Millit İttifakı ortağından yine Devr-i Sabık çıkışı! Peki Devr-i Sabık ne demek?

Yayın tarihi: 22 Kasım 2021 Pazartesi 1:24 pm - Güncelleme: 22 Kasım 2021 Pazartesi 1:25 pm

Millet İttifakı ortağı olan Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Gültekin Uysal, daha önce yaptığı “Devr-i Sabık yapacağız” çıkışını yineledi.

 

Uysal, Twitter hesabından yaptığı son paylaşımda “Kravatlı soygun düzeni” ifadelerini kullandı. Uysal’ın paylaşımı şöyle oldu:

Evet! Türk tarihinin ve Anadolu’nun Moğol istilasından buyana gördüğü en büyük yağma ve kravatlı soygun hareketiyle ilgili DEVR-İ SABIK yaratacağız! Bu 19 yıl içinde siyasi sorumluluğu olan herkes millet, tarih ve hukuk önünde hesap vermeli!

İYİ PARTİ, “DEVR-İ SABIK AMACIMIZ YOK” DEMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta Gerçek Gündem’e özel açıklamalarda bulunan İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, “Devr-i Sabık amaçlı politika yapmıyoruz.” demişti. Erdem, “İYİ Parti’nin devr-i sabık gibi bir amaçla politika yapmadığını herkes biliyor. Biz enerjimizi bir an evvel bu ülkeyi feraha çıkarmak için harcamak istiyoruz. Biz devr-i sabık peşinde koşarsak seçmen bizim yüzümüze tükürür. Gücü bir kere eline geçirdikten sonra “bakın ben size neler yapacağım” görüşü, ülkemizi bu hale getirmiştir. Ama bu demek değil ki; savcılar bir suç bulduğunda soruşturma açmasın, buna kim müdahale edebilir? Ancak aksi durumda bizim AKP’den ne farkımız kalır?

Biz tam bağımsız yargı istiyoruz. Göreve geldiğimiz an ülkeyi yönetmeye başlayacağız. 20 yıllın sonunda bozulan bu ülkeyi düzeltmek, seçimi kazanmaktan daha zor. Ama İYİ Parti bunu bile göze alıyor. Sayın Meral Akşener “Cumhurbaşkanlığında gözüm yok, başbakan olup millete hizmet edeceğim” diyor. Biz koltuklarımızda keyif yapmaya gelmiyoruz, biz vatana hizmet etmeye geliyoruz. Dolayısıyla devr-i sabık gibi bir niyetimiz yok ancak hukukun işlemesine de kimse engel olmayacaktır.” diyerek parti olarak enerjilerini sadece çalışmaya harcayacaklarını aktarmıştı.

KILIÇDAROĞLU DA DEVR-İ SABIK’A KARŞI

Millet İttifakı’nın diğer ortağı CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da devr-i sabık söylemleriyle ilgili “Böyle, ‘devri sabık yaratacağız, çıkaracağız mahkemeye’, bunlar doğru değil. Bu anlayış, darbeler döneminde olan bir anlayıştır. Bu defteri tümüyle kapatmamız lazım, böyle bir şey olmaz” açıklamalarını yapmıştı.

Kılıçdaroğlu konuyla ilgili şunları söylemişti:

“Devlet, kinle, intikam duygusuyla, öfkeyle yönetilmez. Dolayısıyla hani böyle, ‘devri sabık yaratacağız, çıkaracağız mahkemeye’, bunlar doğru değil. Bu anlayış doğru değil. Devletin ciddiyetine ve vakarına yakışmaz. Bu anlayış, darbeler döneminde olan bir anlayıştır. İntikam üzerine mahkemeler kurulur, mahkemeler bağımsız ve tarafsız değildir. Dolayısıyla o mahkemelerin verdiği kararlar belli bir zaman diliminden sonra toplum vicdanında sorgulanır ve yapılan yanlışlıklar nedeniyle idam ettiğimiz, astığımız kişiler adına, üniversiteler kurarız, yollar yaparız, havaalanları yaparız, isimlerini veririz, yaptığımız hataları telafi etmek için. Bu defteri tümüyle kapatmamız lazım, böyle bir şey olmaz.”

DEVR-İ SABIK NE DEMEK?

Devr-i sabık yaratmak, Türkiye siyasi tarihi’nde yeni gelen yönetimin/iktidarın, kendinden önceki dönemi sorgulaması, hesap sorması, vb. anlamında kullanılan ifade. Türk siyasetinde genellikle, çok partili döneme geçilmesiyle birlikte 1950 genel seçimleri’nde iktidara gelen Demokrat Parti’nin kendinden önceki 23 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi dönemine yönelik “devr-i sabık yaratmayacağız” açıklaması ile bilinir.

İşte son 14 anketin ortalaması! Meclis nasıl şekillenecek?