Milli Eğitim Bakanı Selçuk’tan Mavi Balina ve Momo uyarısı

Yayın tarihi: 10 Nisan 2019 Çarşamba 7:44 pm - Güncelleme: 10 Nisan 2019 Çarşamba 7:44 pm

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Mavi Balina ya da Momo gibi çeşitli oyun tabir edilen yazılımlar aslında bir oyun değildir. Bunlar çeşitli kişilerin, kuruluşların gençler ve çocuklar üzerinde uyguladığı bir siber saldırıdır” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Samsun’daki Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti ve okulda üretilen temizlik maddeleri hakkında yetkililerden bilgi aldı. Okul çıkışı gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, Mavi Balina ve Momo gibi oyunlar için Milli Eğitim Bakanlığı olarak diğer bakanlıklarla birlikte başlattıkları bazı çalışmaların olduğunu söyledi.

‘OYUN DEĞİL, SİBER SALDIRIDIR’

Bu çalışmaları zamanı gelince kamuoyuyla paylaşacakları bilgisini veren Bakan Selçuk, “Ama şu sıra bazı açıklamalar yapmakta fayda var. Mavi Balina yada Momo gibi çeşitli oyun tabir edilen yazılımlar aslında bir oyun değildir. Bunu özellikle vurgulamak isterim. Bunlar çeşitli kişilerin, kuruluşların gençler ve çocuklar üzerinde uyguladığı bir siber saldırıdır. Bu siber saldırı çocukların dijital konulardaki ihtiyaçlarını ya da oyun ihtiyaçlarını istismar eden ve çocuklara bir şekilde zarar vererek toplumların zarar görmesine, dejenere olmasına yol açmaya çalışan maksatlı kişiler. Bu anlamda bunun elbette polisiye tedbirleri, hukuki tedbirleri, mevzuat tedbirleri vardır. Fakat bu mesele sadece bu çözümlerle veya bu bakış açısıyla ele alınmamalı. Bunun eğitimsel, sosyal ve psikolojik etkileri de dikkate alınmalı. Biz dijital oyunları problem olarak görürsek çağın eğilimlerini de gözden kaçırmış oluruz. Bunlar bir ihtiyaçtır. Tıpkı bir bıçak gibi. İyiye kullanırsanız iyiye hizmet eder, kötüye kullanırsanız kötüye hizmet eder” diye konuştu.

AİLELERİ DE UYARDI

Çocukların ruh sağlığına zarar vermeyecek, gelişimlerini sekteye uğratmayacak oyunlarla ilgili de çalışmaları ve çabaları desteklediklerini belirten Bakan Selçuk, “Bu çabalardan bir tanesi de çocuklarda atletizm ruhunu geliştirecek, sağlıklı bir yarışmayı besleyecek e-Spor ve benzeri bir takım çalışmalardır. Önümüzdeki günlerde dikkatle ele almak şartıyla bu tür oyunları da çocuklarımıza nasıl ulaştıracağımızı ve ne şekilde paylaşımda bulunacağımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Anne ve babalar çocuklarının ihtiyaçlarını hassasiyetle dikkate alsın ve rehber öğretmenlerimizle, psikologlarımızla, uzmanlarımızla birebir iletişimde olsunlar. Aksi takdirde bir çocuk eğer açık kapı bulamazsa, rahatlayacağı bir yol bulamazsa bu tür işlere yönelir. Bu yönelimin ortadan kaldırabilmesi de başta öğretmenlerimiz olmak üzere ailelerin ve bütün uzmanların ortak bir çabasıyla olur. Bu bir uzman ya da mevzuatla yönetilebilecek bir konu değildir. Toplum olarak hep birlikte omuzlamamız gereken bir konu. Bundan dolayı da önümüzdeki süreçte bahsettiğim bütün açılardan bakarak bu problemleri azaltmak ve ortadan yok etmek için elimizden geleni yaptığımızın bilinmesini isterim” şeklinde konuştu.