Milletvekilleri oturma eylemi yaptı

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2019 Cumartesi 5:59 pm - Güncelleme: 24 Ağustos 2019 Cumartesi 6:01 pm

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediyelerine yapılan kayyum atanmasını İstanbul’daki sivil toplum kuruluşları Beşiktaş iskelede oturma eylemi gerçekleştirmek istedi.

Polis, aralarında HDP milletvekilleri ve sendika temsilcilerinin bulunduğu gruba “sadece basın açıklaması yapılmasına” izin vereceklerini, aksi takdirde gözaltı yapacaklarını söyledi.

Daha sonra polis oturma eylemi yapmak isteyen grubu polis kalkanları ile çembere aldı. Bunun üzere, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB iskelede basın açıklaması düzenledi.

Koçak: “Tam anlamıyla darbe”

Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Ayfer Koçak, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Her attığımız demokratik adımın karşısında bir darbeyle karşılaşıyoruz. Önce İstanbul belediyesiyle ilgili bir kayyımla karşılaşmıştık şimdi çok açık bir şekilde kelimenin tam anlamıyla bir darbeyle karşılaştık.

“Biz DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak yola çıktığımız her yerde darbeye karşı tavrımızı net bir şekilde ifade ettik. Darbe nerden gelirse gelsin hukuku ortadan kaldıran her türlü darbeye karşı net bir duruş sergiledik. Biz dört emek örgütü olarak çağrıda bulunduk: Evet biz emekçiler olarak toplumun vicdanı olarak bugün burada kayyum darbesine karşı açıklama yapıyoruz. Bu açıklama son olmayacak. Bu ülkede iktidarın yarattığı koşullarda direnenler kadınlar, çocuklar yaşamın bedelini ödüyor.”

Saygılı: “Seçme seçilme hakkımızı size teslim etmeyeceğiz”

DİSK Temsilcisi Kanber Saygılı ise yaptığı açıklamada, halkın seçme ve seçilme hakkının gasp edildiğini ifade etti. Saygılı özetle şöyle dedi:

“Bugün Diyarbakır’dan Van’a, Van’dan Mardin’e Mardin’den Ankara’ya Ankara’dan İstanbul’a İstanbul’dan Kazdağları’na Hasankeyf’e yaşam hakkımız için direnişteyiz.. Biz bir kere daha ifade etmek istiyoruz: Seçme ve seçilme hakkımızı asla asla sizlere teslim etmeyeceğiz.

“Bir şeye ihtiyacımız var bunu 31 Mart’ta 23 Haziran’ da yaptık. Birleşirsek kazanabiliriz. Giderek kaybediyorlar. Yapılacak tek şey var: Seçimle gelen seçimle gider. Bu basın açıklamasıyla AKP’yi uyarıyoruz: Halkın seçme ve seçilme hakkına saygı gösterin. Mücadelemizi daha fazla birleşerek devam edecek.”

 

Milletvekilleri Saruhan Oluç, Oya Ersoy, Dilan Dirayet Taşdemir, Sezgin Tanrıkulu, Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay ve Dilşat Canbaz Kaya “Kayyum Darbesi”ne karşı Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Meydanı’nda oturma eylemi yaptı.

 

Basın açıklamasının ardından HDP Milletvekilleri Saruhan Oluç, Oya Ersoy, Dilan Dirayet Taşdemir, Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, Dilşat Canbaz Kaya ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm yaptığı şöyle dedi:

“Bugün bu meydanda demokratik tepkisini göstermek amacıyla bir açıklama yapılmak isteniyordu ancak hukuksuz işleyen iktidar oturma eylemine izin vermedi. Bunu da bir tehdit şeklinde söyledi. Ülkede hak, hukuk, adalet tanımayan bir iktidarla karşı karşıyayız.”

Tanrıkulu: “Darbeye rıza göstermeyeceğiz”

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu da şöyle seslendi:

“Çok uzun zamandan bu yana yurttaşlar kendi görüşlerini ifade etme hakkından yoksunlar. Bu tablo demokrasinin olmadığının ortaya koyuyor. Buna biz rıza göstermeyeceğiz. Kayyum her ne kadar KHK ile mevzuata girmiş ise de hukuka uygun değil Anayasa’ya aykırı. Bu darbeye rıza göstermeyeceğiz.”

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanlığı 19 Ağustos’ta, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın görevden alındıklarını açıkladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak atandı.

Açıklamada Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında ağır ceza mahkemelerinde süren dokuz soruşturma, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk hakkında altı soruşturma, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında ise yedi soruşturma yürütüldüğü belirtilerek görevden almalar bu gerekçeye dayandırıldı.