Milli Piyango’da yeni dönem: Bayiler kızgın

Yayın tarihi: 1 Aralık 2021 Çarşamba 11:38 am - Güncelleme: 1 Aralık 2021 Çarşamba 5:11 pm

Milli Piyango’da yılbaşı çekilişi öncesi satışların düşük olması üzerine ‘kostümlü mankenlerle’ bilet satışına başlandı. Uygulamaya bayilerden tepki geldi.

Türkiye’de 2020’de şans oyunlarının yürütme yetkisini 10 yıllığına alan Demirören Holding ve İtalyan Sisal ortaklığında kurulan Sisal Şans İnteraktif Hizmetler ve Şans Oyunları Yatırım şirketi; Milli Piyango yılbaşı özel çekilişi öncesi farklı bir uygulama başlattı. 120 milyon liralık büyük ikramiye biletlerindeki satışı yetersiz gören firma, kırmızı beyaz renkli yılbaşı kostümlü mankenlerle bilet satışı başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de başlayan satışların yılbaşı çekiline kadar süreceği belirtildi.

BAYİLER TEPKİLİ: SİSAL BU İŞİ GÖTÜREMİYOR

İzmir Milli Piyangocular Odası Başkanı Paşa Çakmak ise Sisal’in mankenli satış uygulamasının piyango bayilerini zor durumda bıraktığını öne sürdü. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Çakmak, şunları söyledi:

“Bilet satışlarında eski hareketlilik yok. Vatandaştan istediğimiz talebi göremiyoruz, zaten satışlarımız çok düşük. Sisal firması, sözleşme yaptığı Milli Piyango bayilerinin para kazanacağı dönemde onların yanına manken koyup bilet sattırıyor. Bayilerin satacağı bilete göz koyuyor. Bu mankenleri ana arterlerle halkın kalabalık olduğu bölgelerde bayilerin yanına gönderiyorlar. Amaçları satışı artırmak ama bayileri küstürüyorlar. Bayi satacağına Sisal kendi satmış oluyor. Mankenler dolaşıyor, vatandaş da tercihini onlardan yana kullanıyor. Koskoca firma marka değerini düşürüyor. Türkiye’de bayisinin yanına satış için farklı birilerini koyan başka bir firma var mı? Sisal bu işi götüremiyor. Yapamıyor, beceremiyorlar. İnternetten toplumu kumar bağımlısı yapmaktan geri kalmadılar. Topluma hiçbir faydaları yok. Cirolar yükseldi ancak piyango veya sayısaldan değil. Bunu kumarı resmileştirerek sanaldan yaptılar.”

“İTALYA’DAKİ SİSTEMİ GETİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Türkiye’de Milli Piyango bileti satışlarıyla ilgili denetimlerin eksikliğinden yakınan Çakmak şöyle devam etti:

“İsteyen kişi istediği yerde piyango bileti alıp, satabiliyor. Yani sakız satmak piyango satmaktan daha zor. Türkiye’de 10 bin 600 bayi varken, bunun 10 binini işsiz bıraktılar. Şirket bu işi yapamadı. Bence Varlık Fonu bir an önce satışları almalı. Çünkü Sisal bunu eline yüzüne bulaştırdı, beceremedi. İnsanlar icralık ne aldığını ne verdiğini bilmiyor. Sorumsuz bir yönetim var. Bayinin yanına hostes kızlar, manken ve ponpon kızlar koyarak satış yapıyorlar. Kurumsal bir firma bunu yapar mı? Piyangoyu bu duruma düşürmelerine karşı devlet devreye girmeli. Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Derhal yetki onlardan alınıp, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’ne devredilmeli. Milli Piyango’da şaibe yok. Ancak İtalyan firması Sisal’a güven yok. Geçen yıl ikramiyenin üçü verilmedi. Bu da tepki oluşturuyor. Buradaki satışı manken kızlarla canlandırmaya çalışıyorlar. Odamıza kayıtlı 500 bayi aktif değil. Bunlar piyango bayisi. Firmanın sistemiyle çalışma şansımız yok. Eskisi gibi parayı hemen versinler, bayi yaptığı karı görsün istiyoruz. İtalyanların sistemiyle parayı bir hafta sonra alıyorsun. Yönetemiyorlar. İtalya’daki sistemi buraya getiriyorlar ama o burada tutmayacağını söyledik. Nakit çalışmak istiyorlar. Bizim insanlarımızın çoğu icralık. Öyle olduğu için parayı bankaya yatırdığı an icra el koyuyor.” (HABER: ABDULLAH ÇELEBİ-KAMERA: KERİM UĞUR)

Ziraat Bankası Demirören’den borcuna karşı Milli Piyango’yu istedi iddiası