Milyarderler pandemide servetlerini 453 miyar dolar artırdı

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2022 Salı 11:21 am - Güncelleme: 24 Mayıs 2022 Salı 6:35 pm

Gıda ve enerji alanında faaliyetleri olan milyarderler servetlerini iki yıl öncesine göre 453 milyar dolar artırdı. Hızla artan gıda fiyatlarının etkisiyle 62 yeni gıda milyarderi ortaya çıktı. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, koronavirüs pandemisinin tarih boyunca milyarderler için ‘en iyi dönem’ olduğunu açıkladı.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın yayımladığı bir rapora göre gıda ve enerji milyarderlerinin serveti enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışlar nedeniyle geçtiğimiz iki yılda 453 milyar dolar arttı.

Oxfam’a göre hızlı artış yaşayan gıda fiyatlarının etkisiyle geçtiğimiz 24 ayda “62 yeni gıda milyarderi” ortaya çıktı.

DÜNYA TARIM PİYASASININ YÜZDE 70’İ DÖRT ŞİRKETİN ELİNDE

Bloomberg HT’nin haberine göre; Dünyanın en büyük gıda girişimcilerinden biri olan ABD merkezli çok uluslu şirket Cargill’e mensup milyarder sayısı pandemi öncesi sekiz iken bu sayı 12’ye yükseldi. Cargill, üç gıda deviyle birlikte dünyadaki tarım piyasasının yüzde 70’ini kontrol ediyor.

“263 milyon insan yoksulluk sınırının altına düşecek”

Gıda fiyatları ortalama yüzde 30 artmasıyla pandemi öncesine göre 263 milyon insanın daha yoksulluk sınırının altına inmesi bekleniyor.  Bu rakam İngiltere, Fransa Almanya ve İspanya nüfuslarının toplamına eşit ve yılsonuna dek günde 1,90 dolarla geçinen insan sayısını 860 milyona çıkaracak.

DOĞU AFRİKA’DA İNSANLAR AÇLIKTAN ÖLÜRKEN AHLAKİ AÇIDAN SAVUNABİLİR BİR YAN YOK

“Doğu Afrika’da insanlar açlıktan ölürken dünyanın en zenginlerinin servetlerini artan gıda ve enerji fiyatlarıyla artırmasının ahlaki açıdan savunabilir bir yanı yok” diyen Oxfam İngiltere Direktörü Danny Sriskandarajah, “Yüzlerce milyonun açlıkla karşı karşıya kaldığı bir dönemde hükümetlerin devasa kârlar elde eden ve servetlere sahip olan insanlara kimsenin geride bırakılmayacağı şekilde davranmamasının bir açıklaması yok” ifadelerini kullandı.

KALICI SERVET VERGİSİ ÖNERİSİ

Oxfam Davos’ta buluşan dünya liderlerine süper zenginlere servet vergisi getirerek son 20 yılın en ciddi yoksulluk sorununa çare bulmaları çağrısında bulundu.

Yardım kuruluşu, hükümetlere Arjantin’in pandemi döneminde milyarderlere uyguladığı tek seferlik vergiyi örnek göstererek benzer bir yol izlemeleri gerektiğini kaydetti. Arjantin geçtiğimiz yıl topladığı vergi miktarını 1,5 milyar dolar artırmıştı.

Kuruluş bununla birlikte “devasa servetler ve güç tekellerinin” oluşmasını engellemek için kalıcı servet vergisi önerisinde bulundu. Buna göre servet vergisi milyonerler için yüzde 2, milyarderler için ise yüzde 5 olacak ve yıllık 2,5 trilyonluk bir gelir sağlanmasını sağlayacak.

Oxfam, bu rakamın 2,3 milyar insanı yoksulluktan kurtaracağını, evrensel bir sağlık hizmeti sunulmasını ve alt ve alt-orta gelirli kesimdeki herkes için sosyal koruma sağlayabileceğine dikkat çekiyor.

ŞİRKETLERDEN EK VERGİ ALINMALI

Kurumun üçüncü talebi ise tüm büyük şirketlerin beklenmedik kârlarına ek vergi getirerek kriz suistimialinin engellenmesi. Daha önce İngiltere’de İşçi Partisi benzeri bir öneriyi petrol ve doğalgaz firmaları için gündeme getirmişti.

Oxfam, bu verginin sadece en büyük 32 çokuluslu şirkete uygulanması halinde 2020 yılnda 104 milyar dolarlık bir kaynak elde edilebileceğinin altını çiziyor.

“Servet vergisinin devreye alınması devasa rakamlar toplanmasına yardımcı olarak savunmasız toplulukların krizi atlatmasına ve daha iyi bir gelecek kurmalarına yardımcı olabilir” diyen Sriskandarajah, “İngiltere’de enerji şirketlerine getirilecek bir fazla gelir vergisi gıda bulmakta ve evlerini ısıtmakta zorlananlara yardım etmek için güçlü bir başlangıç noktası olacaktır” dedi.

PANDEMİ MİLYARDERLER İÇİN TARİH BOYUNCA EN İYİ DÖNEM

Oxfam koronavirüs krizinin milyarderler için tarih boyunca kaydedilen en iyi dönem olduğuna dikkat çekti. Pandemi döneminde 573 yeni milyarderin ortaya çıktığını belirtiliyor.

Forbes dergisinin listesine göre dünyadaki milyarderlerin toplam servetinin 12,7 trilyon dolar olduğunu değerlendiriliyor. Bu rakam tüm dünyadaki GSYH’nın yüzde 13,9’una ve 200 yılına kıyasla 3 katına denk geliyor.

 

Parti tartışmasında yeni gelişme: Fotoğraflar sızdı