Milletvekili danışmanlarına işsizlik ödeneği için kanun teklifi

Yayın tarihi: 31 Aralık 2018 Pazartesi 8:24 am - Güncelleme: 31 Aralık 2018 Pazartesi 8:24 am

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, idari sözleşme ile görev yapan milletvekili danışmanlarına işsizlik ödeneği hakkı tanınması için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

Bülbül, kanun teklifinin gerekçesinde, milletvekillerine ve parti gruplarına yasama hizmetlerinin yürütülmesinde yardımcı olmak için görev yapan danışmanların bir kısmının açıktan sözleşmeli personel olarak görev yaptığı hatırlatılarak şöyle denildi:

“Bu personelin TBMM’deki görevi, çalıştıkları milletvekilleri kendileriyle çalışmaktan memnun olsa dahi milletvekilliği görevi; istifa, milletvekilliğinin düşürülmesi ya da milletvekilinin hayatını kaybetmesi gibi beklenmeyen ve öngörülemeyecek nedenlerle sona erebilmektedir. İdari hizmet sözleşmesiyle çalışan söz konusu personel, 657 sayılı Kanunun 4. Maddesi çerçevesinde memur veya sözleşmeli personel olarak tanımlanmadığından hukuki durumları 4857 sayılı yasa kapsamındaki işçilerle aynıdır, ancak bu kanun kapsamında da tanımlanmadığından işçilerin yararlandığı iş güvencesi ve diğer haklardan da yararlanamamaktadır. İdari hizmet sözleşmesinin personelin haklı nedenle veya talebi halinde sona ermesi haricinde sona erdirilmesi, personele telafisi zor maddi ve manevi zararlar verebilmekte, sadece bu kişiler değil, onların bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri de zarar görmektedir.”

Bülbül, TBMM’de görevli milletvekillerine birçok konuda hayati yardımlarda bulunan personelin iyi şartlarda çalışabilmeleri, psikolojik olarak kendilerini daha emniyette hissetmeleri ve böylelikle milletvekillerine daha iyi hizmet verebilmeleri için en azından kendilerine bağlı olmayan sebeplerle görevlerinin sona ermesi durumunda kanunla belirlenmiş bir güvence altına alınmalarının çok önemli olduğunu belirttiği gerekçede, “Görevi sonlandırılan söz konusu sözleşmeli personele TBMM’de görev yapan diğer çalışanlara tanınan işsizlik ödeneği hakkının tanınması çok büyük faydalar içermektedir ve kabulü durumunda bugüne kadar yaşanmış ve bundan sonra yaşanabilecek birçok sorunun önüne geçecektir” dedi.

Söz konusu kanun teklifi TBMM’de çalışan sözleşmeli personelin işsizlik sigortası kapsamına alınması için 4447 saylı İşsizlik Sigortası Kanunun 46. maddesinin ikinci fıkrasında değişiklik öngörüyor.