Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan ‘İdlib’ açıklaması

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2019 Cumartesi 12:09 am - Güncelleme: 11 Mayıs 2019 Cumartesi 10:38 am

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Suriye rejimi, Astana Mutabakatı’na aykırı şekilde İdlib’in güneyinde kontrol alanını genişletmeye çalışıyor. Rejim unsurlarının İdlib güneyine yönelik saldırılarına son verilerek Astana Süreci’nde belirlenen İdlib sınırına geri çekilmeleri sağlanmalı” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye ordusunun İdlib’in güneyine yönelik artan saldırı ve tacizlerinin 6 Mayıs’tan itibaren kara harekatına dönüştüğünün görüldüğünü söyledi. “Rejim, Astana Mutabakatı’na aykırı bir şekilde İdlib’in güneyinde kontrol alanını genişletmeye çalışıyor” diyen Akar, şunları söyledi:

“Bu durum bölgede sivil can kayıplarına ve bölge halkının yaşam alanlarını terk etmesine neden oluyor. Böylece insani sorunlar her geçen gün büyüyor ve giderek bir felakete dönüşme eğilimi gösteriyor. Ayrıca bu saldırılar gözlem noktalarımızın güvenliği için de risk oluşturuyor. Silahlı Kuvvetlerimizin devriye ve intikallerinin aksamasına yol açıyor.

Bu ise Astana ve ikili mutabakatlar çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmek için her türlü gayreti gösteren Türkiye’nin, bizlerin faaliyetlerinin aksamasına sebep oluyor.”

‘RUSYA’DAN ETKİN VE KARARLI TEDBİRLER ALMASINI BEKLİYORUZ’

Bakan Akar, “Bu kapsamda rejim unsurlarının İdlib güneyine yönelik saldırılarına son verilerek Astana Süreci’nde belirlenen İdlib sınırına derhal geri çekilmelerinin sağlanması ve müteakip dönemde bu ihlal ve saldırıların yaşanmaması için Rusya Federasyonu’ndan da etkin ve kararlı tedbirleri almasını bekliyoruz.

Türkiye, Rusya Federasyonu ile var olan mutabakatlar doğrultusunda bölgede yaşayan masum halkın güvenlik ve huzuru için sorumluluklarının bilincinde olarak elinden gelen her türlü gayreti göstermeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.