devam eden Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıl dönümü etkinlikleri, akşam saatlerinde de fener alayıyla devam etti. Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ve eşi Fatma Işık, binlerce vatandaşın katılımıyla Kütahya Belediyesi önünden Zafer Meydanı’na meşalelerle ve Türk Bayraklarıyla yürüdü.

BURSA

Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin geleneksel Cumhuriyet Yürüyüşü’nde bu yıl yüz binlerce Bursalı FSM Bulvarı’nda buluşarak, Cumhuriyet’e bağlılığını haykırdı. 100. yıla yakışır bir katılımla yapılan Cumhuriyet kutlamalarında coşku doruktaydı.

MUĞLA

Cumhuriyetin 100’üncü yılı tüm yurtta olduğu gibi Muğla’nın Bodrum ilçesinde de coşkuyla kutlandı.

AĞRI

Türkiye’nin farklı illerinden gelen dağcılar, yüksekliği nedeniyle “Türkiye’nin Çatısı” olarak nitelendirilen Ağrı Dağı’na tırmanış yapmak üzere Doğubayazıt ilçesine geldi. Dağcılık antrenörü Hikmet Kızılkaya liderliğindeki ekip, rehber Emre Varol’un da desteğiyle 4 gün süren zorlu bir tırmanışın ardından 5 bin 137 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın zirvesine ulaştı. Zirvede “Ağrı Valiliği Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ağrı’nın zirvesinde Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” yazılı pankart açan dağcılar, Türk bayraklarıyla poz verdi.

BURSA

Bursa İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı JAK timleri, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında ‘Uludağ 2543 Rakımlı Büyük Zirve Tırmanışı’ gerçekleştirdi. Tırmanış faaliyeti sırasında güzergah olarak, Uludağ Milli Parkı içerisinde yer alan 1’inci Oteller Bölgesi, Cip Yolu, Maden mevkii, Kapı mevkii, Küçük Zirve, Rasat Düzü, Yasemin Geçidi, Baykan Sırtları Karakayalar ve Büyük Zirve rotası takip edildi. 12 kilometrelik parkuru 8 saatte tamamlayan JAK timleri, Türk bayrağı ile Atatürk posterini Uludağ’ın zirvesinde dalgalandırdı.

 

ANTALYA

Akdeniz Otizm ve Spor Kulübü Derneği ile Antalya Sualtı Derneği üyeleri, Cumhuriyetin 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında dalış yapıp su altında Türk bayrağı açtı.

Kaleiçi Yat Limanı’nda bir araya gelen dernek üyeleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı kutlamalarına ortak olmak için dalış yaptı. Grup, yanlarına aldıkları Türk bayrağını suyun metrelerce altında açarak hatıra fotoğrafı çektirip, kutlamalarını ölümsüzleştirdi.