Milli Piyango hakkında çarpıcı iddia! ’23 yıldır aynı ABD’li şirket yönetiyor’

Yayın tarihi: 29 Kasım 2019 Cuma 12:29 pm - Güncelleme: 29 Kasım 2019 Cuma 12:29 pm

Demirören Holding’e satıldıktan sonra çeşitli tartışmalara neden olan Milli Piyango idaresiyle ilgili çarpıcı bir iddia daha geldi.

Yılbaşında çıkan rekor ikramiyeye ne oldu? Milli Piyango’dan tüm vatandaşlara çağrı…

Meclis’te düzenlediği basın toplantısı Milli Piyango idaresiyle ilgili açıklamalarda bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Bir Türkiye rekoru 23 yıldır aynı firma her yıl birer yıl uzatma alarak Milli Piyango’dan ihale alıyor. Bir nevi çekilişleri Milli Piyango değil, GTECH Corporation yönetiyor” dedi.

Yavuzyılmaz, Milli Piyango ile ilgili araştırmaları derinleştirerek sürdürdüklerini söyleyerek elindeki raporları gösterdi:

“Elimde görmüş olduğunuz raporlar 2000 yılına kadar Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun hazırladığı ve daha sonrasında da Sayıştay’ın hazırladığı raporlar. Bu raporları Meclis’in arşivinden çıkararak Milli Piyango ile ilgili soru işaretlerinin peşinden gittik.”

TÜRKİYE REKORU

Bir Türkiye rekoru 23 yıldır aynı firma her yıl birer yıl uzatma alarak Milli Piyango’dan ihale alıyor. İhale alan firma aynı zamanda sistem yazılımlarını yapıyor, danışmanlık hizmeti veriyor, müşavirlik hizmetleri veriyor, çekiliş ürünlerini Milli Piyango’ya satıyor. Bir nevi çekilişleri yönetiyor. Bu firma Sayıştay raporlarında da belirtildiği üzere bir Amerikan merkezli firma GTECH Corporation. 1996 yılında ilk kez 5 yıllık bir anlaşmayla aldığı ve çalışmaya başladığı Milli Piyango çekilişlerini ardından birer yıl uzatma alarak 23 yıl boyunca sürdürüyor.

Bir nevi çekilişleri Milli Piyango değil, GTECH Corporation yönetiyor. Daha sonra unvanında değişiklikler olan GTECH Corporation 2016 yılının Ekim ayında tekrar bir unvan değişikliği yaparak IGT TURKEY yani International Game Technology adıyla bu ihaleleri almayı sürdürüyor.

SAYIŞTAY RAPORLARINA DİKKATİ ÇEKTİ

2017 Sayıştay raporunda belirttiği üzere deniyor ki idarenin 1996 yılından beri sayısal oyunlar sistemi oyun işletim sistemi yazılımının ve merkezi sistem donanımlarını yenileme çalışmalarını aynı firma üzerinden yürüttüğü bu durumun idare açısından sakıncaları olduğu aşikardır. Bu nedenle mevcut sistemin günümüz koşullarına adapte olacak şekilde yenilenmesi için yatırımların yapılması sonucunda yapılacak ihalelerin rekabete açık hale getirilerek birçok firmanın ihaleye katılabilmesi temin edilmiş olacaktır diyor.

Sayıştay bas bas bağırıyor, diyor ki Milli Piyango İdaresinin çekilişlerini, yazılımlarını Milli Piyango İdaresi yapmıyor, gizli olması gereken bilgiler Milli Piyango İdaresinde kalmıyor ama Amerikan merkezli tüm Türkiye’deki şans oyunları piyasasını yazılımlarıyla bir başka firma yönetiyor, diyor.

Bu konu ile ilgili TBMM’ye bir araştırma önergesi verdik. Milli Piyango’nun ne kadar milli ve ne kadar yerli bir kuruluş olduğunun daha fazla tartışmaya açılmaması için Milli Piyango’nun yapacağı ihalelerin çok daha şeffaf çok daha katılımlı bir şekilde yapılması zaruridir. 23 yıldır yaşanan bu kepazeliği Başbakanlık Yüksek Denetleme raporları ve Sayıştay raporları ile Meclis’in arşivinin tozlu raflarından çıkardık.”