Milli Savunma Bakanı Akar: TSK ‘Hudut namustur’ anlayışı içinde görevini yapıyor

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2021 Pazar 10:52 am - Güncelleme: 29 Ağustos 2021 Pazar 11:21 am

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Yunanistan’ın yayılmacı tutum, yaklaşım ve provokatif davranışlarla bir yere varamayacağını, bu politikaların akıldan uzak olduğunu görmesi lazım” dedi. Akar, TSK’nın “Hudut namustur” anlayışı içinde kahramanca ve fedakârca görevini yaptığını söyledi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Edirne’ye gitti.

Türkiye’nin Ege’deki sorunların uluslararası hukuka uygun, iyi komşuluk ilişkileri içinde, siyasi yol ve yöntemlerle, diyalog çerçevesinde çözümünden yana olduğunu söyleyen Akar, “İki ülke halkının refah içinde, zenginliklerden istifade ederek yaşamasını temenni ediyor, bunu amaçlıyoruz fakat bunu anlatmakta zorluk çekiyoruz.” diye konuştu.

“Hudut namustur” yazılı pankartı asan 6 kişi gözaltına alındı

YUNANİSTAN’A TEPKİ

Orman yangınları ile mücadelede iş birliği konusunda yaşanan karşılıklı olumlu diyaloğu anımsatan Bakan Akar, şöyle konuştu:

“Komşuların iyi ilişkiler içinde olmasının komşu ülkelerin halkları için de önemli olduğunu herkesin özellikle de komşumuz Yunanistan’ın yöneticilerinin görmesini bekliyoruz. Ama maalesef  Yunanistan tarafından sürekli provokasyonlara, hukuk dışı saldırgan eylem ve söylemlere muhatap oluyoruz. Türkiye’ye karşı devamlı olarak tehdit dili kullanıyorlar. Ege’nin sanki tek sahibi onlarmış gibi taleplerde bulunuyor, bütün adaları silahlandırma çabasına giriyorlar. Uluslararası hukuka aykırı eylem ve söylemlerini göz ardı ederek sürekli olarak Türkiye’yi suçlayıcı açıklamalarda, provokasyon içinde bulunuyorlar. Yunan asker ve siyasilerin bu tutumunun çok yanlış olduğunu, iyi komşuluk ilişkileriyle bağdaşmayacağını da her fırsatta söyledik.”

“KUZU POSTUNA BÜRÜNMÜŞ OLSALAR DAHİ…”

“Bunun kimseye yararı olmadığını, kuzu postuna bürünmüş olsalar dahi bu şekliyle bir yere varamayacaklarını Yunan siyasilerin ve askerlerin anlamasını sabırla bekliyoruz. Kendilerine bir takım roller biçip, tamamen yalana dayalı iddialarla huzuru, ahengi bozuyorlar. Yunan siyasetçilerin ve askerlerin bu samimiyetsizliği buradaki problemlerin temel kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.”

Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıklar (EGEAYDAK) konusuna da değinen Bakan Akar, şöyle konuştu:

“Biz görüşmelerle, barışçıl yol ve yöntemlerle bu konunun çözülmesini beklerken Yunan komşularımız aidiyet çabalarına giriyorlar. Bir takım oldubittilerle bu olayları kendi yönlerine doğru çevirme gayreti içine giriyorlar.”

HUDUT NAMUSTUR

“Bunu istiyoruz, bunu söylüyoruz. Hiçbir zaman şunu unutmasınlar, Türkiye, hiç kimseye tehdit değildir, güçlü, güvenilir, etkin bir müttefiktir. Bunu herkesin kafasına sokması lazım. Bütün bu iyi niyetimize rağmen herhangi bir şekilde bir oldubittiye izin vermeyeceğimizi, herhangi bir şeklide ne kendimizin ne de Kıbrıslı kardeşlerimizin haklarını çiğnetmeyeceğimizi de herkesin bilmesi lazım. Türkiye Cumhuriyeti olarak, TSK olarak ülkemizin ve milletimizin hak, alaka ve menfaatlerini korumakta, kollamakta, azimli ve kararlıyız, çok şükür buna da muktediriz.”

Hudut güvenliğine de değinen Akar, TSK’nın “Hudut namustur” anlayışı içinde kahramanca ve fedakarca görevini yaptığını söyleyerek “Mehmetçik, sizler bunları bugüne kadar büyük bir kahramanlıkla, fedakarlıkla yerine getirdiniz. Gerçekten bu millete layık olduğunuzu açık bir şekilde gösterdiniz. Hudutlardaki Mehmetçik, çalışmalarıyla bir taraftan ter döküyor, gerektiğinde de ‘ölürsek şehit, kalırsak gazi anlayışıyla’ kan dökmeye dahi hazır olduğunu gösteriyor.” dedi.

‘HUDUT NAMUSTUR’ PANKARTI ASANLAR GÖZALTINA ALINMIŞTI

İstanbul’un çeşitli noktalarına Afganların Türkiye sınırlarından kaçak yollarla gelmesinin ardından “Hudut Namustur” pankartı asan 6 kişi gözaltına alınmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel merkezine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da fotoğrafının yer aldığı “Sınır namustur” pankartı asılmıştı.